Περιστατικό βίας ανηλίκων σε σχολείο της πόλης στις Σέρρες

Περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού, αυτή τη φορά μέσα σε αυλή...

Στις Σέρρες τα κλασικά αυτοκίνητα του “Mycenaean - Minoan Rally”

Μία φάση του γνωστού “Mycenaean–Minoan Rally”...

Πρόταση του Δήμου Σερρών για νέο προπονητικό κολυμβητήριο στις Σέρρες

Η δημοτική αρχή, προσπαθώντας να δώσει λύση στα προβλήματα του υγρού στίβου προς όφελος των αθλητών και αθλητριών, αποφάσισε να υποβάλει πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου προπονητικού κολυμβητηρίου στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας, προϋπολογισμού 1.977.800 ευρώ.

Η αδελφοποίηση των Δήμων Σερρών και Κασσάνδρας ολοκληρώθηκε το Σάββατο 2 Οκτωβρίου σε μία λιτή και ιδιαίτερα συγκινητική τελετή στην πλατεία Ελευθερίας της Κασσάνδρειας, στον τόπο, όπου έδρασε ο Σερραίος ήρωας και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Εμμανουήλ Παπάς.

«Υπογράφουμε την τελική πράξη της αδελφοποίησης των δύο Δήμων μας με σκοπό να αναδειχθεί, πλήρως τόσο η μεγάλη ιστορική φυσιογνωμία του Εμμανουήλ Παπά, όσο και ο κυριολεκτικός αφανισμός ενός ολόκληρου λαού, του λαού της Κασσάνδρας», τόνισε η Δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά καλωσορίζοντας τον Δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη.

«Το αντάμωμα, η αδελφοποίηση και η κοινή δράση έχει ως αφετηρία τη συνεργασία μας σε τομείς όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός και η παιδεία.

Βασικός μας στόχος είναι να συμπεριληφθεί στα σχολικά βιβλία η δράση του οπλαρχηγού Εμμανουήλ Παπά και όλων των Κασσανδρινών ηρώων της Επανάστασης της Χαλκιδικής που υπό τις οδηγίες του καπετάν Κάψα πολέμησαν ηρωικά και πλήρωσαν με το αίμα τους την Ελευθερία της Πατρίδας μας.

Είναι ελάχιστος φόρος τιμής στους Κασσανδρινούς ήρωες και υποχρέωση προς τη νέα γενιά να αναδειχθεί η Μαρτυρική Κασσάνδρα που αφανίστηκε στο Ολοκαύτωμα της 14ης Νοεμβρίου 1821», υπογράμμισε η κ Χαλκιά. 

Ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης χαιρετίζοντας την τελετή εξέφρασε τη συγκίνησή του για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδελφοποίησης που άρχισε στις 27 Ιουνίου στις Σέρρες και η οποία εντάσσεται στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

«Ο τόπος μας, όπου γεννήθηκε και ανδρώθηκε ο Εμμανουήλ Παπάς και ο τόπος σας, όπου πολέμησε και δοξάστηκε ο καπετάν Μανώλης, συνδέονται με σχέση αδελφική, σχέση ακατάλυτη.

Μαζί οι δύο Δήμοι, σύμμαχοι, αδέλφια μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα για την ανάδειξη του πιο αγνού και ανιδιοτελή ήρωα της ελληνικής επανάστασης με πρώτο βήμα την ανάληψη από κοινού δράσης για να καθιερωθεί η 17η Μαΐου, ημέρα κήρυξης της Επανάστασης στη Χαλκιδική ως δημόσια εορτή σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα», επισήμανε ο κ.Χρυσάφης και πρόσθεσε:

«Στο κοινό μας ταξίδι έχουμε σαν πυξίδα το φωτεινό παράδειγμα του Εμμανουήλ Παπά, άξιους συμμάχους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αξιόλογους και ικανούς συνεργάτες στο πλευρό μας».

Μήνυμα στήριξης στην κοινή πορεία των αδελφοποιημένων Δήμων έστειλε στον βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος κατάγεται από τη Φούρκα και έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Σερρών.

Όπως αναφέρθηκε κατά την υπογραφή των πρωτοκόλλων συνεργασίας από τους Δήμαρχους Σερρών και Κασσάνδρας, πλέον ανοίγουν δρόμοι συνεργασίας και κοινών δράσεων με πολλαπλά οφέλη για τους δύο Δήμους όπως:

- Αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και από κοινού διεκδίκηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

- Δημιουργία της ιστορικής διαδρομής «Στα χνάρια του Εμμανουήλ Παπά» για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού και την ανάδειξη των ιστορικών τοποσήμων των δύο Δήμων.

- Θέσπιση δημοτικής υποτροφίας «Εμμανουήλ Παπάς» για έναν αριστούχο μαθητή ή μαθήτρια που εισέρχεται σε Σχολή Ιστορίας.

- Διοργάνωση ετήσιου ιστορικού συνεδρίου, κάθε Δεκέμβριο στην επέτειο του θανάτου του Εμμανουήλ Παπά.

- Καταγραφή της ιστορίας των δύο τόπων.

- Εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των Πολιτιστικών Συλλόγων των δύο Δήμων.

Κατά τη διάρκεια της τελετής η κ.Χαλκιά πρόσφερε στον Δήμαρχο Σερρών ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα της Κασσάνδρας και ένα αναμνηστικό δώρο φιλοτεχνημένο με τη χερσόνησο της Κασσάνδρας.

Ο κ.Χρυσάφης πρόσφερε στην κ.Χαλκιά την καρφίτσα με το σύμβολο του Δήμου Σερρών, που φορά μόνο ο Δήμαρχος, ένα καλάθι με παραδοσιακά προϊόντα των Σερρών, μία αναμνηστική πλακέτα της αδελφοποίησης και το βιβλίο του Κυριάκου Παπακυριάκου για την ιστορία των Σερρών.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την Δήμαρχο Κασσάνδρας και τον Δήμαρχο Σερρών.

Στην αντιπροσωπεία του Δήμου Σερρών στην τελετή αδελφοποίησης συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλειος Κατιρτζόγλου, οι Αντιδήμαρχοι Υπηρεσιών του Πολίτη Γιώργος Ταΐρης, Υπηρεσίας Δόμησης, Πολιτικής Προστασίας και Παλλαϊκής Άμυνας Δημήτρης Μερετούδης, η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ Χρύσα Παλάζη – Τσοχατζίδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ και εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού και Αθλητισμού Γιάννης Γάτσιος, και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος.

Ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση έδωσαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσάνδρας «Η Κασσάνδρεια» και του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών με την πρόεδρό του Στέλλα Ελευθεριάδου να προσφέρει στη Δήμαρχο Κασσάνδρας μία σπάνια έκδοση για τον Εμμανουήλ Παπά του Σερραίου συγγραφέα Ευάγγελου Στράτη.

Στην τελετή παρίσταντο με τα λάβαρά τους και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Φούρκας και Κρυοπηγής.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης η δήμαρχος Κασσάνδρας βράβευσε για την προσφορά της στο παραδοσιακό τραγούδι την Ξανθίπη Καραθανάση, η οποία ερμήνευσε με τη μοναδική φωνή της παραδοσιακά τραγούδια προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο κοινό.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο Δήμαρχος Σιθωνίας Πάρης Ντέμπλας, ως εκπρόσωπος του Δήμου Πολυγύρου ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Βορδός, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κασσάνδρας Αθανάσιος Αλβανός, οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Στακινός, Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Φωτεινή Μίζογλου, Ύδρευσης Γιάννης Μητελούδης, Τουρισμού Αστέριος Κατσάνης, Καθαριότητας Παύλος Παντζίκης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚ Ηρακλής Λειβαδιώτης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Μαρία Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Γιάννης Σερέτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων.

Διαβάστε επίσης: