Στην Αμφίπολη μετέβη το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδωνη συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού, κ. Γιώργο Διδασκάλου, και τους αρμόδιους διευθυντές Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.

Στον εργοταξιακό χώρο στον Τύμβο Καστά πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με την παρουσία της εφόρου αρχαιοτήτων Σερρών, κ. Δημητρίας Μαλαμίδου και τους μελετητές, τον αρχιτέκτονα κ. Μιχάλη Λεφαντζή, στέλεχος της ΔΑΑΜ του ΥΠΠΟΑ και τον τεχνικό σύμβουλο του έργου προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του ταφικού συγκροτήματος του Καστά, πολιτικό μηχανικό, κ. Δημήτρη Εγγλέζο. Το έργο εκτελείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2021.

Διαπιστώθηκε ότι στον τέταρτο θάλαμο ​του ταφικού συγκροτήματος έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανασχεδιασμού της στερεωτικής διάταξης, καθώς και η εγκατάσταση της ενόργανης παρακολούθησης στο μνημείο.

Παράλληλα, ο κ. Λεφαντζής παρουσίασε την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης του ταφικού συγκροτήματος και του περιβόλου, η οποία θα εισαχθεί στο ΚΑΣ για τη κατά νόμο γνωμοδότηση, στις 17 Δεκεμβρίου του 2019. Σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη δομικής παθολογίας του μνημείου, καθώς και η μεταφορά των διάσπαρτων λίθων του περιβόλου στον τύμβο Καστά από τον χώρο του Λέοντος και του Μουσείου της Αμφίπολης. Η μεταφορά προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός, με σημαντική υστέρηση από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Ακολούθως, η υπουργός συνοδευόμενη από το γενικό γραμματέα κ. Διδασκάλου μετέβη στο Μοναστηριακό Συγκρότημα του Τιμίου Προδρόμου, που χρονολογείται στον 12ο αιώνα, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη του έργου αποκατάστασης τμήματος της νότιας πυρίκαυστης πτέρυγας του μνημείου, το οποίο εκτελείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2021. Την υπουργό ενημέρωσαν ο διευθυντής Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, κ. Θεμιστοκλής Βλαχούλης, και τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης, καθώς και η μελετήτρια του μνημείου, κ. Δήμητρα Γουργιώτη. Το έργο εξελίσσεται ομαλά και εντός του χρονοδιαγράμματός του. Παρούσα στην αυτοψία ήταν και η Διευθύντρια Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, κ. Μαρία Μερτζάνη, με υπηρεσιακά στελέχη, δεδομένου ότι εντός του τρέχοντος μηνός ξεκινούν εργασίας συντήρησης στο τέμπλο και στις εικόνες του ολόγραφου Καθολικού της Μονής.

Το ίδιο κλιμάκιο με την υπουργό πραγματοποίησε αυτοψία και στο κτήριο «Χάνι», οι εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται για την οικία του Εμμανουήλ Παπά, που βρίσκεται στην είσοδο του μοναστηριακού συγκροτήματος και αναστηλώνεται με την ευγενική χορηγία του Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου. Το έργο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Διαβάστε επίσης: