serreslife

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, για τις πλημμύρες στην Π.Ε. Σερρών είχαν χθες στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, οι Βουλευτές Σερρών Αφροδίτη Σταμπουλή (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Καραμανλής (ΝΔ), Φωτεινή Αραμπατζή (ΝΔ) και Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου (ΠΟΤΑΜΙ), ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, οι Δήμαρχοι Βισαλτίας Αγνή Δουβίτσα και Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας, αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακά στελέχη της Π.Ε. Σερρών.

Στον Αποστόλου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με τον κ. Αποστόλου, ετέθησαν δυο ζητήματα που αφορούν σε ενέργειες στις οποίες οφείλει να προχωρήσει ταχύτατα ο ΕΛΓΑ:
1.Το θέμα της αποζημίωσης το συντομότερο δυνατό των αγροτών της Π.Ε. Σερρών, που έσπειραν τα χωράφια τους και καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους από τις πλημμύρες.
2.Την άμεση πληρωμή των αγροτών των Σερρών για τις ζημιές που υπέστησαν από τις περσινές χαλαζοπτώσεις και ακόμη οι αποζημιώσεις τους εκκρεμούν.
Για τους αγρότες που δε θα έχουν καταφέρει να σπείρουν τα χωράφια τους λόγω των πλημμυρών, ζητήθηκε να γίνουν από το Υπουργείο όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να αποζημιωθούν και ταυτόχρονα να διασφαλιστούν τα δικαιώματα πενταετίας εν όψει και της νέας ΚΑΠ.
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η καταμέτρηση των ζημιών όσων αγροτών καλλιέργησαν εκτάσεις και υπέστησαν καταστροφές από τις πλημμύρες και θα ακολουθήσει η διαδικασία της αποζημίωσής τους. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι ως τα τέλη του ερχόμενου Μαΐου θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις σε όσους αγρότες επλήγησαν από τις περσινές χαλαζοπτώσεις.
Ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι το Υπουργείο θα εξαντλήσει όλα τα μέσα προκειμένου να διασφαλίσει τόσο τα δικαιώματα πενταετίας, όσο και τα κονδύλια για την αποζημίωση των αγροτών, οι οποίοι δε θα έχουν καταφέρει να καλλιεργήσουν εκτάσεις, λόγω των πλημμυρών, σε πρώτη φάση μέσω κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρης Νότας, «ο κ. Αποστόλου δεν δεσμεύτηκε για κάτι συγκεκριμένο, ενώ υποσχέθηκε ότι θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τις αποζημιώσεις και κυρίως των αγροτών που δεν πρόλαβαν να σπείρουν και δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα θέσει το θέμα στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, ενώ μας επεσήμανε ότι αναφορικά με το ζήτημα των δικαιωμάτων των αγροτών, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, αρκεί οι αγρότες στις δηλώσεις ΟΣΔΕ να δηλώσουν τι προτίθεται να καλλιεργήσουν» δήλωσε ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την ανταπόκριση που έδειξε στο αίτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να συναντηθούμε και να εξετάσουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Π.Ε. Σερρών από τις καταστροφικές πλημμύρες. Ευχαριστώ επίσης τους Βουλευτές και τους Δημάρχους, που ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, ώστε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα των αγροτών. Κρατώ από τη συνάντηση τις δεσμεύσεις του Υπουργού. Οι διεκδικήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχιστούν και περιμένουμε η κυβέρνηση πλέον να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της το ταχύτερο», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

serreslife

Στον Σπίρτζη

Κατά τη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, τέθηκαν τα ζητήματα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Π.Ε. Σερρών και παρουσιάστηκαν οι μελέτες και το συνολικό σχέδιο, που έχουν εκπονήσει οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Στρυμόνα και στη λίμνη Κερκίνη, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Σπίρτζης δεσμεύτηκε ότι θα συνδράμει για την ολοκλήρωση των εργασιών ενίσχυσης του ανατολικού αναχώματος της λίμνης Κερκίνης.

«Πνίγεται» ο κάμπος

Εν τω μεταξύ, οι καταστροφές στον κάμπο των Σερρών είναι ανυπολόγιστες. Καλλιεργημένες εκτάσεις στους δήμους Αμφίπολης, Εμμανουήλ Παππά, Ν. Ζίχνης και Βισαλτίας έχουν μετατραπεί σε λίμνες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού διαμερίσματος, Μαυροθάλασσας του δήμου Βισαλτίας, Γιώργο Παναγή, περισσότερα από 11.000 στρέμματα σκεπάστηκαν σήμερα από τα νερά του Στρυμόνα.
Την ίδια ώρα απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια του στρατού και της πυροσβεστικής υπηρεσίας 60 από τα 300 ζώα που εγκλωβίστηκαν σε κτηνοτροφική μονάδα, έξω από τον Αχινό κοντά στα Ίβηρα. Τα νερά να έχουν κάνει έναν απέραντο κλοιό γύρω από την κτηνοτροφική μονάδα. Οι προσπάθειας απεγκλωβισμού των ζώων συνεχίζονται.
«Δεν έχω πού να τα πάω ζητώ την βοήθεια όλων» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο κτηνοτρόφος της μονάδας Γιώργος Καραγκιόζης που φοβάται ότι τα ζώα που θα μείνουν στην κτηνοτροφική μονάδα, αν δεν πνιγούν, θα πεθάνουν από ασιτία.
«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε» δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Ιβήρων, Θεολόγος Βούσογλου.

Διαβάστε επίσης: