Το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και θεσμών δεν επιβεβαιώνεται, όμως παρασκηνιακά οι κινήσεις συνεχίζονται.

Με την Κομισιόν να μην επιβεβαιώνει επίσημα -μέχρι στιγμής- την ύπαρξη νέας πρότασης στην ελληνική κυβέρνηση ελάχιστες ώρες πριν εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ήδη από το βράδυ της Τρίτης στο τραπέζι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για συμφωνία.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να πρότεινε από χθες το βράδυ να γίνει αποδεκτό το κείμενο των θεσμών από την ελληνική κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα ή να το ακυρώσει, οι θεσμοί να αποδεχτούν μια αλλαγή στο κείμενό τους, και η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup.

 

Τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για υποχώρηση των πιστωτών στο θέμα του ΕΚΑΣ, με την προϋπόθεση η κυβέρνηση να προτείνει νέα ισοδύναμα, ενώ έχει ήδη πέσει στο τραπέζι και η μείωση των απαιτήσεων στο ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία – 13% αντί 23% που αρχικά ζητήθηκε.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες πληροφορίες, που το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνει, στην πρόταση των θεσμών, μέσω του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα με σκοπό να επανεπιβεβαιώσει τη δέσμευση του 2012 για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με άμεση εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου από το προσεχές φθινόπωρο – πιθανότατα τον Οκτώβριο, που θα αφορά, μεταξύ άλλων, τη διάρκεια των δανείων, τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του μορατόριουμ των τόκων υπερημερίας.

Επιπλέον, το σχέδιο φέρεται να περιέχει πρόταση για ρύθμιση των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μέσω του ESM, καθώς και χρηματοδότηση της ελληνική οικονομίας τουλάχιστον ως τα μέσα του 2016 (πιθανότατα τον Μάρτιο).

Οι πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει, με τις αρχικές προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσανατολίζονται προς την αποπληρωμή του μέσω ESM και την απεμπλοκή του από το ελληνικό πρόγραμμα, άποψη την οποία επανειλημμένα έχει αρνηθεί και η Άνγκελα Μέρκελ αλλά και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η γερμανική πολιτική ηγεσία έχει δηλώσει πως ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι κομβικός, και δεν πρέπει να διακοπεί.

Τελευταίες πληροφορίες από το Βερολίνο κάνουν λόγο για διατήρηση της σκληρής στάσης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, με πηγές από την γερμανική καγκελαρία να κάνουν λόγο για σκέψεις ενός νέου, τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, και συζήτηση «από μηδενική βάση» με την ελληνική πλευρά έπειτα από τη λήξη του παρόντος προγράμματος τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Έκκληση Κούλογλου στον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχτεί την πρόταση Γιούνκερ

Με ένα κείμενο παρέμβαση μέσα από το tvxs.gr, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχτεί την τελευταία πρόταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και να μην προχωρήσει στο δημοψήφισμα, το οποίο θεωρεί πως δεν θα δώσει λύση στο αδιέξοδο.

«Αν πράγματι η πρωτοβουλία Γιούνκερ για την επανέναρξη του διαλόγου έχει κάποια στέρεα βάση, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να την απορρίψει», γράφει ο Στέλιος Κούλογλου.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Κούλογλου, αν στο δημοψήφισμα βγει «ΝΑΙ» , τότε «η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε παραίτηση εγκαινιάζοντας, λόγω και της ανυπαρξίας εναλλακτικών λύσεων, ένα μεγάλο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας. Για τις οικονομικές και τις άλλες οδυνηρές συνέπειες της αβεβαιότητας αυτής, θα κατηγορηθεί η αριστερά».

Πηγή fortunegreece.com

Διαβάστε επίσης: