«Στοίχημα» για την κυβέρνηση χαρακτήρισε την Αμφίπολη και τον Τύμβο Καστά η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στις δηλώσεις της κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και αυτοψίας που έκανε την Παρασκευή το μεσημέρι στο σημείο των εργασιών.

«Η Αμφίπολη για αυτήν την κυβέρνηση είναι ένα στοίχημα. Ουσιαστικά αποκαλύφθηκε το 2014, είχε ξεκινήσει η Κατερίνα Περιστέρη τα προηγούμενα χρόνια και είμαστε σχεδόν όλοι από την αρχή εδώ» είπε η κ. Μενδώνη η οποία δήλωσε ότι ο Τύμβος Καστά θα είναι επισκέψιμος για ειδικές ομάδες κοινού (αρχαιολόγοι, ξεναγοί, δημοσιογράφοι κ.α) στα μέσα του 2022 και για το ευρύ κοινό το 2025-2026. Για το τελευταίο τόνισε ότι δεν είχε πει ποτέ στο παρελθόν ότι θα αποδοθεί σύντομα ο Τύμβος στο ευρύ κοινό αναφέροντας για ακόμη μια φορά το παράδειγμα της Βεργίνας.

«Θα απορροφήσουμε τις καθυστερήσεις»

Η Υπουργός Πολιτισμού παραδέχθηκε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις οι οποίες οφείλονται κυρίως στην πανδημία αλλά τόνισε ότι το έργο έχει μπει σε σωστή ρότα και θα προχωρήσει με σωστά χρονοδιαγράμματα τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. «Θα απορροφήσουμε τις καθυστερήσεις και αυτά που είχαμε πει μετατίθενται έξι μήνες» υπογράμμισε η κ. Μενδώνη μιλώντας για τις δυσκολίες που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα λόγω της πανδημίας αφού στελέχη του Υπουργείου δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν σε «κόκκινες» περιοχές και προτεραιότητα όλων ήταν να μην εξαπλωθεί η πανδημία.

Απαντώντας για τον ψίθυρο που όπως είπε άκουσε και η ίδια ότι άλλα έργα έχουν προχωρήσει το διέψευσε κατηγορηματικά ενώ τόνισε ότι ο χρόνος αυτός δεν ήταν «νεκρός» αφού αξιοποιήθηκε από το Υπουργείο και με  ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο εκπονήθηκε  με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων, με αγορά πολύ συγκεκριμένων μηχανημάτων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις γραφικές παραστάσεις ενώ αυτό το διάστημα προχώρησαν μελέτες, οι οποίες- όπως είπε -θα έπρεπε να είχαν εκπονηθεί την περίοδο 2015-2019 και οι οποίες γίνονται τώρα.

Για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών η κ. Μενδώνη είπε ότι αυτήν την περίοδο γίνονται χωματουργικές εργασίες, στην συνέχει θα γίνουν εργασίες για να αποκτήσει ο Τύμβος την μορφή που είχε στην αρχαιότητα, θα ακολουθήσουν γεωτεχνικές εργασίες αλλά και στο εσωτερικό του Τύμβου.

«Οι δεσμεύσεις τις οποίες έχουν αναλάβει οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, γιατί ήταν αυτή που ακόμη και την περίοδο που ήταν μόνη στήριζε το συγκεκριμένο έργο και κυρίως απέναντι στον κόσμο, θα τηρηθούν έτσι όπως ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος της ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης χρηματοδοτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2023» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: «Αγωνία όλων μας»

Για ιστορική μέρα μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος που δήλωσε συγκινημένος για αυτά που είδε στην αυτοψία με την Υπουργό ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόοδος στις εργασίες. «Συμμερίζομαι την αγωνία της Υπουργού και του κόσμου για το μνημείο, είναι και δική μας. Όλοι θέλουν αυτό το Παγκόσμιο Μακεδονικό Μνημείο να αναδειχθεί. Είναι ένας εθνικός πόρος. Αφορά όλο τον κόσμο. Ζητώ τη βοήθεια όλων για να προχωρήσει αυτό το μνημείο» είπε ο κ. Σπυρόπουλος.

Στη διάρκεια των χωματουργικών εργασιών αποκαλύφθηκε η βάση μνημείου που όπως όλα δείχνουν είναι η βάση του Λέοντα της Αμφίπολης. Μάλιστα στο ίδιο σημείο βρέθηκαν κομμάτια από τη χαίτη του Λέοντα.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Βασίλης Αναστασιάδης

Διαβάστε επίσης: