serreslife

Πενθήμερη αποχή των διδασκόντων από το εκπαιδευτικό τους έργο.

Μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.) του ΤΕΙ Σερρών, για αποχή από την εκπαιδευτική διαδικασία (εξετάσεις), το Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι. αποφάσισε, στην από 6.9.2012 συνεδρίασή του, να μην πραγματοποιηθεί καμία εξέταση μαθημάτων από την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, προς αποφυγή προβλημάτων, όπως άσκοπες μετακινήσεις των φοιτητών, ταλαιπωρία κ.α.  
Παράλληλα και η διοίκηση του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α-ΤΕΙΘ) αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» στο ίδρυμα τη Δευτέρα, ενώ η διοίκηση της ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) άναψε «πράσινο φως» για πενθήμερη αποχή από το εκπαιδευτικό έργο την ερχόμενη εβδομάδα.

Επί... ποδός και  οι πανεπιστημιακοί

Επί... ποδός βρίσκονται και οι πανεπιστημιακοί, καθώς το συνδικαλιστικό τους όργανο, η ΠΟΣΔΕΠ, κάλεσε τους συλλόγους να συνεδριάσουν εκτάκτως και να προτείνουν στα μέλη τους απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες μορφές δράσεων από τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, η Ομοσπονδία ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, να στηρίξει αποτελεσματικά τους πανεπιστημιακούς και τα δίκαια αιτήματά τους για αξιοπρεπείς αποδοχές και δίκαιη συμμετοχή στην κατανομή των βαρών για τη διέξοδο από την κρίση. Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει εκτάκτως η διοικούσα επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ, για να εξετάσει και να προσδιορίσει τη μορφή και τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.
Την ίδια στιγμή, το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ έλαβε απόφαση για πενθήμερη αποχή των διδασκόντων από το εκπαιδευτικό τους έργο στα ΤΕΙ την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ στις 14 του μηνός θα συνεδριάσει εκ νέου το διευρυμένο όργανο για να επανεκτιμήσει την κατάσταση. Βασικό αίτημα του κλάδου είναι η διαμόρφωση ενιαίου μισθολογίου για όλους τους λειτουργούς του Δημοσίου με ενσωμάτωση επιδομάτων στο βασικό μισθό. Να σημειωθεί ότι η εξεταστική περίοδος των φοιτητών έχει ήδη ξεκινήσει στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Αναστολή λειτουργίας στο ΤΕΙ Θεσ/νικης

Την αναστολή λειτουργίας του Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα αποφάσισε η διοίκηση του ιδρύματος, σε ένδειξη συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματα των λειτουργών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, σχεδιάζονται περικοπές στο μισθολόγιο των καθηγητών ΤΕΙ, που οδηγούν σε μείωση των αποδοχών έως και 30%», σημειώνεται σε ανακοίνωση του αντιπροέδρου, Κωνσταντίνου Βαρσαμίδη και προστίθεται: «Οι μειώσεις αυτές είναι άδικες και πέραν κάθε λογικής, καθώς οδηγούν σε ένα αναξιοπρεπές επίπεδο αποδοχών, που δεν αντιστοιχεί στο λειτούργημα και το έργο που με ευσυνειδησία επιτελούν στην ελληνική κοινωνία οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι των ΤΕΙ». Το μισθολόγιο των καθηγητών ΤΕΙ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έχει παραμείνει στάσιμο από το 2004, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια, ενώ κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας υπέστη και δραματικές μειώσεις.

Νέες προσφυγές στη Δικαιοσύνη
Με νέες προσφυγές στη δικαιοσύνη απειλούν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων με σημείο αιχμής στις διατάξεις του Ν. 4076/2012, που αφορούν τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Διοίκησης. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη χτεσινή Σύνοδο των Πρυτάνεων, στο Λαύριο, όπου υπογραμμίστηκαν οι δραματικά επιδεινούμενες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια.
«Οι τροποποιήσεις που επιφέρει ο Ν. 4076/2012, παρά τις βελτιώσεις ορισμένων ρυθμίσεων, δεν αλλάζουν ουσιαστικά τον πυρήνα της λογικής του Ν. 4009 (δηλ. του νόμου Διαμαντοπούλου), ούτε και θεραπεύουν τα προβλήματα συνταγματικότητας, καθώς και αυτά της αδυναμίας εφαρμογής του», σημειώνουν στο ομόφωνο ψήφισμά τους οι πρυτάνεις και προσθέτουν: «Τα κενά και η ασάφεια ως προς τη λειτουργία των συλλογικών και μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης σε επίπεδο Τομέα, Τμήματος, Σχολής, Ιδρύματος, σε συνδυασμό με την εμμονή στο διοικητικό, αποφασιστικό ρόλο του Συμβουλίου, πάντα με συμμετοχή εξωτερικών μελών, επιβάλλουν στις διοικήσεις των πανεπιστημίων να παρέμβουν άμεσα, ώστε στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λογικής:
α. να διασφαλίσουν με αποφάσεις Συγκλήτων τις διαδικασίες της καθημερινής λειτουργίας τους και β. να επαναπροσφύγουν με αίτηση ακύρωσης του Ν. 4076/2012, όσον αφορά τη συνταγματικότητα της σύνθεσης και των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου».

Διαβάστε επίσης:

  • 1350 φοιτητές τη νέα χρονιά στο ΤΕΙ Σερρών Έτοιμο να φιλοξενήσει πάνω από 1350 φοιτητές είναι έτοιμο να φιλοξενήσει το ΤΕΙ Σερρών το οποίο πλέον έχει μετονομαστεί σε διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Όσοι...
  • Ολοκληρώθηκε το 4o Ηackathon Serres 2019 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4o Serres Hackathon με θέμα «Web Attack Mining» το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2018 στο ΤΕΙ Κ.Μ. (Σέρρες) που διοργανώθηκε α...