Πολλά είναι τα πράγματα σε επίπεδο συντήρησης και προστασίας του αυτοκινήτου που ο «ειδικός», Γιώργος Ασημώνης τονίζει ότι πρέπει να κάνουμε κατά τους χειμερινούς μήνες. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό το γεγονός ότι βιαζόμαστε πάντα και ξεκινάμε μόλις ανάψει η μηχανή, μη δίνοντας στον κινητήρα το σύντομο χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να ζεσταθεί κάπως.

Γιατί είναι απαραίτητο αυτό; «Μα για να έρθουν τα λάδια στη φυσιολογική τους θερμοκρασία, κάνοντας αυτό που πρέπει, να προστατεύουν τον κινητήρα δηλαδή», εξηγεί ο κ.Ασημώνης. «Η προθέρμανση της μηχανής είναι ολότελα αναγκαία μέσα στα κρύα του χειμώνα, καθώς ο κινητήρας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να έρθει σε φυσιολογικά επίπεδα».

Πάντως, κανείς δεν λέει ότι πρέπει να περιμένουμε να ζεσταθεί η μηχανή, απλώς, χρειάζεται να δώσουμε λίγο χρόνο να πέσει από το μεγάλο ρελαντί. Όπως προσθέτει, μάλιστα, ο κ.Ασημώνης, «όταν ξεκινήσει ο οδηγός, είναι καλό να αποφύγει τις απότομες αλλαγές ταχύτητας και την επιθετική οδήγηση, έτσι ώστε να επιτρέψει στον κινητήρα να πάρει τον χρόνο του».

Η διαδικασία της οδήγησης κατά τη διάρκεια του χειμώνα γίνεται πιο περίπλοκη, καθώς οι εξωτερικές συνθήκες είναι ευμετάβλητες και συχνά προκαλούν αλλαγές στις συνθήκες πρόσφυσης του οδοστρώματος. Για το λόγο αυτό ο πεπειραμένος Φανοβαφέας και επισκευαστής οχημάτων, Γιώργος Ασημώνης, συμπληρώνει ότι «χρόνο θέλουν και τα ελαστικά για να ζεσταθούν, ώστε να αποδίδουν όπως πρέπει. Όταν ο καιρός είναι ψυχρός, η πίεση των ελαστικών μειώνεται και για αυτό ο έλεγχος πρέπει να γίνεται με μεγαλύτερη συχνότητα», καταλήγει.

Επιμέλεια – Συνέντευξη : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης:

  • «Οίνος ευφραίνει καρδίαν» στη Δράμα Με την παρουσία του γνωστού «τηλεοπτικού» σεφ Πάνου Ιωαννίδη, πληθώρα εκδηλώσεων γευσιγνωσίας σε οινοποιεία και καταστήματα και ηλεκτρονική δημοπρασία φιαλών εκ...

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 373 επισκέπτες

antallaktikaonline 300x200