serreslife

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Σερρών, ύστερα από σχετικό έγγραφο του ΥΠΑΑΤ, απευθύνει, προς όλους τους ενδιαφερόμενους,  την παρακάτω ανακοίνωση:

Στα πλαίσια εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας 2009/128/ΕΚ (η οποία εναρμονίστηκε στην ελληνική νομοθεσία με το νόμο 4036/27-1-2012), βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποχρεωτικής περιοδικής τεχνικής επιθεώρησης των εν χρήσει ψεκαστικών  μηχανημάτων όλης της χώρας, για την χορήγηση πιστοποιητικού επιθεώρησης και αυτοκόλλητου σήματος καταλληλότητας. Το θεσμικό πλαίσιο αυτής της διαδικασίας περιγράφεται αναλυτικά στο Ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8).

Σύμφωνα με την παραπάνω οδηγία, «μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2016τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν τη διενέργεια τουλάχιστον μιας επιθεώρησης του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων». Αυτή η ημερομηνία τηρείται απαρέγκλιτα και οι μέχρι τώρα έλεγχοι που έχουν γίνει στη χώρα μας, από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό, στοχεύουν στην τήρηση αυτής της προθεσμίας.

Όπως είναι γνωστό τα τελευταία τρία χρόνια καταβλήθηκε, κατ΄ αρχάς, προσπάθεια απογραφής των ψεκαστικών, μέσω του συστήματος ΟΣΔΕ. Το δεύτερο βήμα είναι ο τεχνικός έλεγχος των ψεκαστικών μηχανημάτων. Σύμφωνα με την παραπάνω οδηγία και τον σχετικό Νόμο, το χρονοδιάγραμμα των επιθεωρήσεων που εφαρμόζεται στη χώρα μας προβλέπει, τα ψεκαστικά που επιθεωρηθούν μέσα στο 2016 να επαναλάβουν την επόμενη επιθεώρηση εντός τετραετίας, δηλαδή το 2020, με προσέγγιση 15 ημερών και κάθε επόμενη επιθεώρηση ανά τριετία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πέραν της νομικής υποχρέωσης που έχουν οι παραγωγοί για επιθεώρηση των ψεκαστικών τους, από την εμπειρία άλλων κρατών, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν τελικά και οικονομική ωφέλεια αφού, λόγω εξοικονόμησης φαρμάκων, γίνεται απόσβεση του κόστους επιθεώρησης ήδη από το πρώτο χρόνο. Επιπλέον, μετά την επιθεώρηση και με σωστή χρήση του ψεκαστικού (βαθμονόμηση), επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα ψεκασμού με σωστή κατανομή του ψεκαστικού διαλύματος στην καλλιέργεια, πιο ασφαλής εφαρμογή για τον ψεκαστή (χωρίς διαρροές και αερομεταφορά), μικρότερες ποσότητες γεωργικών φαρμάκων στα γεωργικά προϊόντα και το περιβάλλον.

 Σε όλη τη χώρα έχουν ήδη εξουσιοδοτηθεί 40 Σταθμοί Επιθεώρησης Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων και σε λίγο ο αριθμός τους θα ανέλθει σε 70. Στο νομό μας, έχουν ήδη εξουσιοδοτηθεί 5Σταθμοί και αναμένονται και νέες αναγνωρίσεις. Τα στοιχεία επικοινωνίας με τους σταθμούς υπάρχουν στην Υπηρεσία μας, αλλά αναρτώνται και στο sitepsekastika.minagric.gr, στο οποίο υπάρχουν και άλλες, χρήσιμες πληροφορίες, σχετικά με το θέμα της επιθεώρησης των ψεκαστικών.

Οι αγρότες θα πρέπει να αναζητήσουν έναν Σταθμό της αρεσκείας τους και να προσέλθουν για την πρώτη επιθεώρηση του ψεκαστικού τους, μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2016.

Είμαστε στην διάθεσή των παραγωγών για την παροχή επί πλέον πληροφοριών: τηλέφωνα 23213 – 56429, 56428, Γεωπόνοι Νίκος Μπαρδάκης και Κωνσταντίνου Σπύρος.

Διαβάστε επίσης: