serreslife

Μεγάλη συναυλία υπέρ του δικαιώματος των πολιτών στη δημόσια υγεία, στην πρόνοια, στην ασφάλιση και στην πρόσβαση σε φάρμακα θα δοθεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου στην πλατεία Ελευθερίας, στις 20:00. Την εκδήλωση οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Υγειονομικών, Φαρμακοποιών, Χρονίως Πασχόντων και Ευπαθών Ομάδων Ν. Σερρών.

Οι διοργανωτές υπογραμμίζουν ότι οι πολιτικές των τριών μνημονίων προκάλεσαν τεράστιο πλήγμα στη δημόσια υγεία, γιγαντώνοντας την περιθωριοποίηση των χρονίως πασχόντων, χτυπώντας την κοινωνική ασφάλιση, καθιστώντας ακριβότερες την πρόνοια και την αποκατάσταση.

Αναφέρουν, επίσης, ότι έχουν ανοίξει «σύγχρονοι καιάδες» που υποδέχονται τους πιο αδύναμους.

Για τις μονάδες υγείας του νομού Σερρών διεκδικούν:

  • Καμία συγχώνευση και κανένα κλείσιμο κλινικής, Κέντρου Υγείας, Προνοιακού Ιδρύματος
  • Κάλυψη όλων των κενών θέσεων με προσωπικό μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
  • Αύξηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου Σερρών
  • Άμεση πρόσληψη Νεφρολόγων στη ΜΤΝ του Νοσοκομείου για την απρόσκοπτη λειτουργία της
  • Να μην κλείσει η μονάδα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου και άμεση πρόσληψη Ογκολόγου
  • Να παρέχονται όλα τα χημικοθεραπευτικά φάρμακα από το Νοσοκομείο Σερρών
  • Επαναλειτουργία του Οδοντιατρείου για ΑμεΑ στο Νοσοκομείο Σερρών
  • Λειτουργία του διαβητολογικού ιατρείου του Νοσοκομείου Σερρών σε καθημερινή βάση.
  • Άμεση μεταφορά της ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο Σερρών. Πρόσληψη ψυχιάτρων. Κάλυψη κενών θέσεων.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσής που εξέδωσαν έχει ως εξής:

«Την Πέμπτη 30/06/2016 και ώρα 20:00 όλοι στη μεγάλη συναυλία στην πλ. Ελευθερίας!!!

  • Τραγουδάμε για να μην απαξιωθεί το νοσοκομείο και οι δημόσιες δομές υγείας.
  • Τραγουδάμε για να σώσουμε τις αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα.
  • Τραγουδάμε για να μη δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα, με εργασιακές σχέσεις λάστιχο, με μισθούς και συντάξεις πείνας.
  • Τραγουδάμε για να μην γίνουν προνόμιο για λίγους οι ιατρικές εξετάσεις, ο ιατρικός και αναπηρικός εξοπλισμός, οι φυσικοθεραπείες, η αποκατάσταση κ.α.
  • Τραγουδάμε για την αξιοπρεπή λειτουργία των δομών προνοίας.
  • Τραγουδάμε για να μη μετατραπεί το φάρμακο σε εμπόρευμα για λίγους.
  • Τραγουδάμε για το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην εργασία.  

Σήμερα, οχτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης και της εφαρμογής τριών μνημονίων, η υγεία, η πρόνοια, η κοινωνική ασφάλιση το φάρμακο, βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό. Χιλιάδες συνάνθρωποι μας, χρονίως πάσχοντες, ΑμεΑ, ευπαθείς ομάδες… ασφυκτιούν!!!

Γιγαντώθηκε η  κοινωνική περιθωριοποίηση των χρονίως πασχόντων, λόγω των τραγικών ελλείψεων στις απαραίτητες δομές που διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση, την εκπαίδευση, την εργασία, την ψυχαγωγία και τη συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα. Χτυπήθηκε η κοινωνική ασφάλιση με μειώσεις συντάξεων, αναπηρικών συντάξεων, αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμα και για τα ΑμεΑ και για γονείς ΑμεΑ, αυξήσεις στις εισφορές των ασφαλισμένων, αυξήσεις στον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για παροχές κ.α. Η πρόνοια και η αποκατάσταση έγιναν ακριβότερες, καθώς πλέον οι πάσχοντες πληρώνουν ή πληρώνουν πιο ακριβά μια σειρά από υπηρεσίες και προϊόντα που αφορούν ιατρικές εξετάσεις, εξοπλισμό, αναπηρικά είδη, φάρμακα θεραπείες κ.α. τα οποία μέχρι κάποια στιγμή ήταν είτε δωρεάν, είτε φτηνότερα. Η δημόσια υγεία δέχθηκε τεράστιο πλήγμα με την υποχρηματόδοτηση να κυριαρχεί και να δημιουργεί μεγάλες ελλείψεις σε όλες τις δομές, με τις απολύσεις και τις περικοπές στις απολαβές των εργαζομένων του κλάδου. Χαρακτηριστικά για το νοσοκομείο Σερρών αναφέρουμε:

  • Μειώθηκε ο Προϋπολογισμός κατά 75% σε 6 χρόνια.
  • Στους γιατρούς σε σύνολο 161 οργανικών θέσεων υπηρετούν 73. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο προσωπικό.
  • Η ΜΤΝ έχει μείνει με έναν Νεφρολόγο, ο οποίος και αυτός είναι αποσπασμένος από το Νοσοκομείο Πολυγύρου.
  • Οι αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία ξεπερνά τους 3 μήνες, ανάλογα με την ειδικότητα.
  • Στον Οργανισμό του Νοσοκομείου καταργείται η μία από τις δύο Παθολογικές Κλινικές.
  • Κλείνει το τμήμα Χημειοθεραπείας.

Η εξειδίκευση και συγκεκριμενοποίηση του νέου μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους διάφορους εφαρμοστικούς νόμους, έρχεται κυριολεκτικά να δώσει τη χαριστική βολή…! Οι σύγχρονοι καιάδες γίνονται πραγματικότητα. Έχουν ανοίξει και ήδη υποδέχτηκαν τους πιο αδύναμους. Αν δεν κάνουμε κάτι θα μας καταπιούν όλους!

Έρχεται κλείσιμο και ιδιωτικοποίηση προνοιακών ιδρυμάτωνπερικοπές στα αναπηρικά επιδόματα, ραγδαίος περιορισμός των δικαιούχων υπηρεσιών πρόνοιας. Άλλωστε στο ψηφισμένο 3ο μνημόνιο προβλέπεται μείωση των δαπανών για την πρόνοια κατά 50%. Από 1 δις 800 εκατομμύρια θα μείνουν από το 2015 και για τα επόμενα χρόνια μόνο 900 εκατομμύρια, ενώ μόνο για τα επιδόματα αναπηρίας μέχρι χθες χρειαζόταν 800 εκατομμύρια. Αυτό θα επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως τη σύνδεση των προνοιακών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τη σύνδεση τους με την κατώτερη εθνική σύνταξη και τους διάφορους λογιστικούς «αυτόματους» κόφτες που θα προσαρμόζουν τις δαπάνες των ταμείων στη λειτουργικότητα τους, την ένταση της περικοπής των δικαιούχων από το σφαγείο των ΚΕΠΑ όπως είναι άλλωστε και η απαίτηση του Ο.Ο.Σ.Α. Παράλληλα, θα χτυπηθεί και άλλο η υγεία αφού, από το 2016 έως και το 2018 το 3ο μνημόνιοεπιβάλλει ετήσιο όριο δαπανών τα 1,4 δισ. ευρώ, και αυτό υπό αίρεση ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών. Σε αυτήν την κατεύθυνση ετοιμάζουν την«αξιολόγηση» και νέες περικοπές στους μισθούς. Γι’ αυτό και δεν έχουν διαθέσει ούτε ένα ευρώ για να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι, να στελεχωθούν τα πολυιατρεία, που έχουν μείνει τα μισά από αυτά που ήταν ενταγμένα στο ΙΚΑ και στον ΕΟΠΥΥ και άλλα θα κλείσουν στη πορεία. Ενώ προωθείται η πλήρης απελευθέρωση και εμπορευματοποίηση της παροχής φαρμάκου με καταστροφικές συνέπειες στην τιμή και την ποιότητα του.

 Οι παραπάνω μνημονιακές πολιτικές πατάνε πάνω στις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις του Ο.Ο.Σ.Α, του Δ.Ν.Τ και της Ε.Ε. Κατευθύνσεις που στον πυρήνα τους βασίζονται στη λογική της κατακρεούργησης των κρατικών δαπανών για την υγεία, την πρόνοια, το φάρμακο και την κοινωνική ασφάλιση, προς όφελος της χρηματοδότησης μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Με ταυτόχρονη παράδοση των κλάδων αυτών, στους «αετονύχιδες» των μεγάλων εγχώριων και ξένων ιδιωτικών εταιρειών, ώστε να κερδοσκοπούν ανεμπόδιστα!

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ διαμορφώνεται η παραπάνω κατάστασηοι έχοντες του κοινωνικού πλούτου, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, πριμοδοτούνται με: Απαλλαγές από Φ.Π.Α σε εταιρείες που συμμετέχουν σε κατασκευές αγωγών φυσικού αερίου. Φοροαπαλλαγές για ξενοδοχειακούς ομίλους μέσω αναπτυξιακών πακέτων. Διαγραφή προστίμων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα και για λαθρεμπόριο. Νέες φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές. Φοροαπαλλαγές σε όσους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους επαναπατρίσουν κεφάλαια που έβγαλαν στο εξωτερικό. Δισεκατομμύρια στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους. Νέο ζεστό κρατικό και ευρωενωσιακό χρήμα για ξεκοκάλισμα, με το νέο αναπτυξιακό νόμο και τα ευρωενωσιακά πακέτα επενδύσεων. Δωρεάν κρατικές επιχορηγήσεις έως και 45% στην επένδυση, επιδότηση του «μισθολογικού κόστους εργασίας», επιδότηση του επιχειρηματικού κινδύνου και ο κατάλογος των προνομίων δεν έχει τελειωμό!

Τα αποτελέσματα των παραπάνω κατευθύνσεων τα έχουμε δει να υλοποιούνται σε όλες τις «προηγμένες» χώρες. Από τις Η.Π.Α και τη Ρωσία, μέχρι την Κίνα, την Ε.Ε. και την Ιαπωνία, αλλού σταδιακά και αλλού γρηγορότερα χειροτερεύουν για το λαό οι παροχές υγεία, πρόνοιας, ασφάλισης, φαρμάκου. Οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων και των χρονίως πασχόντων πηγαίνουν σταθερά από το κακό στο χειρότεροΗ κερδοσκοπική όμως δραστηριότητα των «μεγαλοκαρχαριών» προοδεύειΤο αποτέλεσμα αυτών των κατευθύνσεων αντανακλάται στην αποκαλυπτική έκθεση της ελβετικής τράπεζας «Credit Suisse» ότι ένα 10% του ελληνικού πληθυσμού είδε τα πλούτη του να εκτινάσσονται τα χρόνια της κρίσης, φτάνοντας σήμερα στο σημείο να κατέχει το 56,1% του εγχώριου πλούτου από το 48,6% που συγκέντρωνε το 2007.

Ο αγώνας για την ανατροπή της παραπάνω κατάστασης είναι δικός μας και μόνο σε συμμαχία με τον υπόλοιπο λαό, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Τώρα λοιπόν απαιτείται η όσο το δυνατό μεγαλύτερη ενότητα και συντονισμός ώστε να μην υλοποιηθούν οι απάνθρωποι σχεδιασμοί που υπάρχουν για την υγεία, την πρόνοια, το φάρμακο και την κοινωνική ασφάλιση. Οι σύλλογοι, τα σωματεία, διάφορες επιτροπές και μεμονωμένοι συνδικαλιστές και αγωνιστές ενωνόμαστε από τα κάτω σε αυτήν την κατεύθυνση, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορετικές αντιλήψεις μπορεί να υπάρχουν.

Απαιτούμε:

  • Μη εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου και κατάργηση όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών διατάξεων.
  • Αποκλειστικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας- πρόνοιας με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.
  • Αποκλειστικά δημόσια, καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμο προνοιακών ιδρυμάτων.
  • Άμεσα μέτρα για τη διευκόλυνση ανεύρεσης μόνιμης και σταθερής εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλα τα ικανά προς εργασία ΑμεΑ, παίρνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη πάθηση.
  • Καμία μείωση σε αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα.
  • Συνέχιση της καταβολής του αναπηρικού επιδόματος από το ταμείο που το λάμβανε ο/η συνάδελφος και στην περίπτωση ανεύρεσης εργασίας.
  • Καμία αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.
  • Δικαίωμα πλήρης συνταξιοδότησης στα 50 έτη και για τους δύο γονείς ΑμεΑ, ή για τον/την σύζυγο, ή για τον αδελφό/η χωρίς απαραίτητο αριθμό ενσήμων, ανάλογα με το ποιον ζει το ΑμεΑ.
  • Αποσύνδεση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης των συγγενών των ΑμεΑ, από το αν το ΑμεΑ εργάζεται ή πρόκειται να εργαστεί ή είναι ικανό προς εργασία.
  • Να παρέχονται δωρεάν με ευθύνη του κράτους οι απαραίτητες φυσικοθεραπείες, ιατρικές εξετάσεις και φάρμακα.
  • Να παρέχονται δωρεάν τα είδη αναπηρίας, ιατρικά είδη, που είναι απαραίτητα για τη διαβίωση των πασχόντων.
  • Ανώτατο όριο συνταξιοδότησης τα 60 χρόνια για τους άνδρες, τα 55 για τις γυναίκες, 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Όχι στη μείωση των συντάξεων.
  • Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, κανένα φάρμακο- μυσυφα στα κανάλια των σούπερ μάρκετ

Διεκδικούμε για τις μονάδες Υγείας του Νομού Σερρών:

  • Καμία συγχώνευση και κανένα κλείσιμο κλινικής, Κέντρου Υγείας, Προνοιακού Ιδρύματος
  • Κάλυψη όλων των κενών θέσεων με προσωπικό μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
  • Αύξηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου Σερρών
  • Άμεση πρόσληψη Νεφρολόγων στη ΜΤΝ του Νοσοκομείου για την απρόσκοπτη λειτουργία της
  • Να μην κλείσει η μονάδα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου και άμεση πρόσληψη Ογκολόγου
  • Να παρέχονται όλα τα χημικοθεραπευτικά φάρμακα από το Νοσοκομείο Σερρών
  • Επαναλειτουργία του Οδοντιατρείου για ΑμεΑ στο Νοσοκομείο Σερρών
  • Λειτουργία του διαβητολογικού ιατρείου του Νοσοκομείου Σερρών σε καθημερινή βάση.
  • Άμεση μεταφορά της ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο Σερρών. Πρόσληψη ψυχιάτρων. Κάλυψη κενών θέσεων.

Στη συναυλία μετέχουν:

Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα

  • ΄΄Τα κορίτσια του δρόμου΄΄

Τα συγκροτήματα:

  1. Chicwars
  2. Bloody bullets
  3. Occ. Rock
  4. Stompbox
  5. Πατριώτες της μάνας γης
  6. Εραστές της μουσικής

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ, ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ Ν. Σερρών

  1. Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Σερρών
  2. Ιατρικός Σύλλογος Ν. Σερρών
  3. Σύλλογος Γυναικών Ν. Σερρών
  4. Σύλλογος Διαβητικών Ν. Σερρών
  5. Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Σερρών
  6. Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Ν. Σερρών
  7. Σύλλογος Νεφροπαθών Ν. Σερρών
  8. Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών
  9. Σύλλογος Πασχόντων εκ Μεσογειακής Αναιμίας Ν. Σερρών
  10. Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ν. Σερρών
  11. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Σερρών
  12. Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Σερρών
  13. Φαρμακευτικός Σύλλογος Ν. Σερρών

Την εκδήλωσή επίσης στηρίζουν:

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ν. Σερρών,  Το Σωματείο Κρεοπωλών Ν. Σερρών, Το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Σερρών,  Η  ΕΛΜΕ Σερρών, Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Σερρών ΄΄Εμμανουήλ Παππάς΄΄.

Πηγή: Εφημερίδα Η Πρόοδος

Διαβάστε επίσης: