Επιστολή Μέγκλα στον Σκουρλέτη για «Αντισταθμιστικά Οφέλη από Αγωγό TAP»

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια των προηγούμενων επιστολών μας προς το Υπουργείο σας (18.10.2013 και 22.05.2015), με τις οποίες ως εκπρόσωποι του συνόλου της επιχειρηματικής κοινότητας του Ν. Σερρών εκφράσαμε τις θέσεις μας για τη διέλευση του αγωγού TAP και την εγκατάσταση του Σταθμού Συμπίεσης στο Νομό μας, επανερχόμαστε με την παρούσα επιστολή, ύστερα από την πρόσφατη εγκαινίαση από τον Πρωθυπουργό της έναρξης των εργασιών κατασκευής του, καταθέτοντας για μία ακόμα φορά τις θέσεις μας και επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη στο Νομό Σερρών. Συγκεκριμένα:

-Δεδομένου ότι ο αγωγός TAP θα συνδέει με φυσικό αέριο περιοχές από τις οποίες διέρχεται, ζητάμε την άμεση εξασφάλιση παροχής φυσικού αερίου για το σύνολο του Ν. Σερρών και με χαμηλές τιμές, τόσο για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες, όσο και για τα νοικοκυριά του Νομού μας.

-Επαναλαμβάνουμε με σαφήνεια την πάγια θέση μας περί σωστού σχεδιασμού που είναι απαραίτητος εφεξής - έστω και την ύστατη στιγμή:

-Να διορθωθεί η χάραξη όδευσης του αγωγού για την αποφυγή των καταστροφικών συνεπειών σε καλλιεργούμενες γαίες υψηλής παραγωγικότητας του κάμπου των Σερρών, καθώς και την αποφυγή της διατάραξης επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

-Να αλλάξει η θέση του Σταθμού Συμπίεσης• εγκατάστασή του εκτός κατοικημένων περιοχών, ώστε να προστατευτεί ο σερραϊκός πληθυσμός (πιθανά ατυχήματα κ.π.ά.).

-Ζητάμε για το Ν. Σερρών το 20% των αντισταθμιστικών οφελών που έχουν εξασφαλιστεί για όλη την περιοχή διέλευσης του αγωγού, δεδομένου ότι από το Ν. Σερρών θα περνά το μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού μήκους του αγωγού.

Επιπροσθέτως επαναλαμβάνουμε την ανάγκη της αυτονόητης δέσμευσης της κατασκευάστριας εταιρείας, τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής όσο και της λειτουργίας του αγωγού, ως προς:

-Την εξασφάλιση θέσεων εργασίας σε κατοίκους του Νομού μας που σημειώνει υψηλούς δείκτες ανεργίας.

-Την εξασφάλιση συμμετοχής σερραϊκών επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους.


Κύριε Υπουργέ,

Πιστεύουμε ότι θα λάβετε υπόψη τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας για τον αγωγό TAP και ότι θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν, τόσο για την αποφυγή των συνεπειών από την όδευσή του μέσω του εύφορου κάμπου και από τη θέση τού Συμπιεστή εντός κατοικημένης περιοχής, όσο και για την εξασφάλιση για το Ν. Σερρών των αντισταθμιστικών οφελών που δικαιούται.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Μέγκλας

Διαβάστε επίσης:

  • Πρόγραμμα Συναυλιών της Ser Expo 2023 Το Επιμελητήριο Σερρών διοργανώνει από το 2015 την SEREXPO και την έχει καταστήσει θεσμό υψηλού κύρους και τεράστιας αποδοχής, όπου εκατοντάδες συμμετέχοντες κά...