serreslife

Διαμαρτύρονται έντονα για το νέο καθεστώς φορολόγησης

Καθημερινά ενισχύονται οι συγκεντρώσεις των αγροτών με τα τρακτέρ τους, σε αναμονή κινητοποιήσεων που αναμένεται να εκδηλωθούν τις προσεχείς ημέρες, ίσως και ώρες, όπως έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρος αγροτοσυνδικαλιστής. Οι αντιδράσεις αναμένεται να κορυφωθούν και στο νομό Σερρών με «προσκλητήρια» που ήδη διαμηνύονται προς τους αγρότες από τους εκπροσώπους τους σε συλλόγους όλων των περιοχών. Συνελεύσεις των αγροτών πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, στη Μαυροθάλασσα, τον Αχινό και τη Νιγρίτα, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από αντίστοιχες σε διάφορα σημεία του νομού και αυτό που μένει είναι να δουν οι αγρότες εάν έστω και την ύστατη στιγμή, υπάρχει κάποιο περιθώριο διαλόγου με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να υπάρξουν διορθώσεις στο νέο φορολογικό.

«Χωρίς πολιτικό χρώμα»

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο αγροτοσυνδικαλιστής από τη Νιγρίτα, Μιχάλης Τσερβίστας αναφέρθηκε στην κινητικότητα που παρατηρείται στους κόλπους του αγροτικού κινήματος τις τελευταίες ημέρες, τονίζοντας ότι «γίνεται μια προσπάθεια ενημέρωσης ώστε να κατανοήσουν όλοι το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος που πρόκειται να αντιμετωπίσουν όλα τα αγροτικά νοικοκυριά». Μάλιστα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «μέρα με την ημέρα, όσο περισσότερο ενημερωνόμαστε και οι ίδιοι, διαπιστώνουμε ότι η πραγματική εικόνα είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που αρχικά φανταζόμασταν.
«Ο αγώνας μας δεν έχει πολιτικό χρώμα και αγωνία μας αποτελεί το μέλλον του αγροτικού κλάδου, που ολοένα και πιο έντονα θα ασκείται στα επόμενα χρόνια από νέους ανθρώπους», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Καμτσής. Προς την ίδια κατεύθυνση ο πολύπειρος αγροτοσυνδικαλιστής από τη Μαυροθάλασσα παναγιώτης Γιανίδης κάλεσε τους πολιτικούς να βρεθούν στο πλευρό των αγροτών, όχι στα μπλόκα όπως κάποιοι συνηθίζουν, αλλά στη Βουλή, εκεί που η δυναμική τους παρουσία αποκτά νόημα».
Μέχρι στιγμής, τα δύο μπλόκα που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις είναι αυτό στον κόμβο της Νίκαιας, στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα και αυτό στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό.

Τα αιτήματα

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την προωθούμενη ρύθμιση σχετικά με την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ.
Μεταξύ άλλων ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.
Μεταξύ των αιτημάτων τους είναι ακόμη η μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και η ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Διαβάστε επίσης: