serreslife

Πετρίτσι, Μέλνικ, Σαντάνσκι και Μπλακόεβγκραντ είναι ορισμένες από τις περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια τείνουν να γίνουν οι… «ελληνικές» πόλεις της Βουλγαρίας, εξαιτίας της έντονης επιχειρηματικής και όχι μόνο δραστηριότητας που επιδεικνύουν κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με τους ίδιους το φιλόξενο φορολογικό περιβάλλον, η σταθερότητα των νόμων, η απουσία γραφειοκρατίας, οι υψηλοί μισθοί-συγκριτικά με την Ελλάδα του μνημονίου- σε συνδυασμό με τη «φθηνή ζωή» είναι οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους περιοχές της γειτονικής χώρας «γεμίζουν» με Έλληνες.«Το πρόβλημα αυξάνεται με την πάροδο των ετών» σχολιάζει στην Karfitsa σε χθεσινό ρεπορτάζ του Β.Στολούδη,ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης.

Ο ίδιος επιμένει ότι δεν αρκούν οι πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο αλλά πρέπει να υπάρξουν κυβερνητικές πολιτικές. «Τους Έλληνες επιχειρηματίες τους διώχνει η Ελληνική Πολιτεία. Δεν παρανομούν» καταλήγει ο κ. Μωϋσιάδης.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων αυξάνονται ακολουθώντας ρυθμούς γεωμετρικής προόδου και λίγα μέτρα μετά τα Βορειοελλαδικά σύνορα το… επιχειρείν «ζει και βασιλεύει», αφού περίπου 40 ελληνικές επιχειρήσεις δημιουργούνται.

Στις βουλγάρικες περιοχές κοντά στον μεθοριακό σταθμό «Κουλάτα-Προμαχώνα» δεν συναντά κανείς μόνο επιχειρηματίες, εργαζόμενους και… τζογαδόρους αλλά και συνταξιούχους που μετανάστευσαν και σήμερα, όπως αναφέρουν… «ζουν σαν βασιλιάδες». Το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή είναι έντονο από τη στιγμή που κάποιος θα περάσει τα σύνορα. Ο Βούλγαρος αστυνομικός σε σπαστά ελληνικά υποδέχεται τους εκδρομείς και ελέγχει ταυτότητες, διαβατήρια και τις πράσινες κάρτες των οχημάτων. Λίγα μέτρα παρακάτω στα δεξιά ξεπροβάλλει το πρώτο κατάστημα Ελλήνων, για να ακολουθήσουν και άλλα που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας και του αυτοκινήτου, όσο πλησιάζουμε τις πρώτες βουλγαρικές πόλεις που απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται κατά καιρούς στη δημοσιότητα οι Έλληνες αποτελούν τον τρίτο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη χώρα, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως επισημαίνει η κ. Δρογούδη «μόνο στην πρωτεύουσα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου δραστηριοποιούνται περίπου 8.500 Έλληνες, μεταξύ αυτών και ισχυροί κολοσσοί όπως είναι η Coca Cola».

Φορολογικός παράγοντας

Οι φοροελαφρύνσεις είναι ο κυριότερος λόγος για κάποιον Έλληνα, κυρίως από το Κιλκίς ή τις Σέρρες ώστε να μεταφέρει την επιχείρησή του στη γειτονική χώρα.  «Πέρσι η επιχείρησή του έκανε τζίρο 1,3 εκ. ευρώ και από αυτά φορολογήθηκα στη Βουλγαρία, δυο χιλιάδες λέβα, δηλαδή χίλια ευρώ. Στην Ελλάδα την τελευταία χρονιά πλήρωσα στην εφορία 340.000 ευρώ» αναφέρει συγκεκριμένος επιχειρηματίας. Συμπληρώνει μάλιστα ότι εξαιτίας των χαμηλών φορολογικών συντελεστών έχει τη δυνατότητα να «ρίξει» τις τιμές του. «Οι πελάτες μου είναι κατά 90% Έλληνες. Έφυγα από το Κιλκίς γιατί δεν μπορούσα να ζήσω. Ό,τι έβγαζα μου το έπαιρνε το κράτος» λέει και τονίζει πως στο Πετρίτσι ανοίγουν κατά μέσο όρο 40 επιχειρήσεις την ημέρα. Ο ίδιος όπως λέει πηγαινοέρχεται μαζί με το γιο του στην Ελλάδα καθημερινά και την περίοδο που «πέφτει πολλή δουλειά» νοικιάζει σπίτι στη Βουλγαρία. Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα λέει ότι «οι Βούλγαροι θέλουν να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν από τους Έλληνες. Για το λόγο αυτό υπάρχουν άλλες τιμές για τους Έλληνες».

Της Αλκινόης Μοσχίδου

Διαβάστε επίσης: