Σέρρες: Κάηκε ολοσχερώς λεωφορείο από τη Βουλγαρία – Σώθηκαν οι επιβάτες

Στις φλόγες τυλίχθηκε το πρωί της Πέμπτης ένα...

Ομαλά η διεξαγωγή των εκλογών στην Π.Ε. Σερρών

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται από τις επτά το πρωί η...

«Άδειασε» την Χρ. Παλάζη ο δήμαρχος Σερρών Αλ. Χρυσάφης: Πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα

Στο «μικροσκόπιο» των Εισαγγελικών αρχών έχουν «μπει» τα οικονομικά της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σερρών.


Πρόχειρες αναλύσεις που δημοσιεύτηκαν   σχετικά  τις εκλογές στου Δήμους και   την κατανομή των εδρών στις  δημοτικές  ενότητες   των Δήμων της Π.Ε. Σερρών αν μη τι άλλο κατάφεραν να αναστατώσουν και παραπλανήσουν  όσους πολίτες  τους απασχολεί ή τους ενδιαφέρει.

Και όλα αυτά γιατί αποσιωπήθηκε ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023, λαμβάνεται υπόψη μόνο ο ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΥΘΥΣΜΟΣ. Οι κάτοικοι και όχι οι δημότες.

Ως μόνιμος πληθυσμός ορίζεται ο συνολικός πληθυσμός  ανεξαρτήτως ιθαγένειας και καθεστώς διαμονής που δήλωσε ως μόνιμη κατοικία του κατά την απογραφή του τον συγκεκριμένο τόπο, ανεξάρτητα από το που βρέθηκε και απογράφηκε στην επικράτεια της χώρας και σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα του μόνιμου πληθυσμού η Π.Ε. Σερρών μειώθηκε κατά 14,3%. (151.224 μόνιμοι κάτοικοι)

Στο Δήμο Σερρών οι μόνιμοι κάτοικοι σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα είναι 73.847 κάτοικοι (-4%) και το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποτελείται από τριάντα πέντε (35) μέλη, όπως ισχύει σε δήμους με πληθυσμό από πενήντα χιλιάδες έναν και έως εκατό χιλιάδες (50.001 -100.000) κατοίκους (ν. 4804/2021, ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 90 Τεύχος Α’ – 5 Ιουνίου 2021.

Ο Δήμος Σερρών αποτελείται από 6 Δημοτικές Ενότητες  : Σερρών, Άνω  Βροντούς, Καπετάν Μητρουσίου, Λευκώνα, Ορεινής και Σκουτάρεως.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή, αναμένεται να ανακοινώσει σε πρώτη φάση (έχει ήδη καθυστερήσει υπερβολικά) τα επίσημα στοιχεία του Μόνιμου Πληθυσμού σε επίπεδο Δήμου και στη συνέχεια συγκεντρωτικά σε επίπεδο Δημοτικών Ενοτήτων και σε επίπεδο Δημοτικών Κοινοτήτων.

Έως τότε υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις. 

Δημοτική Ενότητα

2011

2021

 41  Δ.Σ. 2019 

35 Δ.Σ.  2023

Σερρών

61.025

 

32 έδρες

27 έδρες

Άνω Βροντούς

199

 

1 έδρα

1 έδρα

Καπετάν Μητρουσίου

5.325

 

2 έδρες

2 έδρες

Λευκώνα

3.905

 

2 έδρες

2 έδρες

Ορεινής

742

 

1 έδρα

1 έδρα

Σκουτάρεως

5.621

 

3 έδρες

2 έδρες

Σύνολο Μόνιμου

Πληθυσμού

76.817

Προσωρινά

73.847

 

 

 

Λαμβάνοντας ως σημείο αναφοράς τα προσωρινά αποτελέσματα του Μόνιμου Πληθυσμού που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή το 2022, για το Δήμο Σερρών έχουμε τα εξής:

(μέτρο για τον υπολογισμό των εδρών των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας αποτελεί το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης του πληθυσμού του δήμου, δια του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου).

Δήμος Σερρών

Ανεπίσημα 73.847 μόνιμοι κάτοικοι / 35 έδρες που αντιστοιχούν πληθυσμιακά στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών   = 2.110 μόνιμοι κάτοικοι ( 21 έδρες θα εκλέξει στο Δημοτικό Συμβούλιο η νέα Δημοτική Αρχή και 14 το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας)

Σύμφωνα με το εκλογικό μέτρο των 2.110 μόνιμων κατοίκων  κατανομής  έδρας  στο Δημοτικό Συμβούλιο  και με την  πρόβλεψη μείωσης το ελάχιστο 10% στις εκλογικές περιφέρειες  Σκουτάρεως, Κάτω Μητρουσίου , (στο π. Δήμο Λευκώνα είναι μικρότερη η μείωση) οι έδρες που αναλογούν σε αυτές, είναι  από 2 για τις εκλογικές περιφέρειες Σκουτάρεως και Καπετάν Μητρουσίου.  Ο Λευκώνας το πιθανότερο να διατηρήσει και την 2η εκλογική έδρα του από τα υπόλοιπα της κατανομής)

‘’Εδώ σε θέλω κάβουρα, ‘’ισορροπείς και να χορεύεις στα κάρβουνα ‘’

Δηλαδή με την κατανομή των εδρών  στις εκλογικές περιφέρειες : Σκουτάρεως 2, Καπετάν Μητρουσίου 2 , Λευκώνα 2 και από μια (1) στην Ορεινή και Άνω Βροντού (συνολικά 8 στην Περιφέρεια) και αναλογούν  27  την εκλογική περιφέρεια Σερρών ( κεντρικό ψηφοδέλτιο). Εκ των οποίων οι 16 θα αντιστοιχούν στο  συνδυασμό του  επόμενου Δημάρχου.

Ερμηνεύοντας αυτό, στους  π. Δήμο Σκουτάρεως, Καπ. Μητρούσι, Λευκώνα, και στην  Ορεινή, Άνω Βροντου  θα εκλεγεί  ένας Δημοτικός από την νέα Δημοτική Αρχή.

Σε αναμονή οσονούπω  των επίσημων στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ του μόνιμου πληθυσμού στο Δήμο Σερρών και τα Δημοτικά Διαμερίσματα και στην έκδοση της απόφασης κατανομής των εδρών ανά Δημοτική Ενότητα.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα….

Και στο υποθετικό ερώτημα: Τι θα πράξουν οι υποψήφιοι της Συμμαχίας πχ. της Δημοτικής Ενότητας Σκουτάρεως που σήμερα έχει δύο εκλεγμένους και μάλιστα με θέση ευθύνης Αντιδημάρχους κ.κ.  Δ. Μερετούδη,  Π. Καρακολίδη,  και τις αναμενόμενες προαναγγελθείσες προσχωρήσεις και τις  νέες υποψηφιότητες από νυν αιρετούς στο Κεντρικό Ψηφοδέλτιο. Όλοι στο χωνευτήρι του Κεντρικού Ψηφοδελτίου και   πολιτικά ‘’ σώζων εαυτόν σωθήτω ‘’.   

Οι ενδιαφερόμενοι εμπλεκόμενοι ας μελετήσουν πως βγήκε η φράση: «Κουτσοί, στραβοί, στον Άγιο Παντελεήμονα». Είναι χρήσιμο.

Διαψεύσεις  τεκμηριωμένες αποδεκτές. Ουδείς αλάνθαστος.

Νίκος ΚουφοτόληςΔιαβάστε επίσης: