serreslife

Τις πληγείσες από τη σφοδρή χαλαζόπτωση, περιοχές του νομού Σερρών πρόκειται να επισκεφθεί τη Δευτέρα, η ηγεσία του ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Βασίλης Έξαρχος, με τον πρόεδρο Αργύρη Μποτό και στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας του οργανισμού αποζημιώσεων θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές των νομών Πέλλας και Σερρών. Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα βρίσκονται στο Βαλτοτόπι τη Δευτέρα στις 12:30 το μεσημέρι, προκειμένου να αντικρίσουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και να ενημερωθούν από τους τοπικούς φορείς, τους γεωπόνους και τους παραγωγούς για τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Το υπουργείο

Η προγραμματισμένη επίσκεψη αποτελεί απότοκο των ενεργειών του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη και του αναπληρωτή υπουργού Πάρη Κουκουλόπουλου, που από την πρώτη στιγμή δήλωσαν στο πλευρό των αγροτών.
Η εντολή προς τον ΕΛΓΑ από το ΥΠΑΑΤ δόθηκε άμεσα και άμεσα κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός του οργανισμού, ώστε να οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές, να διενεργηθούν οι απαραίτητες επισημάνσεις για τον προσδιορισμό του ύψους και της έκτασης των ζημιών και να δοθούν σχετικές οδηγίες τόσο στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ όσο και στους παραγωγούς.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ, ήδη, σε πολλές περιοχές και πριν την ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων ζημιάς, έχει ξεκινήσει το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων από τις καλλιέργειες που χρήζουν άμεσης εκτίμησης, ενώ, από τις αμέσως επόμενες ημέρες,  θα ενισχυθούν όσα από τα Υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ έχουν ανάγκες με τον απαραίτητο αριθμό γεωτεχνικού προσωπικού προκειμένου να συνεχιστεί με γρήγορους ρυθμούς το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων.
Αντιλαμβανόμενη, η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι πληγέντες αγρότες, διαβεβαιώνει ότι θα διασφαλίσει το απολεσθέν εισόδημά τους.

Παρεμβάσεις

Άμεση ήταν η παρέμβαση για το θέμα, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θεόφιλου Λεονταρίδη που είχε επαφές, με τις ηγεσίες τόσο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και του ΕΛΓΑ.
Παράλληλα, ο κ. Λεονταρίδης επικοινώνησε με τα υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομίας και Ανάπτυξης, προκειμένου να αποκατασταθούν οι δημοτικές υποδομές που επλήγησαν, καθώς και οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Σερρών Μάρκος Μπόλαρης κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Καρασμάνη για τις ανυπολόγιστες ζημιές στις σοδειές των αγροτικών προϊόντων και γεωργικών εγκαταστάσεων που σημειώθηκαν στο νομό Σερρών και την Κεντρική Μακεδονία, θίγοντας και το θέμα της μη εφαρμογής του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας.
Αντίστοιχη ερώτηση κατέθεσαν στην Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, ζητώντας από τον υπουργό να απαντήσει τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να εκτιμηθούν άμεσα και δίκαια οι ζημιές που έγιναν στις καλλιέργειες της Π.Ε. Σερρών  και να εξασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή αποζημίωση των αγροτών από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν.

Διαβάστε επίσης: