serreslife

Έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της τοπικής αυτοδιοίκησης προκάλεσε η υπογραφή Πράξης Νομοθετικού Πλαισίου από την πλευρά της Κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία  τα διαθέσιμα των φορέων θα μεταφερθούν σε ενιαίο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας με επιτόκιο 2,4%. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επιπλέον από την διαδικασία εξαιρούνται οι εισαγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις και οι θυγατρικές τους,  καθώς και οι προς αποκρατικοποίηση εταιρείες ενώ η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι εθελοντική.

 Η νέα ΠΝΠ θα επηρεάσει συνολικά 1500 φορείς του Δημοσίου. Ανάμεσά τους είναι βρεφοκομεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, λιμενικά ταμεία και ωδεία έως παιδικοί σταθμοί, στάδια, ο ΕΟΠΥΥ, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, η Εθνική Επιτροπή για την UNESXO, ο ΟΔΔΗΧ, ο ΕΛΓΑ, ο ΟΣΕ, οι εθνικοί δρυμοί, τα ΤΕΙ κτλ. Η υπηρεσία θα επηρεάσει και φορείς των Σερρών όπως το ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ, οι 7 Δήμοι του Νομού, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμφίπολης, το ΚΤΕ Σερρών, το ΤΕΙ Σερρών,ο ΟΠΑΚΠΑ του Δήμου Σερρών, η υπηρεσία Πρόνοιας και Αγωγής του Δήμου Σερρών, η Αθλητική Πολιτιστική Δράση Σιντικής, το ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ κ.α..

Ομόλογα 3,2 δις θα πρέπει να αποπληρώσει η Κυβέρνηση

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το Δημόσιο προσδοκά να αντλήσει περί τα 3,5 δισ. Ευρώ καθώς μέχρι τις 20 Ιουλίου η κυβέρνηση πρέπει να εξοφλήσει ομόλογα  3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Ανάστατη η ΚΕΔΕ προμηνύουν κινητοποιήσεις και προσφυγές στο ΣτΕ οι Δήμαρχοι

Η απόφαση έχει θορυβήσει δεκάδες αιρετούς ενώ την Τρίτη συνεδρίασε εκτάκτως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Ήδη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης προανήγγειλε κινητοποιήσεις εκ μέρος των Δήμων αλλά και συλλογική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάνοντας λόγο για μία πρωτοφανή και συνάμα αντισυνταγματική απόφαση.

Πέτρος Αγγελίδης: «Αιτία πολέμου η απόφαση της Κυβέρνησης»

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σιντικής κ. Φώτη Δομουχτσίδη οι Δήμοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί η νέα ΠΝΠ η αυτοδιοίκηση θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα καθώς δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε αρκετές εκ των δραστηριοτήτων και υποχρεώσεων της ενώ θα επηρεαστεί ο  όποιος προγραμματισμός έχει γίνει. «Είναι παράνομο αν ισχύσει θα είναι σαν να μηδενίζεται ο Νόμος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δομουχτσίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτή την απόφαση η οποία αποτελεί αιτία πολέμου καθώς θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία των Δήμων. Περιμένουμε την απόφαση της ΚΕΔΕ και όπως όλα δείχνουν θα κινηθούμε νομικά. Είναι βέβαιο πως υπάρχει κίνδυνος για την μισθοδοσία των εργαζομένων».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παπά κ. Δημήτρης Νότας μας ανέφερε πως το θέμα θα συζητηθεί και στην τακτική συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα με τον Πρόεδρο της Δήμαρχο Μενεμένης-Αμπελοκήπων κ. Λάζαρο Κυρίζογλου να χαρακτηρίζει μέσω επιστολής του προς όλα τα μέλη την απόφαση ως «απαράδεκτη και αντισυνταγματική ενέργεια». Επιπλέον όπως μας ανέφερε ο κ. Νότας η ΠΝΠ έρχεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και ίσως αποδειχθεί το τελειωτικό χτύπημα: «Οι Δήμοι δεν διαθέτουν μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα καθώς το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων διατίθεται για την καταβολή μισθών αλλά και την αποπληρωμή προμηθευτών».

Του Καγιογλίδη Παναγιώτη

Διαβάστε επίσης: