810 νέα κρούσματα στις Σέρρες την τελευταία εβδομάδα

Την τελευταία εβδομάδα αναφοράς από 19...

Φωτιά σε υπόγειο χώρο στάθμευσης στις Σέρρες - Άμεση η επέμβαση της πυροσβεστικής

Μεγάλη επιχείρηση των ανδρών της Πυροσβεστικής...

Κ. Πιερρακάκης από Σέρρες: «Θα διατεθούν 5 εκατ. στο νομό για το πρόγραμμα «έξυπνες πόλεις»

Πέντε εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν συνολικά στο Νομό Σερρών, τα 2,3 από αυτά στο Δήμο Σερρών, για το πρόγραμμα «Έξυπνες πόλεις» όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του στις Σέρρες.


serreslife

«Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει τους …εμπρηστές».
Ο τέως γραμματέας της τοπικής οργάνωσης, αποχώρησε και από το κόμμα

Την παραίτησή του από τα όργανα της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και την αποχώρησή του από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, ανακοίνωσε ο Ζαχαρίας Κατσάνης. Ο μέχρι χθες, γραμματέας της τοπικής κομματικής οργάνωσης εκδήλωσε την πλήρη διαφωνία του με το κυβερνητικό κόμμα της αριστεράς, με ανοιχτή επιστολή του προς την τοπική οργάνωση, την οποία κοινοποίησε στην κεντρική επιτροπή και την περιφερειακή οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας της ΔΗΜΑΡ. «Ήλπιζα ότι θα άλλαζε η πολιτική του κόμματος, οπότε δεν μπορώ να συνεχίσω. Δεν έχουν καμία σχέση οι πολιτικές επιλογές του κόμματος, με αυτά που είχαμε συμφωνήσει στην ιδρυτική μας διακήρυξη και με αυτά που προτείναμε πριν τις εκλογές», δήλωσε ο παραιτηθείς – πλέον – τέως γραμματέας της τοπικής της ΔΗΜΑΡ.

Παραίτηση Κατσάνη από τη ΔΗΜΑΡ, με σαφείς αιχμές

Με ανοιχτή του επιστολή προς την τοπική οργάνωση Σερρών της ΔΗΜΑΡ, την οποία κοινοποίησε στην κεντρική επιτροπή και την περιφερειακή οργάνωση Κ. Μακεδονίας, ο Ζαχαρίας Κατσάνης έκανε, χθες Δευτέρα, γνωστή την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα, αλλά και την αποχώρησή του από το κόμμα.

Η επιστολή

Στο κείμενο της επιστολή του, ο κ. Κατσάνης δηλώνει «πληγωμένος» από την ακολουθούμενη πολιτική του αριστερού κόμματος της Κυβέρνησης, βάζοντάς την σε πλήρη αντίθεση με τις προγενέστερες δεσμεύσεις, τόσο κατά την ιδρυτική διακήρυξη, όσο και κατά τις προεκλογικές εξαγγελίες.
Συγκεκριμένα, επισημαίνει:
«Πριν από τρία χρόνια ξεκινήσαμε μαζί τη μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια ίδρυσης ενός σύγχρονου ανανεωτικού αριστερού κόμματος, του κόμματος της «Δημοκρατικής Αριστεράς». Λίγοι τότε, μα παθιασμένοι και με πίστη στην αναγκαιότητα και στην προοπτική του εγχειρήματός μας.
Μια πίστη, από την οποία σήμερα αμφιβάλλω αν απέμεινε κάτι σε όλους μας. Γιατί από τότε έτρεξε πολύ νερό στο αυλάκι. Μεσολάβησαν η πετυχημένη αυτόνομη συμμετοχή μας στις Περιφερειακές και στις δίδυμες Βουλευτικές εκλογές του περασμένου χρόνου. Και η συμμετοχή μας στην Κυβέρνηση. Στην οποία μπήκαμε, υποτίθεται, για να επηρεάσουμε προς θετική και προοδευτική κατεύθυνση τις εξελίξεις, για να βάλουμε φρένο στις συντηρητικές επιλογές της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για να αποκτήσει κάποιο αριστερό πρόσημο ο προσανατολισμός της νέας κυβέρνησης.
Δυστυχώς, τίποτε από όλα αυτά δε συνέβη. Και σήμερα πια τίποτε δε μας θυμίζει τις θέσεις που όλοι μαζί συνυπογράψαμε τότε, όταν ήμασταν απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές, όταν διατυπώναμε τη δική μας εναλλακτική πρόταση. Τίποτε πια δε θυμίζει κάτι από τον ενθουσιασμό, την πίστη και την ελπίδα για το εγχείρημά μας. Τουναντίον, οι περισσότεροι από μας κοιταζόμαστε πλέον μεταξύ μας αμήχανα, αν όχι και ένοχα. Ακόμη και σε θέματα που δε σχετίζονται με την οικονομική πολιτική η στάση του κόμματός μας δημιουργεί απορίες. Και το ερώτημα που προκύπτει από μόνο του είναι το εξής: προς τι και γιατί η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση; Αν επρόκειτο να κάνουμε τα ίδια που έκαναν επί χρόνια η Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ποια η αναγκαιότητα της συμμετοχής μας στην κυβέρνηση; Μήπως δεν τα κατάφερναν μια χαρά και μόνοι τους;»

«Αριστερό άλλοθι»

Συνεχίζοντας στην επιστολή του, ο κ. Κατσάνης εκφράζει την απογοήτευσή του για την πορεία της ΔΗΜΑΡ στον κυβερνητικό της ρόλο, κάνοντας λόγο για «αριστερό άλλοθι». Συγκεκριμένα, τονίζει:
«Είναι πολλά αυτά που πλήγωσαν όχι μόνο εμένα αλλά και πολλούς άλλους συντρόφους τους τελευταίους δέκα μήνες. Δε θα τα αναφέρω όμως εδώ, όλοι μας άλλωστε τα γνωρίζουμε και ο καθένας τα αξιολογεί μόνος του. Θα αντιγράψω ωστόσο πέντε γραμμές από παλιότερο κείμενό μου. Έγραφα, λοιπόν, τον περασμένο Ιούνιο, μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής μας στην κυβέρνηση:
«Πιστεύω ακράδαντα ότι πρόκειται περί λάθους του κόμματός μου και όχι για κάποιου είδους σκοπιμότητα. Κλείνω όμως με την ευχή να διαψευσθώ, εύχομαι το λάθος να το κάνω εγώ και όχι το κόμμα μου. Μακάρι όλα αυτά να έγιναν για το καλό του λαού μας, για να μπει φρένο στην περαιτέρω εξαθλίωσή του, για να ανακτήσει ο λαός μας κάτι από το αίσθημα δικαίου και την αξιοπρέπειά του που τόσο δοκιμάζονται. Αν είναι έτσι, ας γίνει η ΔΗΜ.ΑΡ. Ιφιγένεια. Όμως, έχω αμφιβολίες».
Αυτές, λοιπόν, οι αμφιβολίες έχουν γίνει πια βεβαιότητες. Θα ήμουν ευτυχής, αν το λάθος το είχα κάνει εγώ. Δυστυχώς, το λάθος το έκανε το κόμμα μου. Και το χειρότερο είναι ότι η πορεία μετάλλαξης του κόμματός μας δεν είναι πια αναστρέψιμη. Δεν είμαστε μόνο συνυπεύθυνοι για το αδιέξοδο των εφαρμοζόμενων πολιτικών, δεν είμαστε μόνο το αριστερό άλλοθι για την εφαρμογή τους, αλλά είμαστε πια και δέσμιοι της μέχρι σήμερα πολιτικής μας».

Η παραίτηση

Καταλήγοντας στην επιστολή του, ο τέως γραμματέας της Τ.Ο. της ΔΗΜΑΡ κοινοποιεί την παραίτησή του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με κάποιους από τους συντρόφους του στο μέλλον:
«Όπως καταλαβαίνετε, η εκτίμηση που έχω για την πορεία του κόμματός μας επιβάλλει την παραίτησή μου από τη θέση του Γραμματέα της Τοπικής Οργάνωσης Σερρών και την αποχώρησή μου από τη Δημοκρατική Αριστερά. Οφείλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε να με εκλέξετε Γραμματέα της Οργάνωσης και να ευχηθώ να μείνουμε όλοι αταλάντευτα πιστοί στις αρχές μας για δημοκρατία, αξιοκρατία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, αρχές που συνυπογράψαμε με την ίδρυση της ΔΗΜ.ΑΡ. Γιατί έτσι είναι βέβαιο ότι στη βάση αυτών των αρχών θα συναντηθούμε ξανά τουλάχιστον στα μετερίζια των κοινωνικών αγώνων».

Οι πρώτες δηλώσεις

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιστολής, ο κ. Κατσάνης. «Άλλο να θέλεις να είσαι η κυβερνώσα Αριστερά και άλλο να κάνεις κυβέρνηση με τους εμπρηστές, τους κύρια υπεύθυνους που η χώρα μας ζει αυτό το μαρτύριο», είπε και πρόσθεσε: «Πού είναι τα φερέγγυα πρόσωπα που τόνιζε, σε κάθε του ομιλία, ο κ. Κουβέλης; Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος; Αυτοί είναι οι καταστροφείς που έχουν φτάσει σε λιμό σχεδόν, το μισό πληθυσμό».
Χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το δίπολο «μνημόνιο – αντιμνημόνιο», επισημαίνοντας ότι «οι διεθνείς μας υποχρεώσεις με κάποιο τρόπο πρέπει να πληρωθούν. Από κει και πέρα όμως, πίστευα ότι αυτό θα γίνει με κάποια στοιχειώδη δικαιοσύνη. Ακόμα και τώρα, τα βάρη δε μοιράζονται δίκαια. Κάποιοι συνεχίζουν να κερδίζουν από την κρίση, οι ίδιοι, αυτοί που έφεραν την κατάσταση εδώ. Πρόκειται για την πιο ακροδεξιά κυβέρνηση».
Τέλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής του στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Υπάρχει η γραφή, ο λόγος, θα είμαι πάντα ένας ενεργός πολίτης, αλλά δεν πρόκειται να επιστρέψω στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχω φύγει γιατί διαφωνούσα σε πολλά σημεία και συνεχίζω να διαφωνώ. Δεν είναι για μένα ένας διμέτωπος αγώνας, αλλά αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει… εχθές, πριν ολοκληρώσει την καταστροφή του ελληνικού λαού, πριν σκοτώσει το μισό πληθυσμό της Ελλάδας».

Διαβάστε επίσης: