serreslife

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στις Σέρρες, αλλά και στη Δράμα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών και Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σύμφωνα με την οποία θα μεταφέρονται  τα σκουπίδια της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου. (ο οποίος πρόσφατα παρουσίασε φαινόμενα δυσλειτουργίας(sic) με την διαρροή υγρών αποβλήτων σε ρέμα της περιοχής και την αντίδραση των κατοίκων του Παλαιοκάστρου, με την προσφυγή τους στην Εισαγγελία Σερρών).

Η ΚΥΑ προβλέπει πως η μεταφορά απορριμμάτων θα γίνεται για ένα έτος (σ.σ. σίγουρα θα δοθεί παράταση), εως ότου ολοκληρωθεί η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης (Αλεξανδρούπολη), συνολικού κόστους επένδυσης 60.000.000 ευρώ, η οποία όμως βρίσκεται ακόμη στην… διαδικασίας επιλογής αναδόχου!

Αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι Σερραίοι φορείς

Ολοι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς εμφανίζονται να μην γνώριζαν τις προθέσεις του Υπουργείου. Ακόμη και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ.Θεόφιλος Λεονταρίδης έδειχνε αιφνιδιασμένος, ενώ και η αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωϋσιάδη, μιλώντας στα ΜΜΕ υποστήριξε ό,τι  «Δεν γνωρίζαμε τίποτα», ενώ προανήγγειλε ότι θα επιδιώξει να συναντηθεί με τους υπουργούς Ντινόπουλο και Μανιάτη.

Δηλώσεις Υπουργού ΠΕΚΑ

Με την δημοσιοποίηση της ΚΥΑ,  ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνει:

 «Με την υπογραφή των ΚΥΑ για την παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ και την επίσπευση της υλοποίησης των σύγχρονων υποδομών, συνεχίζεται η μεγάλη προσπάθεια για την εξάλειψη των επιπτώσεων στο Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία από την ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων. Παράλληλα, κάνουμε ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα για την αποτροπή της επιβολής χρηματικών κυρώσεων στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
 Ήδη, σε όλες τις Περιφέρειες της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, έχει εξαλειφθεί η ανεξέλεγκτη διάθεση. Απομένουν η Πελοπόννησος και ορισμένες νησιωτικές περιοχές με ειδικές δυσκολίες, για τις οποίες εξελίσσεται επεξεργασμένο πρόγραμμα δράσης.
 Με την ολοκλήρωση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, οι απαράδεκτες πρακτικές Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων περνούν πλέον στο παρελθόν και προσδίδεται στην περιβαλλοντική προστασία αναπτυξιακή διάσταση».

 

Αντιδράσεις και στην Δράμα

Το θέμα που έχει προκύψει έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης της Δράμας, καθώς θα υπάρχει πλέον πρόσθετη επιβάρυνση σε βάρος του προϋπολογισμού κάθε δήμου, και συνεπώς και των δημοτών, που θα καλυφθούν από τα ανταποδοτικά τέλη και όχι από κάποια έκτακτη χρηματοδότηση

Ο Δήμαρχος Δράμας κ.Χριστόδουλος Μαμσάκος σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό σταθμό ΔΙΚΤΥΟ ανέφερε:. «Δεν ξέραμε τίποτα για την μεταφορά των σκουπιδιών, αναρωτηθήκαμε πως έγινε αυτή η επιλογή. Δεν γνωρίζαμε τίποτα. Την Τετάρτη κάναμε σύσκεψη οι 5 Δήμαρχοι της Δράμας και την Παρασκευή έχουμε νέα σύσκεψη. Πρέπει να δουμε σοβαρά το θέμα των σκουπιδιών».

Τα «οικονομικά» οφέλη για τις Σέρρες

Να σημειώσουμε ότι τα όποια οικονομικά οφέλη θα τα καρπώνεται ο ανάδοχος του έργου διαχείρισης του ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου, ενώ επιπρόσθετα θα επιβαρυνθεί και το κεντρικό οδικό δίκτυο του νομού από την καθημερινή κίνηση των βαρέων απορριμματοφόρων της Δράμας που θα διασχίζουν ολόκληρο σχεδόν το ν.Σερρών για να εναποθέσουν τα απορριμματα τους στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου

serreslife

Διαβάστε επίσης: