serreslife

Σε έξαρση είναι αυτή την περίοδο η γρίπη και φέτος καθώς δεκάδες είναι οι εισαγωγές στην εντατική τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας του Η1Ν1, του στελέχους που πρωτοεμφανίστηκε στη πανδημία του 2009 και είναι αυτό που επικρατεί φέτος. Ραγδαία αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα του ιού Η1Ν1, με τους θανάτους σε πανελλαδικό επίπεδο να αγγίζουν τους 51. Στις Σέρρες, μέχρι και χθες το μεσημέρι, τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ φτάνουν τα 8-10, ενώ οι θάνατοι τους 2, ενός 60χρονου Σερραίου και ενός 52χρονου Δραμινού, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών.

«Τα κρούσματα ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό αυξάνονται καθημερινά. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουμε δηλωμένα 8-10 κρούσματα και 2 θανάτους, ενός Σερραίου και ενός Δραμινού, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών», δήλωσε ο Αναστάσιος Αναστασιάδης, νομίατρος Σερρών, σε δηλώσεις στη « Σ».

«Υπάρχουν κρούσματα, όπου οι ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία τόσο στην ΜΕΘ όσο και στην πνευμονολογική κλινική και θα υπάρξει συνέχεια, τουλάχιστον για δύο μήνες η έξαρση των κρουσμάτων αναμένεται να κορυφωθεί το Φεβρουάριο και το Μάρτιο» επεσήμανε.

Δείτε το βίντεο απο το TV Επιλογές:

«Παρατηρώντας πανελλαδικός τα κρούσματα που έχουν διαγνωστεί με γρίπη ,δύο παρατηρήσεις μπορώ να κάνω, η μια είναι ότι τα κρούσματα αυτά προέρχονται από το στέλεχος Η1Ν1 και ότι τα άτομα που νοσηλεύτηκαν ή διαγνώστηκαν με γρίπη δεν έχουν εμβολιαστεί» υποστήριξε ο κ. Αναστασιάδης.

Επισημαίνοντας ο κ. Αναστασιάδης,ότι το αντιγριπικό εμβόλιο καλύπτει το συγκεκριμένο στέλεχος και ότι όποιος θέλει, μπορεί ακόμα και τώρα να εμβολιαστεί, δήλωσε «Το εμβόλιο καλύπτει το στέλεχος Η1Ν1 και μπορούν, ακόμα και τώρα, να εμβολιαστούν. Ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι έγκυες, τα παιδιά και τα άτομα άνω των 60 ετών καθώς και τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, είναι σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο. Όσον αφορά τα βρέφη κάτω των έξι μηνών, καλό θα ήταν να εμβολιάζονται τα άτομα που τα φροντίζουν»

Οι εναλλαγές του καιρού, αλλά και η έλλειψη εμβολιασμού είναι οι κύριες αιτίες της διάδοσης του ιού, καθώς η μετάλλαξη του είναι φυσιολογική, όπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

«Το 2010 είχαμε ξανά έξαρση του συγκεκριμένου ιού. Ο ιός αυτός παρουσιάζει έξαρση κάθε πέντε χρόνια, με αποκορύφωμα την δεκαετία, οπότε ο ιός παρουσιάζει πλήρη μετάλλαξη. Από εκεί και πέρα, η εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό επηρεάζεται και από την εναλλαγή κρύο και ζέστης, ενώ σημαντική είναι η έλλειψη εμβολιασμού» σημείωσε.

Μέτρα αντιμετώπισης της έξαρσης της γρίπης είναι η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται επίσης για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για την αποφυγή μετάδοσης του ιού καθώς επίσης η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Υπενθυμίζεται ότι τα άτομα που νιώθουν αδιαθεσία ή παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, καλό θα ήταν να επισκέπτονται τον γιατρό τους ή το Νοσοκομείο και να μην προβαίνουν στη χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική γνωμάτευση.

Κώστας Καλούδης

Εγκύκλιο απέστειλε στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας-Οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης στα σχολεία 

Οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης απέστειλε στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας.
Στην εγκύκλιο του υπουργείου συστήνεται τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να μένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.
Επίσης, τονίζεται η ανάγκη τήρησης των κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως:
- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
- Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
- Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.
- Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
- Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.

Διαβάστε επίσης:

  • Πόκερ και esports, παράλληλοι δρόμοι Υπάρχουν στιγμές που ρίχνουμε μία ματιά πίσω μας και διαπιστώνουμε ότι η τεχνολογία αλλάζει τα πάντα. Ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο ο αθλητισμός διεξάγεται, ...

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 386 επισκέπτες