serreslife

Δεν ήταν ικανοποιητικά για τους αγρότες, τα αποτελέσματα της συνάντησης εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι αγρότες των «σκληρών μπλόκων» (Προμαχώνας, Νίκαια, Μάλγαρα κλπ.) δεν άκουσαν από τον πρωθυπουργό αυτά που θα ήθελαν, ωστόσο αναγνώρισαν ότι για πρώτη φορά μπήκε στη συζήτηση το αφορολόγητο. Επιπλέον, υπήρξε η δέσμευση ότι η συνδεδεμένη και η εξισωτική δεν θα λογίζονται ως εισόδημα. Μετά τη λήξη της συνάντησης, την Πέμπτη το απόγευμα, οι αγρότες έκλεισαν ξανά τα σύνορα στον Προμαχώνα που παρέμεναν ανοιχτά για 24 ώρες.

Μη ικανοποιημένοι οι αγρότες από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Γ. Τουρτούρας: «Υπάρχουν και θετικά, για το αφορολόγητο, τη συνδεδεμένη και την εξισωτική»

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, αν και υπάρχουν και δύο θετικά», επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο του Προμαχώνα, Γιάννης Τουρτούρας, που συμμετείχε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκησε δυόμιση ώρες.
Εκφράζοντας την απογοήτευσή του από τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τουρτούρας αναφέρθηκε και στα θετικά της συνάντησης. «Για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε το αφορολόγητο, ενώ η συνδεδεμένη και η εξισωτική δεν θα μπαίνουν σαν εισόδημα», είπε προσθέτοντας: «του ζητήσαμε να αποσύρει το ασφαλιστικό, το οποίο δυστυχώς παραμένει φοροεισπρακτικό», ενώ σημείωσε πως «η πρώτη κατοικία μας είναι διασφαλισμένη, αλλά για τα χωράφια μας το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιχειρηματικά δάνεια είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί με τους θεσμούς».
Στο κενό έπεσαν κατά τον κ. Τουρτούρα και οι προτάσεις που έθεσαν οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα για θέματα κόστους παραγωγής, αφού «ούτε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά ούτε και χαμηλό ρεύμα συζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός».
Για το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Τουρτούρας μας τόνισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη διάρκεια γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο του Προμαχώνα, αύριο νωρίς το μεσημέρι.
Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 15.30 το απόγευμα, το τελωνείο του Προμαχώνα, που παρέμεινε ανοιχτό σχεδόν 24 ώρες, έκλεισε εκ νέου. Στο τελωνείο του Προμαχώνα βρίσκονταν αγρότες και από τη Χαλκιδική και την Κρήτη.

Για τις κινητοποιήσεις

Στις επιτροπές αγώνα των κατά τόπους μπλόκων παρέπεμψε ο Βαγγέλης Μπούτας που επίσης συμμετείχε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αναφορικά με τη συνέχιση ή μη των αγροτικών κινητοποιήσεων, προσθέτοντας πως οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα θα αναμένουν να δουν τον σχετικό νόμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση. «Είμαστε 40 μέρες στον αγώνα. Αυτός ο αγώνας αφήνει παρακαταθήκη για το κίνημα. Θα συνεχιστεί ο αγώνας μαζί με τους εργαζόμενους τους αυτοαπασχολούμενους τα λαϊκά στρώματα. Μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά συζήτησαν αφορολόγητο. Θα περιμένουμε να δούμε τι προβλέπει ο νόμος. Παραμένουμε σε ετοιμότητα για συνέχιση του αγώνα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αγωνιζόμαστε για τον εαυτό μας. Μας στήριξε το 80% του λαού», είπε ο ίδιος.

Το νομοσχέδιο

Για το ασφαλιστικό, τόνισε: «Ζητήσαμε να αποσυρθεί και κάναμε την δική μας πρόταση. Ζητήσαμε να σταματήσει κάθε δίωξη σε αγροτοδικεία. Μπορεί να γίνει με μια τροπολογία στη Βουλή. Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε με βάση το τι έλεγε το Μνημόνιο. Εμείς διαπραγματευόμαστε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε στα χωριά μας. Καλά κρατεί ο δικός μας αγώνας».
«Το τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο δεν ήταν έτοιμο για να το δούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Μπούτας, υπογραμμίζοντας ότι «η καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλά κρατεί αλλά καλά κρατεί και ο δικός μας αγώνας».
«Ζητήσαμε, σημείωσε, να αποσυρθεί το ασφαλιστικό. Οι αγρότες να πληρώνουν όσα πληρώνουν και τώρα και να καλυφθούν όλοι οι ανασφάλιστοι οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει τα βιβλιάριά τους».
«Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε με βάση το τι έλεγε το μνημόνιο και τι προτείνει τώρα η κυβέρνηση. Εμείς διαπραγματευόμαστε για την επιβίωση μας», συμπλήρωσε.
Το αν θα συνεχιστεί ο αγώνας θα το αποφασίσουν οι συνελεύσεις, είπε ο κ. Μπούτας, σημειώνοντας ότι «εμείς εκφράζουμε με τα αιτήματά μας τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Η δήλωση Τσίπρα

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση» τόνισε ο Πρωθυπουργός υποδεχόμενος το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας πως διαφωνεί με λογικές ποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα μέσα από τον διάλογο είναι σε θετική κατεύθυνση, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Όπως είπε, η έγνοια μας πρέπει να είναι στη μεγάλη πλειονότητα του αγροτικού κόσμου που περνάει δύσκολα.

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 376 επισκέπτες