serreslife

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών ανακοινώνεται ότι συνιστάται στους ελαιοκαλλιεργητές να πραγματοποιήσουν φθινοπωρινούς ψεκασμούς στις καλλιέργειες ελιάς για την αντιμετώπιση της ασθένειας του κυκλοκονίου κυρίως λόγω των βροχοπτώσεων και της αυξημένης σχετικής υγρασίας που επικρατούν αυτή την περίοδο.

Το κυκλοκόνιο είναι μυκητολογική ασθένεια που ενδημεί στην Π.Ε. Σερρών και προκαλεί έντονη και πρόωρη φυλλόπτωση των ελαιοδένδρων. Ο μύκητας προσβάλλει κυρίως τα φύλλα, σχηματίζοντας χαρακτηριστικές κυκλικές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια. Ο ψεκασμός θα πρέπει να διενεργείται όταν διαπιστώνεται η ύπαρξη των κηλίδων στην πάνω επιφάνεια και εφόσον υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας. Ο ψεκασμός μπορεί να γίνει αμέσως μετά τη μολυσματική βροχόπτωση γιατί ο μύκητας είναι ευπαθής ακόμη και μετά από 2-3 ημέρες από την πραγματοποίηση της μόλυνσης και θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από 15-20 ημέρες εφόσον συνεχίζουν να επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την ασθένεια. Ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου είναι απαραίτητος και πρέπει να γίνεται σε όλες τις περιοχές της Π.Ε. Σερρών. Τέλος ένας ψεκασμός πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μετά τη συγκομιδή.

Για να πραγματοποιηθεί μόλυνση των φύλλων απαιτείται βροχή ή πολύ υψηλή υγρασία. Οι μολύνσεις λαμβάνουν χώρα όλο το χρόνο εφόσον επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας (10-20 οC) και υγρασίας (διαβροχή του φύλλου τουλάχιστον για 24 ώρες). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις υγρές – ανήλιες περιοχές που υπάρχει παρατεταμένη διαβροχή των φύλλων το πρωί (πρωινή δροσιά) και οι φυτείες δεν αερίζονται (πυκνοφυτεμένοι και ακλάδευτοι ελαιώνες). Για το περιορισμό της υγρασίας του φυλλώματος επιβάλλεται κατάλληλο κλάδεμα των ελαιοδένδρων. Ευαίσθητες ποικιλίες στο κυκλοκόνιο είναι η «Καλαμών» και το «Μανάκι» ενώ η «Μεγαρείτικη» και κυρίως η «Κορωνέικη» παρουσιάζουν σχετική αντοχή.

Στους φθινοπωρινούς ψεκασμούς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η υπολειμματική διάρκεια των γεωργικών φαρμάκων και το στάδιο ωρίμανσης των ελιών έτσι ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα στον καρπό πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Ο χαλκός (βορδιγάλειος, θειϊκός, υδροξείδιο, οξυχλωριούχος, υποξείδιο) έχει χρονικό όριο τελευταίας επέμβασης πριν τη συγκομιδή 21 ημέρες, το Ντοντίν (Dodine) 15 ημέρες, το Τριφλοξυστρομπίν (trifloxystrobin) 14 ημέρες, το Ντιφενοκοναζόλ (Difenoconazole) 30 ημέρες και το Κρεσοξίμ Μεθύλ (Kresoxim methyl) εφαρμόζεται στις βρώσιμες ελιές μετά τη συγκομιδή ενώ στις ελαιοποιήσιμες ελιές o ψεκασμός πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι 30 ημέρες πριν τη συγκομιδή. Να σημειωθεί ότι ο βορδιγάλειος και ο οξυχλωριούχος χαλκός προκαλούν φυλλόπτωση των προσβεβλημένων φύλλων. Σε αυτή την περίπτωση η φυλλόπτωση είναι επιθυμητή διότι μειώνει τα μολύσματα από τα οποία γίνεται έναρξη των προσβολών και μετάδοση της ασθένειας.

Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων έτσι όπως αναγράφονται στην ετικέτα. Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).

Πηγή: agrotypos.gr

Διαβάστε επίσης: