serreslife

Ομιλία με θέμα «Το internet των αντικειμένων και πληροφορική επανάσταση» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7/3 το μεσημέρι, από τις 12:00 μέχρι τις 15:00, στην αίθουσα «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Σερρών. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ιωσήφ Σηφάκης, ηλεκτρολόγος μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης (EPFL). Μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου του τοπικούΤΕΙ, Δημήτρη Πασχαλούδη, ο κ.Σηφάκης ξεκίνησε την ομιλία του, παρουσία πλήθους φοιτητών.

«Το θέμα της ομιλίας ήταν η δημιουργία λογισμικών, τα οποία, μέσω των οικοσυσκευών, μας διευκολύνουν στην καθημερινή ζωή. Για παράδειγμα, μέσω αυτών των λογισμικών, θα μπορεί κανείς να ενημερώνεται αν κάποια συσκευή είναι σε λειτουργία ή να προγραμματίσει τη λειτουργία μίας συσκευής. Πάνω σε αυτό το κομμάτι της τεχνολογίας, άλλωστε, επενδύουνεκατομμύρια πολλές εταιρίες σήμερα, όπως η Google», δήλωσε ο κ.Πασχαλούδης.

Μέσα σε μία κατάμεστη αίθουσα από φοιτητές πληροφορικής, αλλά και άλλων ειδικοτήτων, ο κ.Σηφάκης, μέσω ειδικών διαφανειών που παρουσίασε, επεσήμανε την ανάπτυξη της τεχνολογίας στο κομμάτι της καθημερινότητας. Όπως σημείωσε ο κ.Σηφάκης, με την ραγδαία εξέλιξη των λογισμικών αυτών, σε λίγα χρόνια η καθημερινή ζωή δεν θα είναι ίδια με τη σημερινή, αφού, πλέον, με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό, θα μπορεί κανείς να βάζει πλυντήριο ή να σβήνει τα φώτα του σπιτιού του.

«Το ενδιαφέρον των φοιτητών φάνηκε από το γεμάτο αμφιθέατρο. Η αίθουσα πλημμύρησε από φοιτητές της σχολής, όχι μόνο του τμήματος της πληροφορικής, αλλά και άλλων τμημάτων, οι οποίοι ήθελαν να ενημερωθούν για ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αναγκαστήκαμε να βάλουμε όριο στις ερωτήσεις που υποβάλλονταν, καθώς βγήκαμε εκτός χρονικών ορίων», σημείωσε ο κ.Πασχαλούδης.

Μάλιστα, ο κ.Πασχαλούδης τόνισε ότι ο κ.Σηφάκης έφυγε με τις καλύτερες των εντυπώσεων, επιφυλασσόμενος να επαναλάβει την επίσκεψη του, με την πραγματοποίηση κάποιας ομιλίας σχετικής με το αντικείμενό του.

«Ο κ.Σηφάκης έφυγε ευχαριστημένος από την εκδήλωση. Ενθουσιάστηκε με την ανταπόκριση των παιδιών και τις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν. Μάλιστα, υποσχέθηκε να επισκεφθεί ξανά το ΤΕΙ, μιλώντας μας αυτή τη φορά για ένα θέμα σχετικό με το γνωστικό του αντικείμενο, αλλά και να ξεναγηθεί στα αξιοθέατα και τα μέρη των Σερρών», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΤΕΙ.

Ποιος είναι ο Ιωσήφ Σηφάκης

Ο Ιωσήφ Σηφάκης γνωστός διεθνώς ως Joseph Sifakis/ Ζοζέφ Σιφακίς) είναι Ελληνογάλλος ερευνητής της πληροφορικής. Γεννήθηκε στο Ηράκλειοτης Κρήτης το 1946, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ με μία γαλλικήυποτροφία. Είναι διευθυντής του Center for Integrative Research στην Γκρενόμπλ και καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζανης (EPFL). Είναι ο ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στην Grenoble. Το Verimag είναι διεθνώς αναγνωρισμένο στον τομέα της σχεδίασης κρίσιμων συστημάτων. Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τις πρωτοποριακές εργασίες του στον τομέα της σχεδίασης και επαλήθευσης συστημάτων. Για την συμβολή του στην θεωρία και την εφαρμογή μεθόδων επαλήθευσης, του απονεμήθηκε το βραβείο Turing 2007, το αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στην Πληροφορική. Είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστήμων, της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνολογιών και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.Είναι επίσης συνεργάτης του δικτύου Artist2 (European Network of Excellence for research o­n Embedded Systems).

Κώστας Καλούδης

Διαβάστε επίσης: