serreslife

Έντονη δυσαρέσκεια… Κάνοντας λόγο για άδικη και παράλογη κατανομή θέσεων σε σχέση με τις ανάγκες του κάθε Ιδρύματος… Διαμαρτύρεται η Σύνοδος των Προέδρων και των Αναπληρωτών Προέδρων ΤΕΙ για απόφαση του Υπουργείου παιδείας.

Σε δηλώσεις του στη «Σ», ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Καθηγητής Δημήτρης Πασχαλούδης, τόνισε πως οι θέσεις που δόθηκαν στα ΤΕΙ δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Ιδρυμάτων, ενώ διαμαρτυρήθηκε και για την εσωτερική κατανομή των θέσεων μεταξύ των Ιδρυμάτων.

Την έντονη δυσαρέσκεια της στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τον διορισμό 500 καθηγητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας εξέφρασε με Δελτίο Τύπου η Σύνοδος Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων ΤΕΙ, κάνοντας λόγο για άδικη και παράλογη κατανομή θέσεων σε σχέση με τις ανάγκες του κάθε Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας στις 24 Φεβρουαρίου, 365 καθηγητές θα διοριστούν σε ΑΕΙ και 135 σε ΤΕΙ. Σε δηλώσεις του στη «Σ», ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Πασχαλούδης, τόνισε πως οι θέσεις που δόθηκαν στα ΤΕΙ δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Ιδρυμάτων, ενώ διαμαρτυρήθηκε και για την εσωτερική κατανομή των θέσεων μεταξύ των Ιδρυμάτων.

Δημήτρης Πασχαλούδης: «Ζητήσαμε να υπάρξει μία αναλογική κατανομή των καθηγητών…»

«Ζητήσαμε να υπάρξει μία αναλογική κατανομή των καθηγητών, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των φοιτητών κάθε Ιδρύματος σε σχέση με αυτού των καθηγητών. Όταν στα ΑΕΙ η αναλογία αυτή είναι 1 προς 30 και στα ΤΕΙ είναι 1 προς 100, βαρύτητα έπρεπε να δοθεί στα ΤΕΙ. Αντί αυτού, έγινε το εξής παράλογο της πρόσληψης 365 ατόμων στα ΑΕΙ και μόλις 135 στα ΤΕΙ. Εκτός αυτού, όμως, είδαμε να υπάρχει μία παράλογη εσωτερική κατανομή καθηγητών, μετά από παρέμβαση εξωθεσμικών παραγόντων», τόνισε ο κ.Πασχαλούδης.

Παρά την μεγάλη έλλειψη καθηγητών στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Πασχαλούδης ανέφερε ότι δόθηκαν μόλις 7 καθηγητές, την ίδια στιγμή που άλλα Ιδρύματα «ευνοήθηκαν».

«Στα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, η αναλογία καθηγητών με φοιτητές ήταν 1 προς 106. Παρ’ όλ’ αυτά, μας δόθηκαν μόνο 7 καθηγητές, την στιγμή που, από το 2009, έχουν συνταξιοδοτηθεί 20 άτομα. Τι πρέπει να κάνουμε; Να χτυπάμε κι εμείς πόρτες βουλευτών και Υπουργών για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σωστά; Αυτή είναι η Αριστερά που μας έλεγαν;», δήλωσε ο κ. Πασχαλούδης.

Έλαβαν μεροληπτικά περισσότερες θέσεις καθηγητών από τις απαιτούμενες.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε σε τρεις περιπτώσεις Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, τα οποία, όπως τόνισε ο κ. Πασχαλούδης, έλαβαν μεροληπτικά περισσότερες θέσεις καθηγητών από τις απαιτούμενες.

«Όταν έγινε η Σύνοδος Πρυτάνεων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ζήτησε 56 θέσεις, όμως, με απόφαση του Υπουργείου, θα λάβει 83 καθηγητές. Μήπως γιατί ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας ήταν Αντιπρύτανης στο συγκεκριμένο Ίδρυμα; Απ’ ότι φαίνεται, ορισμένοι θέλουν να “βολέψουν” συνέταιρους και να ικανοποιήσουν ρουσφέτια. Βιάζονται να βολέψουν κόσμο γιατί φοβούνται ότι θα φύγουν; Αυτοί οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι για την παιδεία. Ταυτόχρονα, υπάρχει έκθεση τηςΑρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), σύμφωνα με την οποία υπάρχει υπεράριθμός αριθμός καθηγητών στο Πάντειο Ίδρυμα σε σχέση με τις διδακτικές ανάγκες του ιδρύματος. Για ποιο λόγο, λοιπόν, έλαβε 16 καθηγητές; Μήπως επειδή η κ.Αναγνωστοπούλου είναι καθηγήτρια στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο; Από την άλλη, το Καποδιστριακό ζήτησε 40 θέσεις και έλαβε 70. Γιατί; Επειδή ο κ.Πελεγκρίνης ήταν πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου;» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Πασχαλούδης.

Η διαμαρτυρία της Συνόδου Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων ΤΕΙ:

Παρακάτω ακολουθείτο Δελτίο Τύπου, με την διαμαρτυρία της Συνόδου Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων ΤΕΙ:

«H Σύνοδος των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων των ΤΕΙ με ιδιαίτερηέκπληξη, πικρία και απογοήτευση διαπιστώνει την κατάφωρα άδικη και επί της ουσίας παράνομη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, της 24ης/2/2016, για την κατανομή 500 θέσεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού μεταξύ ΤΕΙ (135 θέσεις) και Πανεπιστημίων (365 θέσεις).

Η Σύνοδος διαπιστώνει ότι οι θέσεις κατανεμήθηκαν με μεροληπτικά και αδιαφανή κριτήρια. Είναι καταφανέστατο, ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η αναλογία Καθηγητών προς φοιτητές στα ΤΕΙ (μέσος όρος 1/100) συγκριτικά με Πανεπιστήμια (μέσος όρος 1/30). Οι ισχυρισμοί περί μεγαλύτερων αναγκών των Πανεπιστημίων δεν ευσταθούν, διότι μπορεί ο αριθμός των ΤΕΙ προς εκείνο των Πανεπιστημίων να είναι 1:2, ωστόσο η αναλογία των φοιτητών μας είναι 7 προς 10 και αριθμητικά το μόνιμο προσωπικό των ΤΕΙ (1700 μέλη ΕΠ) υστερεί σημαντικά έναντι των Πανεπιστημίων (10.200 μέλη ΔΕΠ). Επί πλέον, οι ανάγκες σε έκτακτο εκπαιδευτικό

προσωπικό για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ξεπερνούν τις 860 θέσεις, όπως είχε συμφωνηθεί με το Υπουργείο, και αντ΄αυτού το Υπουργείο ενέκρινε τις 671 θέσεις με κονδύλια από τον προϋπολογισμό των ιδρυμάτων για 50 θέσεις μόνο! Οι υπόλοιπες θέσεις θα πρέπει να καλυφθούν οικονομικά από τα αποθεματικά των ιδρυμάτων, τα οποία όμως για τα περισσότερα ΤΕΙ έχουν εξαντληθεί και δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους.

Η αυθαίρετη και εξωπραγματική απόφαση οδηγεί τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε περαιτέρω μαρασμό. Ακόμη, θεωρεί ότι η μη προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης που υποσχέθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Σίας Αναγνωστοπούλου για τη συνδιοργάνωση τρίτου κύκλου σπουδών (διδακτορικά) μεταξύ ΤΕΙ και Πανεπιστημίων κάνει φανερό το ανακόλουθο λόγων και έργων της Αν. Υπουργού.

Κατόπιν αυτών καλούμε τον Υπουργό κ. Ν. Φίλη, να δώσει τον αλγόριθμο κατανομής, που χρησιμοποιήθηκε στη δημοσιότητα και μετά από σχετικό διάλογο με τη Σύνοδο να προβεί στη διορθωτική απόφαση που εξέδωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Σία Αναγνωστοπούλου.

Για τους παραπάνω λόγους, η Σύνοδος αποσύρει τον εκπρόσωπό της Καθηγητή κ. Μιχάλη Μπρατάκο από τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία τον οποίο θεωρεί άκρως προσχηματικό και με προειλημμένες αποφάσεις.

Επιπρόσθετα, η Σύνοδος με κάθε πρόσφορο μέσο ξεκινά την πληροφόρηση των χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους για την αντιδημοκρατική απόφαση του Υπουργείου και προτίθεται να προβεί σε αναγκαστικά μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της βιωσιμότητας των Ιδρυμάτων, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας».

Κώστας Καλούδης

Διαβάστε επίσης: