serreslife

Το καμπανάκι του κινδύνου αναφορικά με το μέλλον των παιδικών σταθμών έκρουσε  ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Νεάπολης- Συκέων, Σίμος Δανιηλίδης. Επικαλούμενος Κυβερνητικές προβλέψεις αναφορικά με τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος στην επόμενη σχολική περίοδο 2015-2016 ο κ. Δανιηλίδης ανέφερε πως μία ενδεχόμενη συρρίκνωση στα Ευρωπαϊκά κονδύλια θα οδηγήσει στην έξοδο 40.000 παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς αλλά και την απόλυση 10.000 εργαζομένων.

Οι επιτελείς των αρμοδίων υπουργείων ενημερώνουν ότι τα κονδύλια που υπάρχουν διαθέσιμα είναι περίπου 60-70 εκατομμύρια ευρώ και μετά βίας μπορεί να προσεγγίσουν τα 90-100 εκατομμύρια.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος για την Οικογενειακή Εναρμόνιση φιλοξενούνται στην τρέχουσα σχολική χρονιά 85.000 παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (δημοτικούς, ιδιωτικούς, ΚΔΑΠ) στους οποίους εργάζονται 19.5000 εργαζόμενοι.


​To πρόγραμμα​

Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών που προέρχονται από οικογένειες άπορες, με ανέργους και με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Πέρυσι, κατατέθηκαν πάνω από 120.000 αιτήσεις και έγιναν δεκτές οι 85.000 με βάση τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. "Για να επιτευχθεί ο αριθμός-ρεκόρ των 85.000 παιδιών μετά από αγώνες πετύχαμε πέρυσι συνολική χρηματοδότηση 188 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχεται κατά ένα μέρος από ευρωπαϊκά προγράμματα (125 εκατ) και κατά το υπόλοιπο (63 εκατ.) από εθνικούς πόρους", τόνισε κατά την διάρκεια της σύσκεψης της ΚΕΔΕ ο κ. Δανιηλίδης.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο του ΟΠΑΚΠΑ Σερρών κ. Μαργαρίτη Χατζημαργαρίτη προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος ενώ πρόσφατα αποταμιεύτηκε και η δεύτερη δόση του ΕΣΠΑ για την λειτουργία των σταθμών.

Του Καγιογλίδη Παναγιώτη

Διαβάστε επίσης: