serreslife

Ομορφα μονοπάτια μέσα στη φύση, ανάμεσα σε δρυς και οξιές με χρυσοκίτρινες φυλλωσιές, ξύλινα γεφυράκια και θέσεις θέας, καταφύγια και ορεινούς ξενώνες. Το δάσος του Λαϊλιά, στον ορεινό όγκο του νομού Σερρών, με τις δροσερές πηγές του, τις παραδόσεις και τις ιστορίες του, αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια φθινοπωρινή απόδραση.

Πολλοί μπορεί να τον γνωρίζετε από το χιονοδρομικό κέντρο που διαθέτει – έστω και μικρό, παρ’ όλα αυτά το βουνό προσφέρεται για υπέροχες διαδρομές στη φύση, για παρατήρηση της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας, για τις τοπικές του γεύσεις και γενικότερα για χαλάρωση.

Διαθέτει μονοπάτια και δασικούς δρόμους που αξίζει να ανακαλύψετε είτε με ποδήλατο βουνού είτε με τετρακίνητο όχημα, ακόμη και πεζή. Αλλωστε, από τον Λαϊλιά διέρχονται τα διεθνή περιπατητικά μονοπάτια Ε4 και Ε6.

Η ψηλότερη κορυφή του, ο Προφήτης Ηλίας – ο Αϊ Λιάς- ή Αλή Μπαμπάς όπως την ονομάζουν οι παλιοί, φτάνει τα 1.849 μέτρα. Από κει ψηλά, από το τέρμα της πίστας του χιονοδρομικού κέντρου, με καθαρή ατμόσφαιρα φαίνεται ο Αθωνας, το Μενοίκιο όρος, ο Ολυμπος καθώς και η λίμνη της Κερκίνης.

Από τις πηγές του Λαϊλιά έπαιρναν το εξαιρετικό νερό και το χρησιμοποιούσαν παλαιότερα για την παρασκευή των περίφημων ακανέδων, το παραδοσιακό γλύκισμα των Σερρών.

Σ’ ό,τι αφορά διαδρομές στο βουνό, σε απόσταση 14,5 χλμ. από τις Σέρρες συναντάτε διασταύρωση όπου δεξιά πηγαίνει προς Ορεινή (3 χλμ.) και αριστερά προς Λαϊλιά (12 χλμ.) και χιονοδρομικό κέντρο (15 χλμ.). Από τη διασταύρωση της Ορεινής, ύστερα από 9 χλμ. συναντάτε άλλη διασταύρωση όπου δεξιά πηγαίνει προς το καταφύγιο του ΕΟΣ Σερρών, στο κέντρο φεύγει για το χιονοδρομικό (+ 3 χλμ.) και ευθεία οδηγεί προς την τοποθεσία Μπαλτά Τσαΐρ (πλατεία ξυλοκόπων). Πηγαίνοντας ευθεία, φτάνετε στη θέση «Σφαγνώνας» Διατηρητέο Μνημείο Φύσης (2,2 χλμ.) όπου υπάρχει μικρό μονοπάτι με ξύλινο φράκτη, ενώ στη συνέχεια φτάνετε στην Πλατεία Ξυλοκόπων, αφετηρία για πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές μέσα στο δάσος. Πεζοπορώντας 700 μ. είναι η θέση «Καλλιθέα» απ' όπου φαίνεται ο Ορβηλος και πιο πίσω τα όρη της Βουλγαρίας.

Και μην ξεχνάτε, για τους χειμερινούς μήνες, το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά βρίσκεται στη βόρεια πλευρά, μέσα σε δάσος από οξιές και πεύκα, σε απόσταση 28 χλμ. από τις Σέρρες. Ξεκινάει από τα 1.600 μ. και διαθέτει 1 πίστα μήκους 1.000 μ.

serreslife

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή: agelioforos.gr

Διαβάστε επίσης: