serreslife

Γ. Μπαλίτης: “Να σταματήσει ο αλληλοσπαραγμός”
Έμποροι στρέφονται εναντίον συναδέλφων τους και κατά εστιατόρων. Οι εστιάτορες ανταποδίδουν τα «πυρά» κατά των εμπόρων. Εν μέσω καλοκαιριού και κρίσης, η σερραϊκή αγορά «βράζει», χωρίς να ευθύνονται γι’ αυτό οι υψηλές θερμοκρασίες…
Περισσότεροι από 30 έμποροι έχουν κληθεί να δικαστούν τον Οκτώβριο για το άνοιγμα της 29ης Δεκεμβρίου, τα «τραπεζοκαθίσματα» στην Ερμού ενοχλούν τους εμπόρους, οι εστιάτορες ενοχλούνται από τις πραμάτειες των εμπόρων στα πεζοδρόμια και οι καταγγελίες «πέφτουν βροχή».
Την ίδια ώρα, συλλέγονται υπογραφές από εμπορικά καταστήματα για να «καλυτερέψει» η κατάσταση στο κέντρο, αλλά πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η δράση, αρκετοί αποσύρουν τη στήριξή τους στην «εκστρατεία».
Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. η Γραμματέας κυρία Κυριακή Μηλίγκα, η οποία ενημέρωσε το Σώμα πως ήδη οκτώ συνάδελφοι έχουν αποσύρει την υπογραφή τους, αν και οι υπεύθυνοι δεν έχουν «επικαιροποιήσει» τη λίστα τους και στις καταγγελίες εμφανίζουν και αυτές τις υπογραφές.
Ακόμη, η ίδια ανέφερε πως από ένα μέλος του συνδυασμού «Εμπορική Ενότητα» έγινε καταγγελία για τα «τραπεζοκαθίσματα» στην Ερμού, στον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου Σερρών, κι έτσι ξεκίνησε ο έλεγχος της Αστυνομίας, ο οποίος δεν περιορίστηκε μόνο στα καταστήματα που αφορούσε η καταγγελία, αλλά επεκτάθηκε σε όλα όσα είχαν θέμα με μη τήρηση της νομιμότητας επί της Ερμού (όπως «κατάληψη» πεζοδρομίου από καταστήματα εμπορικού ενδιαφέροντος).

«Ή ανακαλεί, ή μήνυση…»

Ένα ακόμη ζήτημα ήταν η καταγγελία του μέλους του ΔΣ κυρίας Μαρίνας Λουτράδη για πλαστά τιμολόγια του Εμπορικού Συλλόγου. Από πλευράς του ο Ταμίας του συλλόγου κ. Μάριος Ρακιντζής εξήγησε πως δεν υπάρχει κανένα πλαστό τιμολόγιο και πως οι τρεις αποδείξεις από την εκδήλωση του Μ. Σαββάτου για την τόνωση της αγοράς είναι καθόλα νόμιμες. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος κ. Γιάννης Μπαλίτης της ζήτησαν να ανακαλέσει, διαφορετικά, όπως είπαν, θα προβούν αμφότεροι σε μήνυση.

Δικάζονται τον Οκτώβριο

Την ίδια ώρα, στα χέρια τους έχουν 30 περίπου έμποροι του κέντρου τα κλητήρια θεσπίσματα να καθίσουν στο εδώλιο, στις αρχές Οκτωβρίου, κατηγορούμενοι γιατί λειτούργησαν τα καταστήματά τους την 29η Δεκεμβρίου, Κυριακή που δεν συμπεριλαμβάνονταν στις «νόμιμες» επτά του έτους. Η πρωτοβουλία ανήκε στην τότε διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου και στην ΟΕΒΕΣΣ, με το σκεπτικό πως θα υπήρχε μεγαλύτερη κίνηση. Το αίτημα, ωστόσο, που είχε υποβάλλει η αντιπεριφέρεια στο υπουργείο είχε απορριφθεί και μετά από καταγγελία στον εισαγγελέα, βεβαιώθηκαν παραβάσεις κατά τους ελέγχους της Αστυνομίας στην αγορά.
«Τότε είχε υπάρξει μία άτυπη συμφωνία, μία συμφωνία κυρίων, ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς για το άνοιγμα της αγοράς, αλλά δεν είχαν υπολογίσει αυτοί που έδωσαν τα χέρια τους δυο – τρεις κακούς συναδέλφους μας, οι οποίοι έκαναν καταγγελία στον εισαγγελέα» επεσήμανε ο κ. Μπαλίτης, δίνοντας παράλληλα την υπόσχεση μέσα στην τριετία της θητείας του να ανακαλύψει ποιοι είναι. Ο πρόεδρος, πάντως, τόνισε ότι και η τωρινή διοίκηση θα σταθεί δίπλα στους εμπόρους αυτούς και θα τους στηρίξει με όσα μέσα διαθέτει.

«Να σταματήσει ο αλληλοσπαραγμός»

Αυτή ήταν η έκκληση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννη Μπαλίτη με το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης. «Εμείς στρεφόμαστε ενάντια ο ένας στον άλλο, ενάντια στους εστιάτορες, αυτοί ενάντια σ’ εμάς και το μόνο που καταφέρνουμε είναι να στρώσουμε το χαλί στους κυβερνώντες να μας αποτελειώσουν» δήλωσε. Και ευχήθηκε να λάβει τέλος αυτός ο «πόλεμος» που έχει ξεκινήσει στον εμπορικό κόσμο, καθώς όπως είπε «τα πραγματικά προβλήματα βρίσκονται αλλού κι εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Όχι στο πως θα φάμε ο ένας τις σάρκες του άλλου»…

Β.Α.

Διαβάστε επίσης: