serreslife

Θέμα ημερών είναι η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ορίζει τη διαδικασία επιστροφής από τους αγρότες, των ενισχύσεων που είχαν λάβει με το «πακέτο Χατζηγάκη» το 2009. Σε πρώτη φάση, το Κράτος θα απευθυνθεί σε 12.000 αγρότες που ενισχύθηκαν με ποσά άνω των 5.000 ευρώ. Από αυτούς, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα συγκεντρώσει το ποσό των 40 εκατ. ευρώ, ενώ η διαδικασία των δόσεων για την επιστροφή των χρημάτων, θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ.

Δρομολογείται η επιστροφή του «πακέτου Χατζηγάκη» από τους αγρότες.
Εντός των ημερών η απόφαση, μέσα στο καλοκαίρι οι δόσεις.

Μέσα στο καλοκαίρι θα κληθούν οι περίπου 12.000 αγρότες που είχαν λάβει μέσω του ΕΛΓΑ το 2009, ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ μέσω του «πακέτου Χατζηγάκη», να επιστρέψουν τα χρήματα σε δόσεις. Η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, οδήγησε τη χώρα στην υποχρέωση για ανάκτηση των ενισχύσεων ως παρανόμως χορηγηθείσες.
Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα δρομολογηθεί η διαδικασία αποπληρωμής σε δόσεις για την επιστροφή των ποσών που αναλογούν στον κάθε αγρότη.

Η διαδικασία

Η διαδικασία είχε ορισθεί με την τροπολογία που είχε περάσει τον Φεβρουάριο και προέβλεπε τη σταδιακή επιστροφή των ενισχύσεων που είχαν λάβει οι αγρότες.
Όπως ανέφερε η τροπολογία (αριθμ. 81/24 1.12.2015) η διαδικασία θα εξειδικευθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία θα καθορίζει, τον αριθμό των ετήσιων δόσεων που θα υποχρεούται να αποπληρώνει ο υπόχρεος προς ανάκτηση και οι οποίες θα καθοριστούν με βάση το οφειλόμενο ποσό.
Από τους συνολικά 725.000 που εισέπραξαν τις ενισχύσεις του «πακέτου» οι 630.000 είχαν λάβει ενισχύσεις έως 1.000 ευρώ και απαλλάσσονται από τη διαδικασία ανάκτησης.
Οι 95.000 περίπου αγρότες θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό των 215 εκατ. ευρώ, όπως είχε διευκρινίσει από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, τονίζοντας με έμφαση πως «εξαντλήθηκαν οι δικαστικές δυνατότητες της κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Πληρωμές

Σε πρώτη φάση, με την υπογραφή της ΚΥΑ, το υπουργείο θα απευθυνθεί στους περίπου 12.000 αγρότες οι οποίοι είχαν λάβει κρατικές ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ και από τους οποίους αναμένεται το δημόσιο να ανακτήσει συνολικά 40 εκατ. ευρώ. Εάν ένας αγρότης είχε λάβει με το "πακέτο Χατζηγάκη" 12.000 ευρώ, θα κληθεί να επιστρέψει τα 7.000 ευρώ.
Εκτός όμως από το "πακέτο Χατζηγάκη", σύμφωνα με τον υπουργό, η χώρα είναι υπόλογη και για το "πακέτο Κοντού", το οποίο αφορά 108 εκατ. ευρώ για 54 συνεταιριστικές οργανώσεις στον τομέα των δημητριακών, αλλά και για το "πακέτο Μωραϊτη", που έχει σχέση με χρέη συνεταιρισμών άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Η «γραμμή» του υπουργείου

Η επίσημη «γραμμή» του υπουργείου για το θέμα επιστροφής των ενισχύσεων που κρίθηκε ότι δόθηκαν παράνομα, κινείται με κυρίαρχο στόχο την επίδειξη καλής θέλησης προς την Κομισιόν, με την ελπίδα να εκτιμηθεί η προσπάθειά για ανάκτηση των παράνομων ενισχύσεων αλλά και να πειστεί ότι, στην Ελλάδα είναι τέτοια η κατάσταση, που «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, στην κυρίαρχη ρητορική του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης περιλαμβάνονται οι αρνητικές επιπτώσεις από την πολιτική που ακολουθήθηκε στον αγροτικό χώρο την τελευταία 25ετία και τις οποίες, όπως είπε, καλείται να διορθώσει η σημερινή κυβέρνηση κι ο ίδιος ο αγρότης.

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 246 επισκέπτες