Χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία του Νομού Σερρών

Το «πρώτο κουδούνι» χτύπησε σήμερα και στις...

Πυρκαγιά σε κορυφογραμμή στο Παγγαίο μεταξύ Πρώτης και Ροδολίβους

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που...

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 7η SEREXPO 2023

Με εντυπωσιακό τρόπο, παρουσία χιλιάδες κόσμου, έπεσε η αυλαία της SEREXPO 2023 , την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, και το κορυφαίο επιχειρηματικό γεγονός πέρασε στην ιστορία. Μετά την, κατά γενική ομολογία, τεράστια επιτυχία της διοργάνωσης αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους εσάς, που για...


Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Δήμου Σερρών ¨ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ¨ κ. Γεώργιος Τσιμερίκας, συνοδευόμενος από ομάδα συνεργατών του, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ¨ΟΡΦΕΑ¨ Σερρών κ. Φώτογλου Χαράλαμπο και ενημερώθηκε επιτόπου για τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν στο διατηρητέο κτίριο του Ομίλου, αλλά και για τις συνεχείς προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου για την εξεύρεση λύσεων, δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Σερρών κ. Γ. Τσιμερίκας δήλωσε:
Διαπιστώθηκε ότι το Διατηρητέο κτίριο του ιστορικού Ορφέα Σερρών χρήζει ολικής ανακαίνισης και αναπαλαίωσης, καθότι ο χρόνος και οι συνθήκες έχουν προκαλέσει σοβαρές διαβρώσεις εσωτερικά και εξωτερικά. Δεν έχει γίνει στοιχειώδης συντήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα το κτίριο να βρίσκεται φυσικά εκτός λειτουργίας, αλλά κυρίως με την πάροδο του χρόνου να απαιτούνται μεγαλύτερα χρηματικά ποσά για την ολική του αποκατάσταση. Εκτός και αν η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο αποτελεί πατριωτικό και πολιτιστικό σημείο αναφοράς της Σερραϊκής ιστορίας τα τελευταία 100 χρόνια. Ενημερώθηκα για την αδυναμία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ορφέα Σερρών με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτει να ανταπεξέλθει στο κρίσιμο ζήτημα συντήρησης του κτιρίου.

Προκύπτουν αβίαστα ορισμένα ερωτήματα :
Έχουμε υποχρέωση να δράσουμε συντονισμένα προκειμένου να προστατεύσουμε το ιστορικό κτίριο του ¨ΟΡΦΕΑ¨ που κινδυνεύει με μερική κατάρρευση;
Οφείλουμε να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού ένα ιστορικό κτίριο, που είναι άρρηκτα συνδεμένο με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης και τις μνήμες των κατοίκων;
Αποτελεί ό Δήμος Σερρών τον κυρίαρχο φορέα μέριμνας και διατήρησης των στοιχείων πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς;

Σε ότι αφορά την εξέλιξη του θέματος, έγινε ενημέρωση ότι κατατέθηκε επιστολή από το Δ.Σ του Ομίλου Ορφέα προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερρών, με την οποία ζητείται η οικονομική στήριξη του Ομίλου, επικαλούμενος πραγματικούς λόγους της αδυναμίας του να συντηρήσει το κτίριο, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ¨όπως έπραξαν κατά το παρελθόν άλλες δημοτικές αρχές¨. Ουσιαστικά καλείται να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο αν θα συνδράμει ο Δήμος Σερρών στη διάσωση του μνημείου.
Το γεγονός ότι δεν σεβάστηκαν την παράκληση του Δ.Σ του Ομίλου να αναγνωστεί η επιστολή στο πρώτο συμβούλιο από την παραλαβή της (27 Μαρτίου 2023) παρότι έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί τακτικά Δημοτικά Συμβούλια στις 31 Μαρτίου, 5 Απριλίου και 3 Μαΐου καταδεικνύει τις προτεραιότητες του Δημάρχου κ Αλέξανδρου Χρυσάφη στη διαχείριση θεμάτων που δεν έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα .

Η αποκατάσταση και η ανάδειξη ενός κτιρίου ιστορικής αξίας και μνήμης, από τα ελάχιστα διατηρητέα που διαθέτει η πόλη μας, αποτελεί για μας υποχρέωση αλλά και καθήκον, καθόσον συμβάλει στην αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής των κατοίκων και σημείο προορισμού επισκεπτών.

Αναμένουμε την εξέλιξη του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και την ανάληψη πρωτοβουλιών του Δήμου ώστε σε συνδυασμό με την πολιτεία μέσω αντίστοιχων προγραμμάτων να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση και διατήρηση του κτιρίου σε κατάσταση αξιοποίησης και χρήσης για ανάλογες δραστηριότητες της πολιτιστικής του διαδρομής από το 1905 μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 334 επισκέπτες