serreslife

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή (13/2) το μεσημέρι μετά από περίπου 2 ώρες η σύσκεψη στην Αχαρνών για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) και της τευτλοκαλλιέργειας.
Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Λαφαζάνης έκανε γνωστό στους παραγωγούς και τους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση άμεσα θα προχωρήσει σε κινήσεις ούτως ώστε να χρηματοδοτηθεί η βιομηχανία (εξεύρεση 30 εκατ. ευρώ) προκειμένου να αποπληρώσει τα οφειλόμενα προς τους τευτλοκαλλιεργητές (7 εκατ. ευρώ) αλλά και τις υπόλοιπες τρέχουσες οφειλές όπως π.χ. προς την ΔΕΠΑ, τους μεταφορείς κ.α.


«Είμαστε κάτω από το μηδέν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Αν δεν πάρουμε μια απόφαση θα τελειώσουμε με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τους τευτλοπαραγωγούς. Θέλω να κάνουμε μια σωτήρια παρέμβαση. Να γίνει τώρα το πρώτο βήμα για να μην καταστραφεί ό,τι υπάρχει».
Σημειώνεται ότι οι οφειλές προς τους παραγωγούς ανέρχονται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ, ενώ οι ανάγκες για να λειτουργήσει η ΕΒΖ υπολογίζονται σε 20-25 εκατ. ευρώ.
Ο γόρδιος δεσμός της ιδιότυπης σχέσης που υπάρχει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΒΖ με την Τράπεζα Πειραιώς και τον εκκαθαριστή πρέπει να λυθεί, τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Αποστόλου.
Υποστήριξε τέλος ότι αυτό που προέχει είναι να στηριχθούν οι τευτλοκαλλιεργητές για να μπορέσει να ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος και εν συνεχεία να εξετασθούν ζητήματα όπως της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Τεύτλων.
Η δεύτερη ανακοίνωση αφορούσε την αλλαγή της Διοίκησης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, η νέα Διοίκηση σε συνάρτηση με την χρηματοδότηση που θα προκύψει, θα πρέπει να προβεί με την σειρά της σε ανακοινώσεις για την νέα τιμολογιακή και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για να μην χαθεί η χρονιά στην τευτλοκαλλιέργεια.
Επιπλέον, το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν περίπου 30 άτομα μεταξύ αυτών βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αλλά και στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης εκτός του Υπουργού συμμετείχαν οι Αναπληρωτές Υπουργοι κ.κ. Αποστόλου και Σγουρίδης.

Πηγή: ANEXARTITOS

Διαβάστε επίσης: