serreslife

Αυξημένη κατά 60%-70% ήταν η κίνηση στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, με πολλούς τουρίστες, από τη γειτονική Βουλγαρία, αλλά και από την Ουκρανία, να περνούν τα ελληνικά σύνορα για μια σύντομη απόδραση.
Οι περισσότεροι θα παραμείνουν στην Ελλάδα για διάστημα μεγαλύτερο των έξι ημερών, αφού συνδύασαν την Πρωτομαγιά με την γιορτή του Αγίου Γεωργίου (βάσει του Παλαιού Ημερολογίου).

Ωστόσο, το "κύμα" τουριστών που πέρασε τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα από τον σταθμό του Προμαχώνα, δεν "γέμισε" τα ταμεία των καταστηματαρχών στις Σέρρες, αφού οι περισσότεροι τουρίστες από τα Βαλκάνια επιλέγουν κυρίως παραθαλάσσιες περιοχές για τις διακοπές τους. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί -κυρίως Βούλγαροι- που είναι πλέον ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων σπιτιών στον Στρυμονικό Κόλπο και στα παράλια της Καβάλας.

"Παρότι οι περισσότεροι τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες διασχίζουν τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, οι Σέρρες δεν αποτελούν εμπορικό σταθμό των τουριστών, γιατί η χάραξη της Εγνατίας Οδού είναι μακριά από την πόλη" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών Γιάννης Μπαλίτης.
Εξήγησε δε, ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Σερρών σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διαφορές δράσεις και εκδηλώσεις πάνω στην εθνική οδό Σερρών - Προμαχώνα και μία από τις σκέψεις είναι να χαρίζουν το κόστος των διοδίων σε όποιον τουρίστα επισκεφθεί κάποιο κατάστημα της πόλης των Σερρών.
"Θα τους δίνουμε πίσω το αντίτιμο των διοδίων αρκεί να κάνουν αγορές από τα καταστήματα της πόλης" σημείωσε ο κ. Μπαλίτης.

Κλειστά τα μαγαζιά

Εν τω μεταξύ, οι καταστηματάρχες των Σερρών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, υιοθέτησαν την απόφαση του εμπορικού συλλόγου και δεν άνοιξαν την Κυριακή 3 Μαΐου, παρά το γεγονός ότι τα μαγαζιά μπορούσαν να είναι ανοικτά.
Σε σχετική του ανακοίνωση, ο εμπορικός σύλλογος αναφέρει ότι «πάνα από το 85% των Σερραίων εμπόρων και κάποιων καταστημάτων που έχουν την έδρα τους εκτός Σερρών ακολούθησαν την απόφασή του.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «τα 15( δεκαπέντε ) περίπου καταστήματα που ήταν ανοικτά σε σύνολο 1500 (χιλίων πεντακοσίων ) περίπου στην πόλη των Σερρών ήταν τα περισσότερα πολυεθνικές αλυσίδες και πολυκαταστήματα».
Ο εμπορικός σύλλογος επαναλαμβάνει το κάλεσμα στον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη «να προχωρήσει στις προεκλογικές δεσμεύσεις τις νέας Κυβέρνησης και στις μετεκλογικές του εξαγγελίες καταργώντας τις 7 Κυριακές και επαναφέροντας  τις 2 Κυριακές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου είναι και η πάγια θέση της ΕΣΕΕ και όλων των Εμπορικών Συλλόγων της Χώρας».

Διαβάστε επίσης: