serreslife

Οδηγίες στους αγρότες από την κατασκευάστρια εταιρεία του αγωγού TAP.
Θετικός ο Λαφαζάνης στην κατασκευή του έργου

Μια σειρά από οδηγίες που αφορούν στην έλευση του αγωγού ΤΑΠ από τη χώρα μας, περιλαμβάνει το σχετικό έντυπο που εξέδωσε και διανέμει η κατασκευάστρια εταιρία. Μεταξύ άλλων, ενημερώνει τους αγρότες για τις αποζημιώσεις που θα λάβουν, εάν χρειαστεί να παραχωρήσουν εκτάσεις τους, μόνιμα ή προσωρινά.

Οδηγίες για τις αποζημιώσεις από τον αγωγό ΤΑΠ

Έναν οδηγό για θέματα που αφορούν τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΠ (Trans Adriatic Pipeline) εξέδωσε και διανέμει στις περιοχές από όπου θα περάσει, η κατασκευάστρια εταιρεία. Σε αυτόν περιλαμβάνονται και οδηγίες για την αποζημίωση των αγροτών, που θα χρειαστεί να παραχωρήσουν μόνιμα ή προσωρινά τις εκτάσεις του για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού.
Το έργο βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση της υλοποίησης και έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για την κατασκευή του αγωγού, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2016. «Η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP», δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά τη συνάντηση με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν Ράχμαν Μουσταφάγιεφ και τον επικεφαλής της κρατικής εταιρείας αερίου Socar στη χώρα μας Άναρ Μαμαντόφ.
«Είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για τους όρους της συμφωνίας σε ό,τι αφορά τη διέλευση του αγωγού από ελληνικά εδάφη», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει το έργο επιδιώκοντας τη βελτίωση των οφελιών για την Ελλάδα από την κατασκευή του αγωγού. Να θυμίσουμε ότι όταν συζητήθηκε η διακρατική συμφωνία διέλευσης του αγωγού από την χώρα μας ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει «παρών». Ερωτηθείς ποια είναι αυτά τα πιθανά επιπλέον οφέλη που θα ζητήσει η Ελλάδα απο τη κοινοπραξία του TAP (στην οποία βασικός μέτοχος είναι η Socar) απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις, ωστόσο στο παρελθόν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχαν θέσει θέμα επιβολής τελών διέλευσης.  Πάντως, περισσότερα για την κατασκευή του αγωγού αναμένεται να ανακοινωθούν στην ομιλία του στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις.

Το έργο και οι αποζημιώσεις

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή των Σερρών, όπως και στο γειτονικό νομό Καβάλας, από την αρχή είχαν εκφρασθεί επιφυλάξεις σχετικά με το έργο.
Η διαδρομή του TAP θα έχει μήκος περίπου 870 χλμ. Θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη. Το τμήμα του αγωγού που θα διέρχεται από την Ελλάδα θα έχει μήκος περίπου 545 χιλιόμετρα. Η κατασκευάστρια εταιρεία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η στρατηγική του ΤΑΡ για την πρόσβαση, απόκτηση και ενοικίαση της γης βασίζεται στις εξής αρχές: αποζημίωση για τη γη και τις καλλιέργειες βάσει της αξίας πλήρους αποκατάστασης πριν την έναρξη εργασιών κατασκευής. Η αξία πλήρους αποκατάστασης υπολογίζεται με βάση την αγοραία αξία και περιλαμβάνει όλα τα σχετικά έξοδα συναλλαγών.
Οι εκτάσεις που είναι απαραίτητες για τις μόνιμες υπέργειες εγκαταστάσεις, θα αγοραστούν από τους ιδιοκτήτες, με στόχο να αποζημιωθούν για την απώλεια γης και να διατηρήσουν το υπάρχουν επίπεδο διαβίωσης.
Οι εκτάσεις που είναι απαραίτητες για προσωρινές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης εργασίας του αγωγού και των προσωρινών εγκαταστάσεων θα χρησιμοποιηθούν από τον ΤΑΡ μόνο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αγωγού. Θα μισθωθούν από τον ΤΑΡ και θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και την πλήρη αποκατάστασή τους.

Διαβάστε επίσης: