serreslife

Η καταβολή των συντάξεων του ΟΑΕΕ είναι διασφαλισμένη διαβεβαιώνει, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ ΜΠΕ, ο διοικητής του Οργανισμού Τάσος Πετρόπουλος.
«Είναι διασφαλισμένες, γιατί χωρίς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δε νοείται η ύπαρξη μιας κοινωνίας. Και μάλιστα μιας κοινωνίας που χρειάζεται την αλληλεγγύη και το αίσθημα της ασφάλειας περισσότερο από κάθε άλλη φορά» επισημαίνει.


Τονίζοντας τα οφέλη της νέας ρύθμισης οφειλών, επισημαίνει ότι παρέχει σε όλους τους οφειλέτες τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους και θεωρεί ότι αποτελεί το μέσον για την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ ασφαλισμένων και Οργανισμού «η οποία έχει διαρραγεί».
Προαναγγέλλει, επίσης, αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια των ασφαλισμένων και σημειώνει, ότι θα πρέπει να επανεξετασθεί το θέμα των εργαζομένων με «μπλοκάκια», αλλά «με προσοχή, ώστε να μην υπάρξουν τερατογενέσεις».
Ο κ. Πετρόπουλος εκτιμά ότι το έλλειμμα για το 2015 θα υπερβεί τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, αλλά «εμείς μπαίνουμε σε τιτάνιο αγώνα».
Υπεραμύνεται της πρόσφατης απόφασης του ΟΑΕΕ να διαθέσει τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος και σημειώνει ότι είναι προς το συμφέρον του Οργανισμού και το γενικότερο συμφέρον. «Λάβαμε αυτή την απόφαση, εκτιμώντας ότι είναι ωφέλιμη για τον Οργανισμό. Θα μπορέσουμε για παράδειγμα να εξοικονομήσουμε χρήματα με τα οποία θα πληρωθεί το ΕΚΑΣ ενός έτους ή να καλύψουμε ένα μέρος της κρατικής επιχορήγησης» επισημαίνει.
Απαντώντας δε στις επικρίσεις που δέχθηκε σημειώνει ότι «την ημερήσια διάταξη για το θέμα αυτό την είχα συντάξει από την προηγούμενη εβδομάδα, προτού καν σκεφθεί η κυβέρνηση να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ούτε καν ο υπουργός δεν ήξερε ότι εμείς είχαμε τέτοιο θέμα και πήραμε τέτοια απόφαση. Κανείς δεν το γνώριζε».

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υποστηρίζει ότι κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, προσθέτει όμως ότι θα πρέπει να τεθεί στην κρίση της Βουλής και εκφράζει βεβαιότητα για την έγκρισή της.
Τέλος, αποδίδει τις προσωπικές επιθέσεις, τις οποίες δέχθηκε πρόσφατα, στη συνήθεια που επικρατεί στη χώρα να στοχοποιείται «τόσο από δεξιά όσο και από αριστερά», όποιος αναλαμβάνει υπεύθυνη θέση. «Όταν τελειώσουμε με τα στερεότυπα και τις φοβίες θα χτίσουμε μια πολύ καλή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας και θα πετύχουμε αυτό που φαίνεται σήμερα δύσκολο. Τότε θα είναι η νέα εποχή για τη χώρα και για το λαό μας» τονίζει.

«Μπαίνουμε σε τιτάνιο αγώνα»

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ και για το έλλειμμά του ο Τ.Πετρόπουλος απαντά δεν θέλω να μπω ακριβώς στα νούμερα για να μη τρομάζουμε με τα νούμερα αυτά γιατί είναι πραγματικά μεγάλα. Ο προϋπολογισμός αναφέρει 540 εκατ. ευρώ, όμως, θα είναι πολύ περισσότερα.»
» Το θέμα είναι ότι εμείς μπαίνουμε σε τιτάνιο αγώνα. Ξεκινάμε από την αναδιοργάνωση του οργανισμού από την τακτοποίηση και την ανάκαμψη των ασφαλισμένων στους κόλπους του οργανισμού να επανέλθουν οι ασφαλισμένοι μας και να είναι ενεργοί. Για κάποιους είναι ακόμη αδύνατον να καταβάλουν οποιαδήποτε εισφορά. Είναι αυτοί που ήδη βρίσκονται χρεοκοπημένοι, που έχουν βγει από το σύστημα και έχουν βάλει λουκέτο στις επιχειρήσεις.»
» Προωθούμε λοιπόν μέτρα για να μπορέσουν να επανέλθουν στην οικονομική δραστηριότητα, εκείνοι που έχουν εγκαταλείψει, και να διατηρήσουν την επιχειρηματική τους ικανότητα εκείνοι που βρίσκονται μέσα στην αγορά αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες.»

Οι 100 δόσεις

Ιδιαίτερη, όμως, ήταν η αναφορά του κ. Πετρόπουλου και στη νέα ρύθμιση των εκατό δόσεων: «Στη λογική αυτή κινείται η ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι οφειλέτες έχουν ένα χρονικό διάστημα κοντά στα 8,5 χρόνια για να ρυθμίσουν τις παλιές οφειλές τους, με επιτόκιο πάρα πολύ μικρό 0,25% μηνιαίως και με έκπτωση στο 50% των επιβαρύνσεων και των τελών που έχουν επιβληθεί γι αυτές τις οφειλές.»
» Αν κάποιος καταβάλει αμέσως όλο το ποσο που οφείλει θα εξαφανιστούν τα τέλη και οι προσαυξήσεις στο σύνολό τους. Επομένως, οι ωφέλειες είναι πάρα πολύ μεγάλες όπως και οι εκπτώσεις που φθάνουν έως 100%.»
» Υπάρχουν τέσσερις κλίμακες δόσεων, στις οποίες ο οφειλέτης μπορεί να προσαρμόσει στις δικές του ανάγκες και δυνατότητες. Για όσους μάλιστα έχουν οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ το επιτόκιο είναι μηδενικό. Επομένως, εάν οφείλει κάποιος 10.000 ευρώ, από τη στιγμή που μπορεί να επιλέξει έως και τρεις ασφαλιστικές κλάσεις χαμηλότερες από αυτή που βρίσκεται, μπορεί να πληρώσει τη δόση και να είναι ενήμερος, καταβάλλοντας το ποσόν που αντιστοιχεί στην τρέχουσα οφειλή του.»

Τα «λουκέτα» και οι οφειλές της κρίσης

Επιπλέον, ο κ. Πετρόπουλος σημειώνει ότι «το 80% των οφειλετών δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πενταετίας της τελευταίας όταν έμπαιναν στις επιχειρήσεις τα περίφημα «λουκέτα». Είναι αυτό το οποίο χαρακτηρίσθηκε ως «ο θάνατος του εμποράκου» ή αλλιώς ως «αποβολή από τη δραστηριότητα χιλιάδων οικογενειών». Οι οικογένειες αυτές όμως που αποτελούσαν τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας κατά την προσφιλή έκφραση προηγούμενων κυβερνήσεων, των «κυβερνήσεων της ανάπτυξης». Αυτός ο κόσμος εξαφανίστηκε με τις πολιτικές που ασκήθηκαν και που γνωρίσαμε.»
» Γι’ αυτό το λόγο ο ΟΑΕΕ είναι η αντανάκλαση των προβλημάτων της τελευταίας πενταετίας. Μπορούν όμως να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, να αξιοποιηθούν εισοδήματα τα οποία είναι πολύ μεγάλα, για να διατηρήσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα. Για παράδειγμα σήμερα ένας επιχειρηματίας με αλυσίδα εμπορικών καταστημάτων, πληρώνει όσο και ο ιδιοκτήτης του σουβλατζίδικου, ενώ το στοιχείο της αναδιανομής στην είσπραξη λείπει εντελώς.»
» Αυτό όμως δεν είναι αρμοδιότητα του ΟΑΕΕ, γιατί απαιτείται νομοθετική πρωτοβουλία. Όλα αυτά πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή γιατί καμιά φορά δημιουργούν αντίστροφα αποτελέσματα και πρέπει να προσέξουμε. Το έλλειμμα, όμως, που δημιουργείται είναι αναπόφευκτο όσο δεν υπάρχουν μηχανισμοί για την αναπλήρωση των ελλειμμάτων μέσα από το ίδιο το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Η Πολιτεία, βέβαια, έχει την κοινωνική και συνταγματική υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματα του συστήματος όταν δεν επαρκούν οι ταμειακές εισπράξεις».

Καθησυχαστικός ο διοικητής του ΟΑΕΕ Τ. Πετρόπουλος: «Δεν χάνονται οι συντάξεις»

Διαβάστε επίσης: