trentsiosΟ Γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό:
«Το μόνο που ευχόμαστε είναι οι θυσίες αυτές να πιάσουν τόπο» δηλώνει σε αποκαλυπτική συνέντευξή του στην «Ελευθερία»

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Πατρίκη

«Κατεδαφίζονται κατακτήσεις πάρα πολλών χρόνων» είναι η χαρακτηριστική δήλωση του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τρέντσιου για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο γραμματέας του τοπικού ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κώστας Τρέντσιος, σε μία αποκαλυπτική συνέντευξή του στην «Ελευθερία», μίλησε χωρίς περιστροφές για όλους και για όλα.

«Το ασφαλιστικό είναι μια δύσκολη επιλογή της Κυβέρνησης», επισήμανε ο κ. Τρέντσιος,  «γιατί αφορά μέτρα που πιθανά έπρεπε να παρθούν πριν από 20 χρόνια. Τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια πολλές φορές έχουμε ασχοληθεί με το ασφαλιστικό, χωρίς να δοθεί ποτέ μια προοπτική που να λύνει για τα επόμενα 30-40 χρόνια το θέμα. Αγκυλώσεις που υπήρχαν στο παρελθόν και παραλείψεις που έγιναν, μας έφεραν σ’ αυτήν την κατάσταση και τώρα αποδεικνύεται ότι μπαίνει ένα δίλημμα μεταξύ άδικου και αναγκαίο».

«Κατεδαφίζονται κατακτήσεις πάρα πολλών χρόνων»
Ερωτηθείς ο κ. Τρέντσιος, πιο συγκεκριμένα, για το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα, απάντησε: «Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατεβαίνει τώρα, κατεδαφίζονται οι κατακτήσεις πάρα πολλών χρόνων και επειδή αυτά είναι συσσωρευμένα όλα αυτά τα χρόνια, η προσαρμογή είναι πάρα πολύ βίαια, και αυτό έχει σαν αντανάκλαση να θιγούν μικρά και μεσαία στρώματα και δημιουργείται μια κοινωνική αναταραχή, μια κοινωνική ανισότητα, καλούνται οι πολίτες ν’ ανταποκριθούν έχοντας πολλές δυσκολίες και κοινωνικές αλλά -περισσότερο- και οικονομικές.». «Στο δίλημμα αυτό η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί άμεσα», συμπλήρωσε ο κ. Τρέντσιος ενώ επεσήμανε  πως το μεγάλο ερώτημα είναι, αν τα μέτρα αυτά θα πιάσουν τόπο, ή αν για μια ακόμη φορά θα μιλάμε για θυσίες χαμένες.

«Ευχόμαστε οι θυσίες να πιάσουν τόπο»
Κλείνοντας την αναφορά του στο ασφαλιστικό και το σχετικό με αυτό νομοσχέδιο, ο κ. Τρέντσιος, σημείωσε πως: «αυτή τη στιγμή –επειδή φτάσαμε στα πρόθυρα, ή σχεδόν χρεοκοπήσαμε- το μόνο που ευχόμαστε είναι αυτή η αναγκαία επιλογή να έχει ημερομηνία λήξης και οι θυσίες αυτές όντως να πιάσουν τόπο, για να ανακτηθεί και η εμπιστοσύνη του κόσμου».

«Χάνουμε ένα μεγάλο μέρος της ανεξαρτησίας μας»

«Ζητούμενο είναι», πρόσθεσε συνεχίζοντας ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής,  «αν όλα αυτά που γίνονται τώρα οφείλονται στην κρίση, ή αν μπαίνουμε σε μια καινούρια φάση πολιτικής, όπου την πολιτική δεν την κάνουν πλέον οι πολιτικοί, αλλά το Διεθνές τραπεζικό σύστημα, γιατί βλέπουμε ότι μετά την Ελλάδα ακολουθούν κι άλλες μεσογειακές τουλάχιστον χώρες». Ο κ. Τρέντσιος, έκανε επιπλέον μία αναφορά και στη συνθήκη του Μάαστριχτ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από τότε άνοιξε η «κερκόπορτα» για να γίνεται το «παιχνίδι» σε ευρωπαϊκό αλλά ιδιαίτερα σε διεθνές επίπεδο και ιδίως σε επίπεδο τραπεζικών στελεχών. «Χάνουμε ένα μεγάλο μέρος της ανεξαρτησίας μας σαν χώρα και αυτό είναι κάτι το οποίο συντεταγμένα και η Πολιτεία, η Κυβέρνηση, αλλά και η κοινωνία και ο λαός, να προσπαθήσει να δημιουργήσει τα αναχώματα εκείνα για να μην υπάρχει κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Μεγάλη τομή  ο “Καλλικράτης”»

Ο Κ. Τρέντσιος σε ερώτηση που του θέσαμε σχετικά με τον Καλλικράτη και την εφαρμογή του σημείωσε τα εξής: «Ο Καλλικράτης συνδέεται και με τις αποκεντρωμένες περιφέρειες και με τους καλλικρατικούς δήμους και σαν θεσμός έχει μια προοπτική και μια δυναμική, όπου και μεγαλύτερος έλεγχος μπορεί να γίνει και μια δημοσιονομική εξισορρόπηση και μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι που το σπάταλο κράτος μέχρι τώρα σκόρπαγε ασύστολα».
Σε ό,τι αφορά την ιδεολογική χροιά του Καλλικράτη, ο κ. Τρέντσιος μας είπε: «πιστεύω πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, παρ’ ότι σ’ αυτό το διάστημα των 3,5 επόμενων χρόνων που θα είναι οι καινούριες δημοτικές και περιφερειακές αρχές, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει εξορθολογισμός μερικών αδικιών ή και χωροθετήσεων οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματική εικόνα, αυτό βέβαια λόγω του ότι δεν μπορούσαν να «σπάσουν» οι δήμοι. Δημιουργήθηκε όμως και δίνεται βάσει του νομοσχεδίου η δυνατότητα να υπάρξουν αλλαγές».

«Οι τοπικές κοινωνίες  αποποιούνται τα χρίσματα»

Για τη διαδικασία του Καλλικράτη το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει ξεκινήσει μια ανοιχτή διαδικασία στην οποία είχαν κληθεί, μέλη και φίλοι που θέλουν να έχουν τη στήριξη του χρίσματος ν’ απευθυνθούν με ετεροπροτάσεις και αυτοπροτάσεις. «Η έλλειψη μεγάλης ανταπόκρισης όμως» -όπως τόνισε ο κ. Τρέντσιος- «αποδεικνύει αυτό που λέγεται –και φαίνεται ότι είναι πλέον συνείδηση της κοινωνίας- ότι και οι αυτοδιοικητικοί μέλη-φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και οι ίδιες οι κοινωνίες αποποιούνται πλέον των χρισμάτων και των στηρίξεων και θέλουν αυτά να γίνουν με την εξουσιοδότηση της κοινωνίας». Σημείωσε δε, ότι έχουμε εισαχθεί πλέον σε μια καινούρια φάση που είχε φανεί και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα γίνεται πιο έντονη και αυτή έχει να κάνει με την απόρριψη χρισμάτων και στηρίξεων από τους περισσοτέρους. Ο κ. Τρέντσιος υπογράμμισε τον ανοιχτό χαρακτήρα της διαδικασίας, ενώ διευκρίνισε πως με τα δεδομένα που προκύπτουν από την συνάντηση που είχε ο Γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή στην Ιπποκράτους, φαίνεται πως για το κομμάτι της περιφέρειας θα υπάρξουν κεντρικές πολιτικές επιλογές για να δοθεί ένα πολιτικό χρώμα, για τους δήμους –και δη τους περιφερειακούς- πιθανά δε θα υπάρξουν χρίσματα και στηρίξεις γιατί δε , ζητούν και οι περισσότεροι κάτι τέτοιο. Ο κ. Τρέντσιος συμπλήρωσε πάνω σ’ αυτό: «Λόγω της μεγάλης γενικά συμμετοχής υποψηφιοτήτων, όχι τόσο στο Νομό μας, όσο στους μεγάλους αστικούς δήμους, δόθηκε μια παράταση 15-20 ημερών ούτως ώστε να συνεχιστεί η διαβούλευση, μέχρι τη λήψη της τελικής απόφασης του πως θα κινηθεί το κόμμα».

Ο «Καλλικράτης»  δεν είναι «εφεύρεση της τελευταίας στιγμής»

O κ. Τρέντσιος, γενικότερα αναφερόμενος στο σχέδιο Καλλικράτη, δήλωσε πως δεν πρόκειται για μια «εφεύρεση της τελευταίας στιγμής», αλλά για θέσεις και απόψεις της αυτοδιοίκησης και οι περισσότερες είναι και θέσεις της ΚΕΔΚΕ που εδώ και 20 χρόνια είχαν μπεί στο τραπέζι των συζητήσεων και τώρα πια μπαίνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. «Στοχεύει» -είπε ολοκληρώνοντας την απάντησή του- «στην καλύτερη οργάνωση της αυτοδιοίκησης αλλά και γενικά του κράτους, κατά τον ίδιο, καθώς δίνεται η ευκαιρία στην αυτοδιοίκηση να γίνει γενικότερα διοίκηση και να πάψει να υφίσταται το «υδροκέφαλο» κράτος για το οποίο όλοι μιλάμε σήμερα. Με τις περισσότερες αρμοδιότητες που θα δοθούν στους δήμους και με τις λεγόμενες «τοπικές κυβερνήσεις».
«Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, είναι μια διαδικασία επίπονη και γι’αυτό απαραίτητη προϋπόθεση, ό,τι θεσμός και να υπάρχει, είναι οι άνθρωποι που θα εκπροσωπήσουν αυτήν την ιστορία, να είναι οι άνθρωποι που να μπορούν και να θέλουν και να έχουν συνεργάτες ικανούς ώστε ο στόχος να μπορεί να είναι πιο κοντά. Επίσης, επειδή θα είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός των δήμων πανελλαδικά θα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου και κατά κάποιον τρόπο θα μειωθεί αυτή η ασυδοσία και το δημαρχοκεντρικό σύστημα που υπήρχε μέχρι τώρα και θα υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες παρέμβασης της αντιπολίτευσης και επίσης θα δοθεί η δυνατότητα με τη δημιουργία των δημοτικών και κοινοτικών κοινοτήτων να εκφραστεί καλύτερα η τοπική κοινωνία. Εννοείται πως πάντα σ’ αυτά τα μεγάλα εγχειρήματα υπάρχουν ερωτηματικά, η άποψή μου όμως είναι πως οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν, γιατί όσο περισσότεροι ενεργοί πολίτες λάβουν μέρος, και όχι μόνο στις εκλογικές διαδικασίες αλλά και με τις προτάσεις και τις απόψεις τους, μέσα σε ένα καινούριο μοντέλο διακυβέρνησης, να υπάρχει η δυνατότητα να σχεδιαστεί κάτι το οποίο θα έχει προοπτική σε βάθος χρόνου.», υπογράμμισε ο κ. Τρέντσιος, ενώ κλείνοντας την αναφορά του στον Καλλικράτη είπε χαρακτηριστικά: «πιστεύω πως χειρότερα απ’ ό,τι  είμαστε δεν μπορούμε να πάμε. Φτάσαμε σε ένα οριακό σημείο και τώρα ή κάνουμε αυτές τις αλλαγές και τις τομές ή μένουμε στα ίδια. Δίνεται τώρα η δυνατότητα να περιοριστούν οι σπατάλες, και σε επίπεδο δημοτικό και σε επίπεδο περιφερειακό, και ιδιαίτερα σε επίπεδο κρατικό, ούτως ώστε να δημιουργηθεί η προοπτική να αλλάξουν τα δεδομένα της διοίκησης της χώρας μας.».


Κίνδυνος διχασμού από ενδεχόμενη κάθοδο του Στ. Φωτιάδη;

Ρωτήσαμε το γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και για την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Στέφανου Φωτιάδη για το αξίωμα του Δημάρχου και συγκεκριμένα αν υπάρχει ανησυχία από τα κομματικά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τυχόν διχασμό των ψηφοφόρων της παράταξης, ο κ. Τρέντσιος απάντησε τα εξής:
«Σε όλες τις διαβουλεύσεις και όταν υπάρχουν δύο μέλη από τον ίδιο χώρο, ή φίλα προσκείμενοι στον ίδιο χώρο, πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα αυτή, να υπάρχει ένας διχασμός. Βέβαια, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία-διαβούλευση, δεν έχει παρθεί η απόφαση, η κρίση.». Τα δεδομένα που υπάρχουν αφορούν τις δύο υποψηφιότητες που γνωρίζουμε (Πέτρου Αγγελίδη και Στέφανου Φωτιάδη), και όπως τόνισε ο κ. Τρέντσιος: «καλό θα ήταν να υπήρχε μία μόνο υποψηφιότητα, αλλά επειδή  οι τοπικές κοινωνίες εκφράζονται διαφορετικά, κατά τη γνώμη  του ίδιου, ο διχασμός πιθανώς να μην μπορεί να αποτραπεί. Θα γίνουν προσπάθειες ωστόσο αυτός να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος».


«Διέξοδος η σύγκλιση  Συνεδρίου στο ΠΑΣΟΚ»

Λίγο πριν το τέλος της αποκαλυπτικής συνέντευξης του κ. Τρέντσιου, τον ρωτήσαμε αν κρίνει αναγκαία, όπως υποστηρίζουν κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, , την πραγματοποίηση ενός συνεδρίου στους κόλπους του κινήματος. Ο κ. Τρέντσιος μας απάντησε πάνω σ’ αυτό πως: «Επειδή στη Δημοκρατία και στα δημοκρατικά κόμματα δεν υπάρχουν αδιέξοδα και επειδή τους τελευταίους μήνες η Κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που δεν την περίμενε, δεν τη φανταζόταν και δεν μπορούσε να αναλογιστεί ότι θα τη συναντήσει, μια διέξοδος είναι να γίνει ένα συνέδριο, στο οποίο να τεθούν όλα τα θέματα στο τραπέζι, ούτως ώστε και να δοθούν εξηγήσεις αλλά και να υπάρχει μια υπάρχει μια ιδεολογική συζήτηση και αντιπαράθεση, απόψεις διαφορετικές που θα ακουστούν εκεί και αντί να οξύνονται οι αντιθέσεις, αν μπορούμε να συνθέσουμε τις απόψεις, ώστε αυτές τελικά να αμβλύνονται».


«Το «σκληρό» Δ.Ν.Τ. μας δανείζει με 3%
και οι «φίλοι» μας εταίροι με 6%»

«Το «σκληρό» Δ.Ν.Τ. μας δανείζει με 3% και οι «φίλοι» μας εταίροι με 6%» ήταν το σχόλιο του Κώστα Τρέντσιου σχετικά με τον δανεισμό της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Μηχανισμό Στήριξης της Ε.Ε,.επισημαίνοντας πως εύλογα έρχονται στο μυαλό των απλών ανθρώπων ακόμα και οι εποχές εκείνες που λέγαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν ολοκληρωθεί πολιτικά και οικονομικά, με πολιτικές που να συνθέτουν αντί να φέρνουν έναν ανταγωνισμό μεταξύ των οικονομιών των ιδίων των κρατών, δεν μπορεί να θεωρείται ισορροπημένη κατάσταση. Ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μίλησε για το παράδειγμα της Γερμανίας, ως μιας από τις χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες έχουν ωφεληθεί τελικά από την υιοθέτηση του ευρώ –καθώς είναι πρώτη σε εξαγωγές- αντιδιαστέλλοντάς την με εκείνες τις χώρες που δεν είχαν την υποδομή και τις εξαγωγικές δυνατότητες της ίδιας. Η Ελλάδα, κατά τον κ. Τρέντσιο, αποτελεί την πρώτη χώρα που επωμίστηκε τον αντίκτυπο αυτής της δυσαναλογίας μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, και σ’αυτήν την «αλυσίδα» σύντομα αναμένεται να προστεθούν και άλλοι «κρίκοι» χωρών.


«Το μνημόνιο εμπεριέχει όσα έπρεπε  να είχαν γίνει χρόνια πριν...»

Σχετικά με το μνημόνιο ο κ. Τρέντσιος σχολίασε πως αυτό δεν ήρθε για να μας πεί κάτι καινούριο. Εμπεριέχει όλα εκείνα που έχρηζαν θεραπείας καιρό, αλλά καμιά από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις δεν μπορούσε να θέσει σε τροχιά εφαρμογής. Είναι φυσικό, επομένως, να βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση όλοι τώρα -και ιδίως η Κυβέρνηση- της αναγκαστικής αποδοχής του. Και είναι λογικό, ο βίαιος και σκληρός τρόπος επιβολής του να καθιστά δυσκολότερη ακόμη αυτήν την αποδοχή. Ο κ. Τρέντσιος, επέλεξε να κλείσει αυτήν τη συνέντευξη, θέτοντας ένα βασικό ερώτημα προς προβληματισμό όλων, και καθενός πολίτη χωριστά –καθώς, όπως είπε, κάθε πολίτης χωριστά φέρει τη δική του ευθύνη για την υφιστάμενη κατάσταση- αλλά και της Κυβέρνησης, η οποία καλείται να βρεί τις απαντήσεις και να τις διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχοντας πάντα ως γνώμονα το συμφέρον του λαού. Όπως ο ίδιος είπε, το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι: «γιατί στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ούτε μια λέξη για την περιστολή των δαπανών που αφορούν στον πολεμικό εξοπλισμό της χώρας μας;» Ο δανεισμός, εν ολίγοις, μήπως έχει τελικά ως βάση του τις συμφεροντολογικές σκοπιμότητες των ισχυρών κρατών;