serreslife

Τις αγροτικές περιοχές στο Βαλτοτόπι και την Αγία Ελένη που επλήγησαν από την έντονη χαλαζόπτωση της προηγούμενης εβδομάδας, επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλης Έξαρχος, συνοδευόμενος από στελέχη του οργανισμού γεωργικών ασφαλίσεων. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ είχε την ευκαιρία να αντικρίσει επί τόπου το μέγεθος της καταστροφής στα φυτά, αλλά και τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις, ενώ δεσμεύτηκε για άμεση εκκίνηση των διαδικασιών με στόχο την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών.
Παράλληλα, παρέδωσε τη «σκυτάλη» στα συνεργεία ελέγχου και αποτύπωσης των ζημιών, ενώ ανακοίνωσε ότι ο ΕΛΓΑ θα ενισχυθεί και με εποχικούς υπαλλήλους προκειμένου το έργο του να ολοκληρωθεί με τον ταχύτερο δυνατό και πλέον αποτελεσματικό, τρόπο.
Από την πλευρά τους, οι αγρότες δήλωσαν απερίφραστα ότι οι ίδιοι θα είναι ικανοποιημένοι μόνον όταν πάρουν τις αποζημιώσεις, αφού η καταστροφή ήταν τεράστια για τη σοδειά τους.

Η σύσκεψη

Είχε προηγηθεί την Κυριακή, σύσκεψη στις Σέρρες με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρη Κουκουλόπουλου. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι καταστροφές που υπέστησαν οι αγροτικές –κυρίως- περιοχές σε περίπου 120.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης.
«Πρέπει να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν όσο πιο γρήγορα οι αγρότες» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για πρωτοφανή κατάσταση». Παράλληλα, ανέλαβε τη δέσμευση αν γίνει ο απολογισμός των ζημιών, εντός εικοσαημέρου, στο πλαίσιο των νέων προτάσεων για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική..
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης, βουλευτές του νομού, δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το αντιχαλαζικό

Εν τω μεταξύ, έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση, αναφορικά με το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας που φέτος δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι καταστροφικές συνέπειες, όπως αυτές τις προηγούμενης εβδομάδας.
Το θέμα ήρθε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα από τον βουλευτή Σερρών Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη.
Στο κείμενο της ερώτησής του, ο κ. Μπόλαρης επικαλείται το γεγονός ότι «η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας και η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών είχε επανειλημμένα απευθυνθεί στη Διοίκηση του ΕΛΓΑ καθώς και στο ΥΠΑΑΤ παρεμβαίνοντας και ασκώντας συνεχείς πιέσεις,  προκειμένου να ενεργοποιηθεί από τον ΕΛΓΑ έγκαιρα το σύστημα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, προκειμένου  να προστατευθεί η σοδειά, οι γεωργικές εγκαταστάσεις, ο κόπος και ο μόχθος των παραγωγών, και βέβαια οι καλλιεργητικές δαπάνες και έξοδα».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπόλαρης ρωτά «για ποιο λόγο η Διοίκηση του ΕΛΓΑ , με δεδομένες τις άστατες και επικίνδυνες καιρικές φετινές συνθήκες , δεν προέβη σε έγκαιρη ενεργοποίηση του συστήματος εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας»;

Διαβάστε επίσης: