serreslife

Στο στόχαστρο και ταξιτζήδες από Νιγρίτα και Σιδηρόκαστρο!

Στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε αυτοκινητιστές-οδηγούς ταξί σε διάφορες περιοχές της χώρας έφτασε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Συνελήφθησαν, σε Χαλκίδα, Κάλαμο, Μαγούλα, Πέραμα και Κορωπί, επτά μέλη της εγκληματικής σπείρας, τρεις γυναίκες ηλικίας 39, 49 και 24 ετών και τέσσερις άνδρες 66, 48, 33 και 47 ετών. Παράλληλα, δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος άλλων 27 ατόμων. Οι 22 είναι Ελληνες ηλικίας από 28 έως 84 ετών και οι υπόλοιποι πέντε αλλοδαποί, ηλικίας 28 έως και 47 ετών.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 66 περιπτώσεις απάτης, από τις οποίες 21 στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και 45 σε διάφορες επαρχιακές πόλεις, σχεδόν σε όλον τον ελλαδικό χώρο (Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Ηράκλειο Κρήτης, Καλαμάτα, Τρίπολη, Κοζάνη, Ηγουμενίτσα, Πολύγυρο Χαλκιδικής, Βόλο, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Σαλαμίνα, Μύρινα Λήμνου, Λιτόχωρο Πιερίας, Πάτρα, Κρανίδι, Θάσο, Βόνιτσα, Νιγρίτα Σερρών, Τρίκαλα, Παραλία Αστρους, Κατερίνη, Μήλο, Κοπανάκι Μεσσηνίας, Ραψάνη Λάρισας, Πτολεμαϊδα, Σκύδρα, Αμύνταιο, Εύδηλο Ικαρίας, Κάλυμνο, Παλική Κεφαλληνίας, Προσοτσάνη Δράμας, Γρεβενά, Φέρρες, Δροσάτο Κιλκίς, Σιδηρόκαστρο Σερρών και Αστυπάλαια).

Οπως διαπιστώθηκε, οι δράστες, τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, συνέστησαν εγκληματική οργάνωση και με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση εξαπατούσαν πολίτες.

Συγκεκριμένα, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με αυτοκινητιστές-οδηγούς ταξί, τους οποίους εντόπιζαν είτε απευθείας, είτε μέσω διαφόρων φορέων σε ολόκληρη την επικράτεια και συστήνονταν ως άτομα επιφανούς κοινωνικής θέσης (όπως υπάλληλοι υπουργείων Εξωτερικών, Υγείας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συγκοινωνιών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Πολιτισμού, γιατροί, πρέσβεις, καθηγητές πανεπιστημίων κλπ).

Παρουσιαζόμενοι με τις ιδιότητες αυτές, ανέφεραν στους παθόντες ότι επιθυμούν να μισθώσουν τα οχήματά τους για τη μετακίνηση δήθεν επίσημων προσώπων ή αξιωματούχων από την Ελλάδα ή το εξωτερικό σε διάφορα μέρη, όπου υποτίθεται ότι είχαν προγραμματιστεί επίσημες ή ιδιωτικές εκδηλώσεις.

Για να τους δελεάσουν, ζητούσαν αποκλειστική συνεργασία, με αμοιβή που ανέρχονταν σε 300 ευρώ ανά ημέρα απασχόλησης, δηλαδή συνολικά στο χρηματικό ποσό των 9.000 ευρώ, για περίπου έναν μήνα.

Ωστόσο, για να προχωρήσουν στη συνεργασία αυτή, ζητούσαν από τους παθόντες να καταβάλλουν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 1.500 έως 1.800 ευρώ, με το πρόσχημα της εγγύησης για την τήρηση των όρων της συμφωνίας.

Προέκυψε ότι αρχηγός της οργάνωσης ήταν ο 66χρονος, ενώ ο 48χρονος συλληφθείς είχε αναλάβει την τηλεφωνική επικοινωνία με τους παθόντες. Παράλληλα, ο 66χρονος και η 39χρονη προσέγγιζαν τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, πολλοί από τους οποίους είναι άστεγοι ή επαίτες και τους έπειθαν να γίνονται οι καταθέσεις σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους, έναντι αμοιβής. Τους μετέφεραν μάλιστα και σε υποκαταστήματα τραπεζών, κυρίως σε Χαλκίδα, Λουτράκι και Μέγαρα, προκειμένου να προβαίνουν σε αναλήψεις των χρηματικών ποσών.

Το συνολικό ποσό που η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε από την παράνομη αυτή δράση της υπερβαίνει τις 110.000 ευρώ.

Στην κατοχή και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, καθώς και σε Ι.Χ. αυτοκίνητο του 66χρονου, το οποίο κατασχέθηκε ως μέσο μεταφοράς και διαφυγής των κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συσκευές κινητών τηλεφώνων, ημερολόγια και έγγραφα με ιδιόχειρες σημειώσεις, ιδίως με αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορουμένων, αριθμούς κινητών τηλεφώνων και επίθετα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους κατηγορουμένους στις επικοινωνίες τους με τους παθόντες.

Επιπλέον, βρέθηκαν κάρτες SIM και πακέτα συνδέσεων διαφόρων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, βιβλιάρια και κάρτες αναλήψεων διαφόρων τραπεζών με τα ονόματα των κατηγορουμένων, αποδείξεις καταθέσεων σε τράπεζες, αποδείξεις συναλλαγών μέσω ΑΤΜ, καθώς και χρηματικά ποσά.

Στην κατοχή του 48χρονου συλληφθέντος βρέθηκε και συσκευή κινητού τηλεφώνου στην οποία, από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, διαπιστώθηκε η ενεργοποίηση τριών τηλεφωνικών συνδέσεων που χρησιμοποιούσε για την τηλεφωνική επικοινωνία με τους παθόντες. Τη συγκεκριμένη συσκευή ο 48χρονος προσπάθησε ανεπιτυχώς να πετάξει στη θάλασσα, κατά τη στιγμή της σύλληψής του σε παραλία του Καλάμου.

Στο σπίτι του 48χρονου βρέθηκαν και φωτοαντίγραφα διαβατηρίων αλλοδαπών και σωρεία επαγγελματικών καρτών υπαλλήλων τραπεζών και εταιρειών ταξί.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παράπεμψε στον 7ο Τακτικό Ανακριτή, ενώπιον του οποίου οδηγούνται τη Δευτέρα. Κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, απάτες κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, τετελεσμένες και σε απόπειρα, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, η Αστυνομία ζητά από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν είτε αυτοπρόσωπα, είτε τηλεφωνικά να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε πρόσχημα και να μη δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε τράπεζα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.


Πηγή: thestival.gr

Διαβάστε επίσης: