serreslife

Σε μια συγκέντρωση που χρόνια είχαν να δουν οι Σέρρες, καθώς η μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου (μαζί με τις βοηθητικές), αποδείχθηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τον κόσμο, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» για την εκδήλωση (αφορμή) «αφιέρωμα των 40 χρόνων της Δημοκρατίας»  και την συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε αυτή.

(σ.σ. τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα αφου κατέλαβαν όλο το χωρο του παρκινκ του ξενοδοχείου, έφταναν μέχρι το κλειστό γυμναστήριο των Σερρών, 400μ περίπου από το ξενοδοχείο!)

Στην ουσία ήταν μια καθαρή προεκλογική παρουσίαση στο σερραϊκό κοινό του Κώστα Αχ. Καραμανλή, ό οποίος (προφανώς) θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις προσεχείς (οσονούπω) βουλευτικές εκλογές.

Οι σερραίοι έδειξαν, με την πολυπληθή παρουσία τους, στον Κώστα Καραμανλή, ό,τι «μαγιά»… υπάρχει! Στο χέρι του είναι να την αξιοποιήσει και να τιμήσει το «βαρύ» όνομα των Καραμανλήδων στο νομό Σερρών.

serreslife

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ελπίδα Resort» των Σερρών, το Σάββατο (6/12), ήταν ο Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ταμίας του ιδρύματος. Ανήκει, όπως πολλοί υποστηρίζουν, στη γενιά των Ελλήνων που γεννήθηκαν με τη Μεταπολίτευση, δεν έχουν μερίδιο στα σπουδαία επιτεύγματα και η συμμετοχή τους, στα λάθη που ακολούθησαν, μικρή. Αλλά τώρα, αυτή η γενιά, που δεν έχει ζήσει πιο κρίσιμη περίοδο από τη σημερινή, θέλει να μιλήσει. Αυτό τόνισε και στην ομιλία του ο Κώστας Αχ. Καραμανλής: «Θέλω να σας πω πώς βλέπει ένας 40άρης όλη αυτή την περίοδο της Ιστορίας»,  «Γι’ αυτά τα 40 χρόνια, αλλά και για την επόμενη ημέρα». Υποστήριξε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξε ο «θεμέλιος λίθος» της δημοκρατίας μας, απέδωσε τα εύσημα στον Κώστα Καραμανλή, καθώς όπως είπε «ήταν συνεπής και είπε την αλήθεια στον Ελληνικό λαό το 2009», ενώ «ήταν ο πρώτος που «γρέμισε τα στεγανά» και αποδέχθηκε να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτόν που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση (σ.σ. τον Παπούλια)».  Στην κυβέρνηση Σαμαρά απέδωσε σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στον ελληνικό λαό για την αντιμετώπιση της κρίσης, σε αντιδιαστολή όπως τόνισε, με τον Γ.Παπανδρέου που «είπε ψέματα στον λαο για να κερδίσει τις εκλογές».

Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι είναι και αισθάνεται σερραίος και ζήτησε «ενότητα για να καταφέρουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε την κρίση».
Στην εκδήλωση τίμησαν οι δύο Μητροπολίτες, (ο Σερρών & Νιγρίτης Θεολόγος και ο Σιδηροκάστρου Μακάριος), ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γ.Ορφανός, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φ.Αραμπατζή, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γ.Μωϋσιάδης, ενώ το παρόν έδωσαν και οι επτά δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, πρώην βουλευτές της ΝΔ, και πλήθος κόσμου.

serreslife

Το φαινόμενο «Καραμανλής»
Στην επετειακή εκδήλωση παρουσιάστηκε επίσης βαρυσήμαντη έκδοση του Ιδρύματος, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος» και συγγραφέα τον Δημήτρη Καιρίδη, που είναι της μεταπολεμικής γενιάς κι αυτός. Την παρουσίαση της μελέτης έκανε  ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νίκος Μέρτζος, η γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Μαριάννα Πυργιώτη, ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, ο καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλης Ψαλιδόπουλος και, βέβαια, ο συγγραφέας Δημήτρης Καιρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η μελέτη, που έχει τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο ξένος Τύπος», περιλαμβάνει 373 σελίδες, αποτελείται δε από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιγράφει και αναλύει το ιστορικό πλαίσιο, στο εσωτερικό και διεθνώς, του φαινομένου «Καραμανλής», ενώ το δεύτερο αποτελείται από αυτούσια τα δημοσιεύματα, που συνοδεύονται από τον απαραίτητο σχολιασμό και από φωτογραφίες της πολιτικής του καριέρας ως πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι τον θάνατό του, τον Απρίλιο του 1998.

Η μελέτη περιλαμβάνει επιλογή χαρακτηριστικών άρθρων που δημοσιεύθηκαν για τον Καραμανλή στα ακόλουθα πέντε διεθνή έντυπα κύρους – New York Times, The Economist, Der Spiegel, Die Zeit και Le Monde». Συνοδεύεται δε η μελέτη από εκτενή βιβλιογραφία και ένα ευρετήριο. Το βιβλίο παρακολουθεί τη διαδρομή του Ελληνα ηγέτη μέσα από τις ανταποκρίσεις και τα σχόλια του ξένου Τύπου. «Ο Ελληνας Ντε Γκωλ» –έτσι τον ονόμασαν τα διεθνή έγκυρα έντυπα και οι εφημερίδες της εποχής– πίστεψε στη δυνατότητα της πολιτικής να βελτιώσει τη μοίρα του ελληνικού λαού και μόχθησε γι’ αυτό. Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, πίσω από το ελληνικό «πολιτικό θαύμα» της δημοκρατικής μετάβασης του 1974 βρισκόταν ένα πρότυπο δημόσιου άνδρα «που προτιμούσε να είναι χρήσιμος παρά αρεστός». 

Πηγή: ANEXARTITOS

Διαβάστε επίσης: