Λέων Αμφιπόλεως
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο περίφημος Λέων Αμφιπόλεως είναι έργο επιτάφιας πλαστικής του 4ου αιώνα προ κοινής χρονολόγησης, μνημείο πολεμικής δόξας και πράξης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Λαζαρίδη, στήθηκε προς τιμή του Λαομέδοντα από τη Λέσβο, ενός από τους αξιολογότερους τριηράρχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου που εγκαταστάθηκαν στην Αμφίπολη, ενώ πιθανότερα βρισκόταν στην κορυφή του τάφου της Αμφίπολης[1].
Ιστορικό ανεύρεσης

Η ανεύρεση του μνημείου είναι συνδεδεμένη με τη νεότερη πολεμική ιστορία της Μακεδονίας, καθώς ο εντοπισμός των πρώτων τμημάτων του οφείλεται σε Έλληνες στρατιώτες, που είχαν στρατοπεδεύσει εκεί κατά τον πόλεμο του 1912 - 1913. Αργότερα, κατά την εκτέλεση των έργων αποξήρανσης του Στρυμόνα από την εταιρεία Μονξ-Γιούλεν, αποκαλύφθηκαν στις εκβολές του ερείπια αρχαίας γέφυρας και βρέθηκαν μέσα σε λάσπη του ποταμού τεράστια τεμάχια του μαρμάρινου λέοντος.[2] Παρά ταύτα, το 1937, χάριν της πρωτοβουλίας του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Λίνκολν ΜακΒη, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη συμπληρωματική ενίσχυση του ελληνικού κράτους, αναστηλώθηκε ο Λέων της Αμφίπολης.


Περιγραφή
Ο Λέων της Αμφιπόλεως

Ο Λέων της Αμφίπολης, αν και καθήμενος, είναι μεγαλύτερος του λέοντος της Χαιρωνείας· έχει ύψος περισσότερο από τέσσερα μέτρα και μαζί με τα βάθρα υπερβαίνει τα οκτώ μέτρα. Μόνο η κεφαλή του έχει μήκος δύο μέτρα. Η τεχνοτροπία του πιστοποιεί, κατά τους ειδικούς, ότι είναι έργο του πέμπτου ή του πρώτου ημίσεος του τετάρτου π.Χ. αιώνα. Ως προς τον χρόνο της ανεγέρσεως του, δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών καθόσον κανείς από τους αρχαίους συγγραφείς δεν μνημονεύει κάτι για αυτό το μνημείο.

Σύμφωνα με νεότερες αρχαιολογικές σκαπάνες, εικάζεται ότι ο λέοντας βρισκόταν στην κορυφή του τάφου της Αμφίπολης[1].

Ο Λέοντας πιστεύεται ότι στεκόταν φρουρός στον τάφο και συμβολικά δεν έχει γλώσσα, για να μην αποκαλύψει σε ποιόν ανήκει ο τάφος, κρατώντας το μυστικό.

Παλαιότερη λαϊκή παράδοση ήθελε τον δημιουργό του λέοντα, να τον ρίχνει στη θάλασσα απογοητευμένος, μετά την διαπίστωση ότι ξέχασε να κατασκευάσει τη γλώσσα.

Λέων Αμφιπόλεως - Ιστορική Φωτογραφία "Μαρτυρίες Ηρώων 1940-1944 - Συνταγματάρχης Ξόμαλης Θεόδωρος"

Διαβάστε επίσης: