serreslife

Χιλιάδες ήταν οι Σερραίοι που ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα των συνδικαλιστικών τους φορέων, βγήκαν την Πέμπτη στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο νέο ασφαλιστικό.
Στο χώρο μπροστά από το Εργατικό Κέντρο, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν το πρωί για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές προθέσεις περικοπών στις συντάξεις και αντιστρόφως ανάλογων αυξήσεων στις εισφορές και τα όρια ηλικίας.


Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άλκης Απιδόπουλος χαρακτήρισε «δημοψήφισμα, το μήνυμα της απεργιακής συγκέντρωσης προς την κυβέρνησης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Μιλώντας για το νέο ασφαλιστικό, έκανε λόγο για «λαιμητόμο, προκειμένου να αφανίσουν τις τωρινές γενιές αλλά και αυτές που έρχονται».
Χαρακτήρισε, δε, την ημέρα «ιστορική, ιδιαίτερα για τους Σερραίους, γιατί όλες οι δυνάμεις του νομού, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες στέλνουμε ένα μήνυμα ενότητας. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο, τέτοιες πολιτικές».
Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σερρών Ελευθερία Πάνου χαρακτήρισε το νέο ασφαλιστικό, «αντιλαϊκό, το οποίο έρχεται να κατεδαφίσει ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει το προηγούμενο σύστημα. Από δώ και πέρα μιλάμε για συντάξεις πείνας και για ένα σύστημα που δεν θα είναι ανταποδοτικό, θα είναι ανακεφαλαιοποιητικό, θα οδηγήσει τον εκπαιδευτικό στα 67 του στη σύνταξη, με μία σύνταξη που δεν θα του επιτρέπει την αξιοπρέπεια».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Κώστας Στρίκας επισήμανε: «Δίνουμε τη μάχη να μην περάσουν τα μέτρα που διαλύουν όχι μόνο την κοινωνική ασφάλιση, αλλά την κοινωνία στο σύνολό της».
Το παρών στην κινητοποίηση έδωσαν δικηγόροι, αστυνομικοί, απόστρατοι, αγρότες, εργαζόμενοι τον δήμο και τις δομές του και σε πολλές σερραϊκές επιχειρήσεις.

Η αγορά

Με κλειστή την αγορά, τη δική τους συγκέντρωση, στην πλατεία Κρονίου, οργάνωσαν τα μέλη του εμπορικού συλλόγου και της ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών (ΟΕΒΕΣ).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Γιάννη Μπαλίτη, «το κλείσιμο των καταστημάτων ξεπέρασε το 95% στην πόλη των Σερρών, με εξαίρεση μόνο κάποια καταστήματα πολυεθνικών».
Να σημειωθεί ότι η αγορά των Σερρών έκλεισε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, γεγονός που επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Σωτήρης Κοτσαμπάς, καλώντας όλους τους Σερραίους «να μην καταναλώσουν τίποτα από κανένα μαγαζί την ημέρα της απεργίας».

Το ΠΑΜΕ

Τη δική του συγκέντρωσε είχε και χθες το ΠΑΜΕ. Τα μέλη του συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, στο δικό τους συλλαλητήριο και τη δική τους πορεία. Εκπροσωπώντας το ΠΑΜΕ ο Πέτρος Δίμηζας ανέφερε πως «για πρώτη φορά το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο πιάνει όλες τις γκάμες, τις κλίμακες, τις κοινωνικές ομάδες».
Παρόντες στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ήταν και τα μέλη του σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Video: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Διαβάστε επίσης: