serreslife

Περίοδο απόλυτης απαξίωσης, ερημιάς και εγκατάλειψης βιώνει τα τελευταία χρόνια η οδός Εθνικής Αντίστασης. Ο εξωϊρασμός της οδού με τα έργα των αστικών αναπλάσεων αναβάθμισαν την περιοχή. Δημιούργησαν όμως προσδοκίες ανάκαμψης στους επαγγελματίες. Οι ελπίδες αναγέννησης της άλλοτε ανθούσας οδού αποδείχθηκαν φρούδες. Παρότι οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν μειωθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 50% οι νέες επιχειρήσεις δεν δημιουργούνται με αποτέλεσμα περισσότερα από 30 καταστήματα να είναι άδεια. Είναι πλέον φανερό και αντιληπτό από όλους ότι οι μέρες μεγάλης δόξας που έζησε η οδός Εθνικής Αντίστασης ως οδός διασκέδασης και ψυχαγωγίας δεν θα έρθουν ξανά. Οι επαγγελματίες της περιοχής δεν τρέφουν αυταπάτες, ωστόσο εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η περιοχή θα ανακάμψει σε λίγα χρόνια. Όχι φυσικά για να ζήσει το μεγαλείο της δεκαετίας του 80 και του 90’ και να μετατραπεί ξανά σε οδό της διασκέδασης. Ίσως όμως για να εξελιχθεί σε έναν εμπορικό δρόμο. Προσπαθήσαμε τις τελευταίες ημέρες να συνομιλήσουμε με επαγγελματίες της οδού Εθνικής Αντίστασης καταγράφοντας τις απόψεις τους. Τους ρωτήσαμε πως βλέπουν το παρόν και το μέλλον των επιχειρήσεων τους στην οδό καθώς επίσης και αν διαβλέπουν άμεση ανάκαμψη.

Ανάκαμψη μέσω του εμπορίου

Ο Νίκος Δαραβίγκας ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟΠΟ σήμερα από το 1982 έως και 2013 διατηρούσε το κρεπερί « DINIKOLA”. Ευτύχησε να ζήσει την ένδοξη περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, όταν η οδός μονοπωλούσε τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία των Σερραίων αλλά και του φοιτητόκοσμου. Πίστευε και ο ίδιος ότι τα έργα αστικών αναπλάσεων θα δώσουν μία νέα αξία στην οδό Εθνικής αντίστασης αλλά δυστυχώς διακρίνει ότι η κατάσταση αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει. « Τα τελευταία 2-3 χρόνια ο δρόμος έχει ερημώσει. Αν και τα ενοίκια έχουν πέσει ο κόσμος δεν έχει χρήμα και δεν δημιουργεί επιχειρήσεις στην οδό Εθνικής Αντίστασης. Πιστεύω ότι θα είναι δύσκολη η κατάσταση για τα επόμενα χρόνια». Ο Νίκος Δαραβίγκας πιστεύει ότι μοναδική ελπίδα ανάκαμψης της περιοχής μπορεί να προέλθει αν η Εθνικής Αντίστασης εξελιχθεί σε έναν εμπορικό δρόμο. « Η περιοχή έχει αναβαθμιστεί παρά πολύ με τις αστικές αναπλάσεις. Υπάρχουν διαθέσιμα πολλά μικρά καταστήματα με προσιτά ενοίκια της τάξης των 250 Ευρώ. Μπορούν να έρθουν εδώ εμπορικές επιχειρήσεις. Θα γίνει κάποια στιγμή πιστεύω». Ο Νίκος Δαραβίγκας θυμάται με νοσταλγία την εποχή που η οδός έσφυξε από ζωή και θεωρεί κρίμα ότι οι νεότερες γενιές των φοιτητών του ΤΕΙ Σερρών δεν γνώρισαν την διασκέδαση της εποχής εκείνης στην πόλη των Σερρών.

 Θέμα χρόνου η ανάκαμψη

 Ο Παρασκευάς Καρακάρας είναι συνδιοκτήτης του καταστήματος «ΠΑΡΣΙΝΙΚΟ» δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην οδό από το 1990. « Πραγματικά την τελευταία 5ετία είναι μειωμένη η κίνηση στα καταστήματα της οδού Εθνικής Αντίστασης. Πιστεύω όμως ότι θα είναι κάτι παροδικό και ότι σύντομα θα ανακάμψει η οδός μας μετά τις αστικές αναπλάσεις που έχουν ολοκληρωθεί και έχει ομορφύνει η περιοχή μας. Μπορεί να μην βρει η οδός την παλαιά της αίγλη αλλά η κατάσταση θα βελτιωθεί, είναι πιστεύω θέμα χρόνου» μας ανέφερε ο Παρασκευάς Καρακάρας και συμπλήρωσε: « Το κόστος των ενοικίων είναι πολύ μικρό πλέον από ότι είναι στο κέντρο της πόλης. Διακρίνω το τελευταίο διάστημα ότι κάποιοι επαγγελματίες ενδιαφέρονται να ανοίξουν καταστήματα. Ήδη δίπλα μας έχει ενοικιαστεί ο χώρος και θα δημιουργηθεί φούρνος, ενώ λίγο παραπάνω ενδιαφέρον υπάρχει να δημιουργεί κατάστημα ένδυσης»

Ο Πάρης Καρακάρας πιστεύει ότι η οδός με τη μορφή που πήρε μετά την ολοκλήρωση των αστικών αναπλάσεων είναι εκλυστική αλλά υπάρχει η δυνατότητα βελτίωσης με τοποθέτηση μικρών κάδων απορριμάτων( καλαθάκια). Ικανοποιημένος δηλώνει ότι η οδός Εθνικής αντίστασης έχει τα πάντα. Όμορφες διαβάσεις, όμορφες δενδροστοιχίες, άνετα πεζοδρόμια και δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε από κανέναν ευρωπαϊκό δρόμο.

Οι αναπλάσεις ήρθαν την εποχή της κρίσης

 Ο Κώστας Σιάπκαλης ιδιοκτήτης της πιτσαρίας “CENTER” από το 1999 έχει πλήρη εικόνα της καλής και της φθίνουσας περιόδου των καταστημάτων στην οδό της Εθνικής Αντίστασης. « Όλα αλλάζουν στη ζωή και την αγορά. Έτσι μοιραία ήρθε και η περίοδος της πτώσης για τα καταστήματα της οδού Εθνικής Αντίστασης. Πιστεύω ότι η αναβάθμιση της οδού με την ολοκλήρωση του έργου των αστικών αναπλάσεων ήρθε σε μία άσχημη οικονομική συγκυρία. Επιχειρήσεις πλέον δεν δημιουργούνται όπως στο παρελθόν και επιπλέον αυτές που δημιουργούνται επιλέγουν άλλα σημεία της πόλης.» Πιστεύει ότι η περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει πολλά καταστήματα λόγω της υποδομής που υπάρχει και της υπερπληθώρας ακινήτων που είναι διαθέσιμα. Για το μέλλον των επιχειρήσεων που υπάρχουν και λειτουργούν αυτή την στιγμή ο Κώστας Σιάπκαλης εμφανίζεται αισιόδοξος: «Όσοι έχουμε απομείνει αυτή τη στιγμή ως επαγγελματίες στην οδό Εθνικής Αντίστασης έχουμε εμπειρία πολλών ετών. Ξέρουμε να παλεύουμε, για να αντέξουμε. Δίνουμε όλοι αγώνα καθημερινό με όπλα την ποιότητα των προϊοντών μας και την σωστή συμπεριφορά απέναντι στον πελάτη» κατέληξε.

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Διαβάστε επίσης: