serreslife

Προβληματισμός επικρατεί για το μέλλον του ΤΕΙ Σερρών μετά τη συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, την Τρίτη, με τους εκπροσώπους του Νομού Σερρών, για το σχέδιο “Αθηνά”. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, η Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Σερρών Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μενέλαος Βλάχβεης, Φωτεινή Αραμπατζή, Θεόφιλος Λεονταρίδης, του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δημήτρης Πασχαλούδης, ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Ιωαννίδης ο γενικός γραμματέας Στέλιος Δρογαλάς και ο Πρόεδρος Συμβουλίου του ΑΤΕΙ Σερρών Αντώνης Γερασίμου, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας και ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης.


Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο υπουργός δεν ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ωστόσο αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά, στη φιλοσοφία του σχεδίου “Αθηνά”.

Οι τοποθετήσεις

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η κυρία Κόλλια κατέθεσε υπόμνημα, επισημαίνοντας ότι οι προτεινόμενες αλλαγές δεν αναβαθμίζουν το ίδρυμα, το ΤΕΙ Σερρών, αλλά συντεταγμένα το οδηγούν στην περιθωριοποίηση και στην απαξίωση όπως και το Αριστοτέλειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το οποίο δεν είναι αντίπαλος μας, αλλά συμπαραστάτης μας.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ Σερρών Αντώνη Γερασίμου στάθηκε ιδιαίτερα στο αυτοδιοίκητο, έγινε αναφορά από μέρους τι σχέδια υπάρχουν σε εξέλιξη, και τόνισε ότι σε περίπτωση που αυτά δεν υλοποιηθούν, ο ιδιος δεν έχει νόημα να βρίσκεται στη θέση του Προέδρου, ούτε κανείς άλλος και θα παραιτηθεί απο το αξίωμα.
Παράλληλα, δεσμεύθηκε να θέσει το θέμα στο συμβούλιο, προκειμένου να προκύψουν οι τελικές επισημάνσεις.
Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Μέγκλας, κατέθεσε τις θέσεις του ΕΒΕΣ με στοιχεία τα οποία συνηγορούν στη συνέχιση της λειτουργίας του ΤΕΙ Σερρών, χωρίς καμία μείωση στις Σχολές και στα Τμήματά του και καταδεικνύουν την αναγκαιότητα της ανάπτυξής του με νέα Τμήματα και Σχολές, τόσο βάσει ακαδημαϊκών όσο και κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.

Μ. Μπόλαρης: “Απουσία σχεδίου”

Εν τω μεταξύ, την απουσία τεκμηριωμένης μελέτης και αναπτυξιακού σχεδιασμού που χαρακτηρίζει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ με τις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα επισημαίνει με ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής Σερρών Μάρκος Μπόλαρης. Η επίκληση κριτηρίων όπως η εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών, η αναλογία διδασκόντων προς φοιτητές, η διάσπαση γνωστικών αντικειμένων, η προβληματική λειτουργία μεμονωμένων τμημάτων και η ανταπόκριση στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας είναι σε αρκετές περιπτώσεις προσχηματική παρατηρεί ο κ. Μπόλαρης. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου για συγχωνεύσεις τμημάτων προκάλεσαν τις αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας που κατήγγειλε την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού στα πλαίσια του επιχειρούμενου εξορθολογισμού των Α.Ε.Ι. και τη δυσαρμονία κριτηρίων και αποφάσεων.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ο κ Μπόλαρης, καταγγέλθηκε ότι τα κριτήρια αυτά καταστρατηγήθηκαν, καθώς το Υπουργείο υπέκυψε σε μία απαράδεκτη πολιτική συναλλαγή τοπικών και κομματικών συμφερόντων, κοτζαμπάσηδων βουλευτών και κυβέρνησης. Ειδικότερα συνενώνονται τμήματα με ανόμοιο γνωστικό αντικείμενο, διατηρούνται τμήματα με ανεπαρκή στελέχωση διδακτικού προσωπικού. Τέλος, επισημαίνει ο κ. Μπόλαρης, καμιά προτεινόμενη συγχώνευση δεν συνοδεύεται από τεκμηρίωση σε σχέση με τη ζήτηση των ειδικοτήτων στην αγορά εργασίας, αλλά ούτε και σε σχέση με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας ενώ οι προτεινόμενες αλλαγές δεν διαθέτουν καμία τεκμηρίωση για τις ανάγκες σε υποδομές των νέων τμημάτων αλλά και την τύχη των υποδομών που εγκαταλείπονται.

Διαβάστε επίσης:

  • 1350 φοιτητές τη νέα χρονιά στο ΤΕΙ Σερρών Έτοιμο να φιλοξενήσει πάνω από 1350 φοιτητές είναι έτοιμο να φιλοξενήσει το ΤΕΙ Σερρών το οποίο πλέον έχει μετονομαστεί σε διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Όσοι...
  • Ολοκληρώθηκε το 4o Ηackathon Serres 2019 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4o Serres Hackathon με θέμα «Web Attack Mining» το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2018 στο ΤΕΙ Κ.Μ. (Σέρρες) που διοργανώθηκε α...