serreslife

Σχεδόν ολοκληρώθηκαν οι πυρετώδεις προετοιμασίες για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή 6/7 όσον αφορά το Νομό Σερρών. Μέσα στις επόμενες ημέρες οι εφορευτικές επιτροπές θα λάβουν το εκλογικό υλικό ενώ το ίδιο θα συμβεί όσον αφορά την διαμόρφωση των χώρων και το στήσιμο των παραβάν. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί την επόμενη Κυριακή είναι όπως αυτή των εκλογών, οι πολίτες θα πρέπει να έρθουν στα εκλογικά τμήματα με τις Αστυνομικές Ταυτότητες ή οπουδήποτε έγγραφο το οποίο θα καταστήσει δυνατή την ταυτοπροσωπία του. Θα στηθούν κάλπες και οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι με την ταυτότητα ή το διαβατήριο τους θα προσέλθουν για να ψηφίσουν. Τα ψηφοδέλτιο θα είναι ΝΑΙ, ΟΧΙ και λευκό. Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7.00 και ολοκληρώνεται στις 19.00 της ίδιας ημέρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του Υπουργείου Εσωτερικών τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα θα βγουν μία ώρα από το κλείσιμο των καλπών.

Για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας, στο μεν πρώτο είδος δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα θα πρέπει η συμμετοχή των ψηφοφόρων να είναι στο 40%, ενώ για το δεύτερο το λεγόμενο «νομοθετικό» θα πρέπει στην κάλπη να προσέλθει το 50% του εκλογικού σώματος.

Τη γίνεται με τους Ετεροδημότες ;

Αναφορικά με τους ετεροδημότες θα ψηφίσουν εκεί που ψήφισαν τον περασμένο Ιανουάριο, εκτός από όσους έχουν προλάβει να μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Πάντως ο κ. Βούτσης είπε ότι γίνεται προσπάθεια για ελαχιστοποίηση του κόστους όσων από τους ετεροδημότες θέλουν να μετακινηθούν στους τόπους όπου ψηφίζουν, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

20 εκ θα κοστίσει το δημοψήφισμα

Ερωτηθείς για το κόστος του δημοψηφίσματος ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης το μέγιστο για τις δαπάνες του δημοψηφίσματος ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ, με βάρος της αμοιβής να αφορά τη μετακίνηση των συμμετεχόντων στη διαδικασία προετοιμασίας του δημοψηφίσματος. Θύμισε ότι το Γενάρη το κόστος των εκλογών ήταν 42 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι δεν ισχύει το ποσό των 110 εκατ. ευρώ που αναφερόταν σε παλαιότερη έκθεση του ΓΛΚ. Θα υπάρξει σημείωσε συνεργασία του ΥΠΕΣ με την singular logic για την έγκαιρη μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Του Καγιογλίδη Παναγιώτη

Διαβάστε επίσης: