serreslife

Έπειτα από έξι εβδομάδες στα μπλόκα, οι αγρότες αποφάσισαν τη Δευτέρα να αποχωρήσουν από τα σημεία κινητοποίησής τους. Οι «λογαριασμοί» με την κυβέρνηση παραμένουν ανοιχτοί, καθώς θεωρείται ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να επέλθει με πεδίο σύγκλισης τις κυβερνητικές προτάσεις που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Πάντως, οι αγρότες δίνουν το ραντεβού για επόμενες κινητοποιήσεις στην Αθήνα, με μαζικό συλλαλητήριο –όπως προειδοποιούν- στην πλατεία Συντάγματος, την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Με «ανοιχτούς λογαριασμούς» αποχώρησαν οι αγρότες από τα μπλόκα όλης της χώρας

Με «ανοιχτούς λογαριασμούς» στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, όσον αφορά στα αιτήματά τους, οι αγρότες αποχώρησαν χθες από τα περισσότερα μπλόκα της χώρας, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη.
Είναι ξεκάθαρο ότι έπειτα από 40 περίπου ημέρες στο δρόμο, η κόπωση επήλθε και έγινε πλέον ξεκάθαρο πως δεν είχε νόημα η συνέχιση αυτής της μορφής κινητοποίησης. Άλλωστε, διάλογος με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς –ουσιαστικός ή όχι, είναι άλλο θέμα- υπήρξε και μάλιστα σε δύο διαφορετικές συναντήσεις, με εκπροσώπους μπλόκων από όλη σχεδόν τη χώρα. Ωστόσο, σύγκλιση στις απόψεις μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών δεν σημειώθηκε, με αποτέλεσμα κανένας από τους αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις να μην δηλώνει ικανοποιημένος ούτε κατ΄ ελάχιστον.

Τα αιτήματα

Μπορεί από μπλόκο σε μπλόκο να υπήρχαν διαφοροποιήσεις αναφορικά με τα αιτήματα, ωστόσο στον πυρήνα τους, οι διεκδικήσεις ήταν οι ίδιες και σχετίζοντας με το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής.
Η κυβέρνηση ουσιαστικά απάντησε, με τη δέσμη προτάσεων που ανακοίνωσε στο πλαίσιο του διαλόγου με τους εκπροσώπους των αγροτών. Μεταξύ των κυβερνητικών μέτρων, η θέσπιση του αφορολόγητου ορίου, η εξαίρεση παράλληλων ενισχύσεων από τη φορολόγηση και ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τα παραπάνω, θεωρείται ότι έκαμψαν κατά ένα μέρος τις αντιστάσεις των αγροτών που μετείχαν στα συλλαλητήρια, χωρίς ωστόσο να θεωρείται ότι οι αγρότες φεύγουν από τα μπλόκα ικανοποιημένοι.

Στο νομό Σερρών

Τη δική τους αποχώρηση πραγματοποίησαν τη Δευτέρα οι εναπομείναντες αγρότες στα μπλόκα του Προμαχώνα και στα Κερδύλλια.
Εκτιμώντας τις εξελίξεις και με την καλλιεργητική περίοδο να είναι προ των πυλών, οι αγρότες του μπλόκου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αποφάσισαν τη συντονισμένη αποχώρησή τους από το τελωνείο και την επιστροφή στις εστίες τους, σχηματίζοντας ουρά χιλιομέτρων με τα τρακτέρ τους, ανάλογη με εκείνη της 15ης Ιανουαρίου, αλλά με διαφορετικά συναισθήματα. Τότε, οι αγρότες έλεγαν πως θα μείνουν στο μπλόκο όσο χρειαστεί. Τώρα, αισθάνονται ότι δεν έχει επιτευχθεί καμία αλλαγή στις κυβερνητικές προθέσεις, αναφορικά με τη φορολόγηση, τις εισφορές και το κόστος παραγωγής τους. Άλλωστε, αυτό ήταν το τρίπτυχο των αιτημάτων που –ανεξάρτητα από την ομάδα στην οποία ανήκε το κάθε μπλόκο- κυριαρχούσε στην κινητοποίηση.
Αντίστοιχη, ήταν η εικόνα και στο νότιο τμήμα του νομού Σερρών, στο μπλόκο της Εγνατίας. Εκεί, η αναστολή των κινητοποιήσεων ήρθε φυσιολογικά, χωρίς να υπάρχει καμιά δικαίωση στα αιτήματα και με την πικρία της εξαίρεσης από το διάλογο στο Μαξίμου.
Πάντως, τόσο στον Προμαχώνα όσο και στα Κερδύλλια, οι αγρότες δίνουν υπόσχεση συνέχισης των κινητοποιήσεων, με άλλη μορφή. Πιθανότερη όλων, είναι η οργανωμένη κάθοδος στην Αθήνα, με συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, την ημέρα που θα περνά από τη Βουλή το νομοσχέδιο του ασφαλιστικού.

Δείτε το βίντεο απο το TV Επιλογές:

Γρηγόρης Θωματίκος

Διαβάστε επίσης: