serreslife

Κλειστά τα μαγαζιά, τα Σάββατα 27 Ιουλίου, 3 και 10 Αυγούστου.

Η πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις την περασμένη Δευτέρα, βρίσκει τους καταστηματάρχες να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, υπό το βάρος της άσχημης ψυχολογίας των καταναλωτών που βλέπουν την τσέπη τους να «αιμορραγεί».
Οι εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα των Σερρών, ξεκίνησαν με ποσοστά δελεαστικά αγγίζοντας μέχρι και το 50 %.
Άλλωστε, πάντα οι εκπτώσεις αποτελούν κίνητρο για αγορές με τους καταστηματάρχες να ευελπιστούν σε άνοδο του τζίρου τους.


Το πρώτο τριήμερο των εκπτώσεων δεν ήταν λίγοι οι καταναλωτές που έκαναν αγορές, ενώ κάποιοι άλλοι αρκέστηκαν σε πρώτο χρόνο να κάνουν την καθιερωμένη έρευνα αγοράς.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών Άγγελος Κεχαγιάς χαρακτήρισε τις εκπτώσεις «ελπίδα για τους εμπόρους, ώστε να μπορέσουν απλά να κρατηθούν στη ζωή». «Διάγουμε», τόνισε, «μια πραγματικά δύσκολη περίοδο και προσπαθούμε να τιμολογήσουμε χαμηλά τα προϊόντα μας, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει κι ο κόσμος. Πάντως, ο κόσμος πρέπει να εμπιστεύεται τις οργανωμένες σερραϊκές επιχειρήσεις, γιατί η σχέση μας είναι ανταποδοτική. Αν υπάρχει πρόβλημα στην τοπική αγορά, υπάρχει παντού στην τοπική μας κοινωνία».

Κλειστά τα Σάββατα

Εν τω μεταξύ, στην προχθεσινή συνεδρίαση του εμπορικού συλλόγου, ελήφθη η απόφαση –όπως όλα τα τελευταία χρόνια- να είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα της πόλης, τα Σάββατα 27 Ιουλίου, 3 και 10 Αυγούστου. Όπως εξηγεί ο κ. Κεχαγιάς, «πρόκειται για απόφαση των μελών του εμπορικού συλλόγου». Κατά συνέπεια, αυτό δεν συνεπάγεται ότι όλα τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά, καθώς είναι πολλοί εκείνοι οι καταστηματάρχες που δεν είναι εγγεγραμμένα μέλη του συλλόγου τους. Άλλωστε, κάτι τέτοιο δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά ούτε και η απόφαση μπορεί να είναι με κάποιο τρόπο δεσμευτική.
Στην ίδια συνεδρίαση, κυριάρχησε το θέμα των Κυριακών που πρόκειται να μην έχουν καμία, πλέον, διαφορά από τις εργάσιμες ημέρες για τους εμπόρους. Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου προέβη στην εκτίμηση ότι «δεν θα έρθουν έσοδα τις Κυριακές. Αντίθετα, οι πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα θα δουλεύουν με εργαζόμενους σε συνθήκες …σκλαβοπάζαρου, δηλαδή με 180 ευρώ το τετράωρο ή 480 το οκτάωρο».

Περί … Jumbo

Αναφορικά με το νέο πολυκατάστημα που άνοιξε χθες τις πύλες του προς το σερραϊκό καταναλωτικό κοινό, συγκρατημένοι και μάλλον προσεκτικοί εμφανίζονται στις δηλώσεις τους οι καταστηματάρχες των Σερρών. Οι μαγαζάτορες υποστηρίζουν πως το νέο αυτό πολυκατάστημα θα επηρεάσει σημαντικά την αγοραστική κίνηση που σημειώνεται στα καταστήματά τους και συμπληρώνουν ότι ο αντίκτυπος για τους ίδιους θα είναι αρνητικός. Όπως χαρακτηριστικά  αναφέρουν οι Σερραίοι έμποροι, καθετί καινούργιο που έρχεται στην πόλη κινεί εύλογα την περιέργεια των καταναλωτών, ωστόσο, οι ίδιοι εκτιμούν ότι το σερραϊκό καταναλωτικό κοινό έχει συνείδηση και γνωρίζει καλά τον τρόπο με τον οποίο  στηρίζει την τοπική αγορά.
«Στη διαδρομή του χρόνου θα φανεί το αν και κατά πόσο θα επηρεαστούμε από την λειτουργία του νέου πολυκαταστήματος», υποστηρίζουν οι μαγαζάτορες οι οποίοι σπεύδουν παράλληλα να δηλώσουν ότι δεν έχουν να φοβηθούν ή να ζηλέψουν τίποτα σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα, την ποικιλία αλλά και το κόστος των προϊόντων. «Έχουμε από όλα και σε ανταγωνιστικές τιμές», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Κοινός τόπος στις δηλώσεις των Σερραίων καταστηματαρχών είναι η ανάγκη να στηριχθεί η τοπική οικονομία για το καλό των επιχειρήσεων, των υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτές αλλά και της τοπικής οικονομίας εν γένει.
Ο κ. Κεχαγιάς τόνισε για το θέμα ότι «οι νόμοι των δύο κομμάτων που κυβερνούσαν τα τελευταία σαράντα χρόνια είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών. Στις Σέρρες, προσπαθήσαμε στο πλαίσιο της συνταγματικότητα των νόμων και της δημοκρατίας να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας. Έπρεπε πρώτα, να προστατευθεί από τις κυβερνήσεις, η ντόπια παραγωγή και μεταποίηση».

Διαβάστε επίσης: