serreslife

Στην τελική ευθεία προς τη διενέργεια πρόωρων εκλογών κινείται η χώρα, έπειτα από τη σχετική απόφαση του πρωθυπουργού και των στενών του συνεργατών. Η απόφαση τυπικά ελήφθη στη σύσκεψη της Πέμπτης κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται όμως ότι ήταν ήδη ειλημμένη από το πρωί της Πέμπτης, όπως μαρτυρούν οι δηλώσεις κορυφαίων υπουργών. Η χώρα κινείται ήδη στην τροχιά των εκλογών, ενώ η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας κράτησε αποστάσεις από δηλώσεις στελεχών της για τη συγκρότηση ευρωπαϊκού μετώπου με σκοπό την κοινή κάθοδο των κομμάτων που θα μπορούσαν να το αποτελέσουν, στις εκλογές.

Σε ρυθμούς πρόωρων εκλογών η χώρα

Σε τροχιά πρόωρων εκλογών κινείται από την Πέμπτη 20/8 η χώρα, μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης και την πολύωρη σύσκεψη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.
Η διαδικασία που δρομολογείται πλέον, περιλαμβάνει την παραίτηση του πρωθυπουργού και αμέσως μετά τη «σκυτάλη» της ηγεσίας στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου που αναμένεται να είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας. Εν συνεχεία, διαπίστωση ότι δεν μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση –πιθανότατα σε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- ώστε να αποφευχθεί η διαδικασία των εντολών στο δεύτερο και το τρίτο κόμμα.
Η εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης.
«Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει τόσο μεγάλη τεχνογνωσία από τις εκλογές, που το απέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο στο δημοψήφισμα, όπου μέσα σε έξι μέρες το πραγματοποίησε χωρίς καμία παρατυπία. Άρα, με την έννοια της τεχνογνωσίας, είναι έτοιμο. Με την έννοια της πρακτικής, δηλαδή των τεχνικών στοιχείων, π.χ. προμήθειες, θέλω να σας πω ότι δεν είναι έτοιμο, διότι βάσει νομοθεσίας, μπορεί να ετοιμαστεί μόνο με την προκήρυξη των εκλογών» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή «άρα, αυτός ο ένας πολιτικός και συγχρόνως πρακτικός συνταγματικός λόγος, μας οδηγεί ότι πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα, κατά την προσωπική μου άποψη, εκλογές».

Σε ρυθμούς εκλογών

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ςπιβαβαίωσε ουσιαστικά τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, λέγοντας από το βήμα της Βουλής ότι «δεν θα είναι ίδιες (σ.σ. οι εκλογές) με αυτές του 2012, γιατί τώρα υπάρχει και συμφωνία, και υπάρχει και το πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
«Οι εκλογές είναι εκ των πραγμάτων αναγκαίες», εκτίμησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, εκφράζοντας την άποψη ότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές.
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε χαρακτηριστικά: «Nομίζω ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αποκατασταθεί με παρεμβολή του λαϊκού παράγοντα η πολιτική σταθερότητα, μια συνεκτική κυβερνητική πλειοψηφία διότι αυτά αποτελούν προϋπόθεση για να μπει το νερό στο αυλάκι».
Στο θέμα των εκλογών τοποθετήθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, επισημαίνοντας: «Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που κατεβάζει νομοσχέδια κεντρικής σημασίας και δεν μπορεί με τους βουλευτές της να τα υποστηρίξει συνιστά ένα πρόβλημα που θα είναι κόλλημα και θεσμικά στη λειτουργία των οργάνων της Βουλής αλλά θα είναι και κοινωνικό κώλυμα στην παραγωγική δουλειά της κυβέρνησης».

ΝΔ: Όχι σε ευρωπαϊκό μέτωπο

Σε ρυθμούς πρόωρων εκλογών κινείται από την Πέμπτη και η Νέα Δημοκρατία που χαρακτήρισε άστοχες τις δηλώσεις στελεχών του κόμματος για την ανάγκη συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού μετώπου. Σύμφωνα με κύκλους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που επικαλείται το ΑΠΕ, οι δηλώσεις αυτές είναι «άστοχες και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά» αφού, όπως λένε χαρακτηριστικά στη ΝΔ τα στελέχη αυτά, «πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από την εκλογική νομοθεσία». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως «για το θέμα αυτό έχει γίνει από πέρυσι εξαντλητική και διεξοδική συζήτηση, από την οποία προέκυψε το συμπέρασμα ότι ο εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογές απαγορεύει ρητά στους συνασπισμούς κομμάτων να πριμοδοτηθούν με το μπόνους των 50 εδρών, σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές, όπου ισχύει η απλή αναλογική και δεν υπάρχει μπόνους».
Τονίζουν ακόμη ότι «το θέμα αυτό έχει συζητηθεί και με τα άλλα κόμματα του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού, τα οποία και δεν επιθυμούν τη συγκρότηση ενιαίου κόμματος». Στη ΝΔ σημειώνουν μάλιστα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εθνικές εκλογές διέλυσε τις συνιστώσες του και δημιούργησε ενιαίο κόμμα για να διεκδικήσει καθαρά το μπόνους, επομένως κάθε επαναφορά συζήτησης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά προκαλεί σύγχυση και πυροδοτεί ανούσιο και νοσηρό εσωκομματικό διάλογο την ωρα μάλιστα που είμαστε εν αναμονή εξελίξεων».

Διαβάστε επίσης: