serreslife

Η ανακάλυψη του ταφικού μνημείου στο λόφο Καστά της Μεσολακκιάς Σερρών δεν έχει στρέψει μόνο το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών, αλλά έχει φέρει και σημαντική άνοδο της επισκεψιμότητας στο μουσείο της Αμφίπολης.

Καθημερινά η ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Αμφίπολης «γεμίζει» κυριολεκτικά από επισκέπτες και λεωφορεία. Η ανακάλυψη του ταφικού μνημείου στο λόφο Καστά της Μεσολακκιάς Σερρών ,στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Αμφίπολης Αμφίπολης,δεν έχει στρέψει μόνο το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών, αλλά έχει φέρει και σημαντική άνοδο της επισκεψιμότητας στο μουσείο της Αμφίπολης.

Ενώ πριν την μεγάλη ανακάλυψη του ταφικού μνημείου και συγκεκριμένα πριντην αποκάλυψη των Σφιγγών , σύμφωνα με τους υπαλλήλους του Μουσείου οι επισκέπτες καθημερινά ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα των χεριών ,εκτός από οργανωμένες εκδρομές σχολείων και συλλόγων . Τώραπλέον μετά τα μέσα Αυγούστουμιλούν για εκατοντάδες επισκέπτες την ημέρα , ο αριθμός των επισκεπτών έχει αυξηθεί θεαματικά. Μετά την ξενάγηση οι περισσότεροι επισκέπτες πηγαίνουν στο λόφο Καστά και στο χώρο που είναι το λιοντάρι της Αμφίπολης .

Η « Σ» βρέθηκε στο μουσείο της Αμφίπολης την περασμένη Πέμπτη , ημέρα της συνέντευξης Τύπου και των ανακοινώσεωντου ΥΠΠΟ . Ο φωτογραφικός τη φακός «συνέλαβε» οκτώ λεωφορεία με επισκέπτεςαπό τον Άλιμο Αττικής και από την γειτονική χώρα την Βουλγαρία και μάλιστα μια καθημερινή . Οι επισκέπτες δημιούργησαν ουρές για να περάσουν την είσοδο του Μουσείου. Μιλώντας με τους υπαλλήλους του Μουσείου και λέγοντας χαριτολογώντας « σήμερα πιάσατε «ταβάνι « από επισκέπτες. Μας απάντησαν πως όχι δεν ήταν ο ανώτερος αριθμός επισκεπτών την ημέρα. Έξω ήταν περισσότεροι από τετρακόσιοι επισκέπτες και μας είπαν ότι έχουνδεχθεί πολύ περισσότερους, σχεδόν χίλιους την ημέρα .

Μιλώντας με επισκέπτες μας είπαν ότι ήταν από τον Άλιμο και βρισκόταν σε εκδρομή στην Αλεξανδρούπολη και θεώρησαν ότι έπρεπε να περάσουν και από την Αμφίπολη να δουν το Μουσείο Αμφίπολης , να περάσουν από το άγαλμα τον Λέοντα της Αμφίπολης και να φωτογραφηθούν,καθώς επίσηςότι θα ήθελαν να επισκεφτούν το λόφο που γίνονται οι ανασκαφές.

Με το τέλος της συνέντευξης Τύπου και τα εντυπωσιακά νέα με το εκπληκτικό ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει την αρπαγή της Περσοφόνης , πήγαμε στο λόφο Καστάόπου γίνονται οι ανασκαφές . Εκεί συναντήσαμε αρκετούςεπισκέπτες που έστω και από μακριά ήθελαν να δουν τον χώρο όπου γίνονται οιανασκαφές. Ανάμεσα τους και κινέζοι δημοσιογράφοι από κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων που εδρεύει στην Αθήνα.

Συναντήσαμε και τον δήμαρχο Αμφίπολης Κώστα Μελίτο, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από ένα ταξίδι στην Αθήνα , όπου είχε συναντήσεις με διάφορους φορείς για θέματα του δήμου . Ο δήμαρχος Αμφίπολης ως γνωστόν τοποθέτησε χημικές τουαλέτες στην περιοχή τόσο για τους εργαζομένους στις ανασκαφές όσο και για τους δημοσιογράφους ,τους αστυνομικούς που βρίσκονται εκεί . Επίσης έφερε και πόσιμο νερό και γεννήτρια για να φωτίζεται η περιοχή μέρα και νύχτα . Στα άμεσα σχέδια του κ. Μελίτου είναι η κατασκευή αγωγών για την απομάκρυνση των όμβριων υδάτων ,μάλιστα είχε μαζί τα σχέδια και μας τα έδειξε , όπως δήλωσε παλεύει για να γίνει το έργο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μας είπε και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για την αξιοποίηση των ευρημάτων ,το οποίο θα παρουσιασθεί επίσημα.

Η ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Αμφίπολης ,πλούσια σε αρχαία ευρήματα βρέθηκεξαφνικά στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος μετά την αποκάλυψη του ταφικού μνημείου .

Δήμητρα Μετόκη

Διαβάστε επίσης: