serreslife

Ακούγεται μερικώς... οξύμωρο, ότι στις αίθουσες, στα πολυτελή γραφεία και στις καρέκλες που συζητούνταν η έξοδος της Ελλάδας από την Ε.Ε., υπάρχει η ισχυρή «παρουσία» μιας εταιρείας που όχι απλά δεν αξίζει... grexit, αλλά κερδίζει διαγωνισμούς διεθνούς επιπέδου, κάνοντας... πρωταθλητισμό σε επίπεδο Champions League!

Ο λόγος για μια ελληνική εταιρεία επίπλων, που εδώ και κάποια χρόνια, επιλέγεται για να «ντύνει» τα γραφεία της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων φορέων, ενώ κάνει δουλειές μέχρι και για το CERN (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Ενέργειας).

Παράλληλα, επιλέγεται από το γερμανικό δημόσιο για σημαντικά projects για το γερμανικό στρατό! Μια ελληνική εταιρεία επιπλώνει το γερμανικό στρατό! Αυτό κι αν ακούγεται... οξύμωρο.

Πρόκειται για τη Σερραϊκή εταιρεία Δρομέας, που εκ των πραγμάτων και λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, βγήκε να «παίξει» στο διεθνή στίβο, διεκδικώντας συμβόλαια που κανείς δεν πίστευε ότι μια ελληνική εταιρεία δύναται να κερδίσει!

Μπορεί στη χώρα μας να καταγράφεται αφελληνισμός στο χώρο του επίπλου με την απόβαση ξένων ομίλων, όμως αυτή η εταιρεία κρατάει ψηλά τη... σημαία του ελληνικού επίπλου διεθνώς.

Ποντάροντας στην εξωστρέφεια, δραστηριοποιούμενη κυρίως στο επαγγελματικό και όχι οικιακό έπιπλο, η βιομηχανία από τις Σέρρες έχει κάνει δουλειές και έχει κερδίσει συμβόλαια στο πλέον απαιτητικό επίπεδο τόσο του design, όσο και της λειτουργικότητας και της αντοχής.

Βεβαίως, η εταιρεία έχει χτυπηθεί τα μέγιστα στην εγχώρια αγορά από την κρίση της τελευταίας οκταετίας, κάτι που αποτυπώνεται και στα μεγέθη της, όπου παρουσιάζει ζημιές τα τελευταία χρόνια.

Αθ. Παπαπαναγιώτου: Η κρίση μας αιφνιδίασε, θα είχαμε κλείσει χωρίς τα έργα εξωτερικού

Σε δηλώσεις του στο Liberal ο ιδρυτής και πρόεδρος της Δρομέας κ. Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου σημειώνει ευθαρσώς ότι «θα είχαμε κλείσει αν δεν προέκυπταν τα έργα του εξωτερικού, στην Ε.Ε. την Κομισιόν και το γερμανικό στρατό. Χτυπήσαμε δουλειές στο εξωτερικό, καθώς η κρίση μας έπληξε καταλυτικά στην Ελλάδα και έτσι μπορέσαμε να κρατηθούμε».

Εξηγώντας την πορεία της εταιρείας ο κ. Παπαπαναγιώτου σημειώνει ότι «το 2000 μπήκαμε στο χρηματιστήριο και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Στην Ελλάδα, δεν υπήρχαν μεγάλες εταιρείες μεταποίησης.

Από το 2001 έως το 2009 κάναμε συνολικές επενδύσεις (μαζί με τα κεφάλαια του χρηματιστηρίου) ύψους 45 εκατ. ευρώ. Όμως, ήρθε η κρίση και μας έφερε σε αδιέξοδο. Το 2008, η εγχώρια αγορά απέφερε στη Δρομέας τζίρο περί τα 24 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα αποφέρει μόλις 5 εκατ. Έτσι, ήμασταν αναγκασμένοι να στραφούμε στο εξωτερικό, διεκδικώντας έργα».

Στην ερώτηση πως μια ελληνική εταιρεία νίκησε ξένους μεγάλους ομίλους στους διαγωνισμούς της Κομισιόν και της Ε.Ε. ο κ. Παπαπαναγιώτου τονίζει ότι «το γεγονός ότι είχαμε πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, καθώς οποιοδήποτε εξάρτημα μπαίνει στα έπιπλα παράγεται στα εργοστάσιά μας, μας έδωσε συγκριτικό πλεονέκτημα στα μεγάλα και απαιτητικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, είχαμε την τύχη στις επιτροπές αξιολόγησης να μην εστιάζουν στην... ελληνική καταγωγή της εταιρείας μας, αλλά στο τι εχέγγυα δίναμε για την ποιότητα των έργων μας. Μόλις αναλάβαμε το πρώτο έργο πήραμε θάρρος για τα επόμενα, χτυπήσαμε κι άλλες δουλειές, ενώ πλέον έχουμε καλό όνομα στο εξωτερικό.

«Το 2016 γυρίσαμε στην κερδοφορία»

Ο ιδρυτής της Δρομέας τονίζει στο Liberal ότι «το 2016 η εταιρεία γύρισε σε κέρδη ενώ ο κύκλος εργασιών από τα 9 εκατ. ευρώ το 2015 ανήλθε στα 13,5 εκατ. ευρώ το έτος που έφυγε (+50%). Το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά που ωρίμασαν τα έργα του εξωτερικού και απέδωσαν συστηματικά», τονίζει ο ίδιος. Η Δρομέας, σύμφωνα με τον κ. Παπαπαναγιώτου απασχολεί συνολικά σήμερα 240 εργαζόμενους.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, CERN, γερμανικός στρατός και Mercedes

Με τον ερχομό της κρίσης στην Ελλάδα, το κλείσιμο επιχειρήσεων άρα και το σταμάτημα εργασιών για το βιομηχανικό έπιπλο, η Δρομέας άρχισε να αναλαμβάνει έργα στην Ευρώπη, που της άλλαξαν επίπεδο γενικότερα.

Είναι από το 2009 αποκλειστικός προμηθευτής επίπλων γραφείου των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2011 ανέλαβε να εξοπλίσει τις κτιριακές εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη της Ελβετίας, με γραφεία, ερμάρια και βιβλιοθήκες, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια είναι επίσημος προμηθευτής χυτοπρεσαριστών εξαρτημάτων αλουμινίου της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes.

Το 2012 ο γερμανικός στρατός εξοπλίζεται για πρώτη φορά με ελληνικά έπιπλα Δρομέας, κατόπιν διαγωνισμού, ενώ το 2013 η εταιρεία κερδίζει νέο συμβόλαιο αξίας 2,5 εκατ. ευρώ και το 2014 ένα ακόμη 2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ξεκινά την ανάπτυξη δικτύου πωλήσεων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Το 2015 κέρδισε το δεύτερο μεγάλο διαγωνισμό αποκλειστικής προμήθειας επίπλων γραφείου όλων των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα 2 + 1 +2 έτη, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ!

Επίσης το 2015 κέρδισε δύο νέα συμβόλαια για το γερμανικό στρατό αξίας 1,7 εκατ. και 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ ανατίθεται στη Δρομέας έργο επίπλωσης των εγκαταστάσεων του CERN για τα επόμενα 3 έτη.

Η αξιολόγηση για όλα τα παραπάνω γίνεται με τα πιο αυστηρά στάνταρ εργονομικής λειτουργίας, αρτιότητας, αντοχής, αισθητικής, μέσω από ένα «πλέγμα» πολλαπλών πιστοποιήσεων των πρώτων υλών, των διαδικασιών παραγωγής και των τελικών προϊόντων.

Όλα τα υψηλών προδιαγραφών έπιπλα για τα πιο πάνω συμβόλαια, παράγονται εξ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις της Δρομέας στη ΒΙ.ΠΕ. Σερρών.

Ιστορικό – Τα μεγάλα και κομβικά έργα στην Ελλάδα που έδωσαν ώθηση

Η εταιρεία Δρομέας ΑΒΕΕΑ ιδρύθηκε το 1979 έχοντας σαν κύριο αντικείμενο την παραγωγή τροχόσπιτων (εξ ού και το όνομα Δρομέας).

Από το 1987 δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία πάσης φύσεως επίπλων γραφείου, καθισμάτων, συστημάτων αρχειοθέτησης και εξαρτημάτων αλουμινίου για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Το 1996 – 1997 η Δρομέας λαμβάνει, πρώτη στον κλάδο της, το πιστοποιητικό ποιότητας ISO9002, ενώ το 1998 λαμβάνει πιστοποιητικό ποιότητας ISO9001.

Πριν διεθνοποιηθεί η Δρομέας και πριν μπει στα κεντρικά... σαλόνια της Ευρώπης, είχε δείξει δείγματα γραφής, παίρνοντας και ισχυρή επιχειρηματική ώθηση από τα μεγάλα και σημαντικά έργα που ολοκλήρωσε στη χώρα μας.

Ολυμπιάδα του 2004, συγκοινωνίες, δίκτυα, τράπεζες, δημόσιοι οργανισμοί ήταν στο πελατολόγιό της. Προ 15ετίας κέρδισε διαγωνισμούς και υλοποίησε έργα όπως τα καθίσματα αναμονής σ' όλους τους σταθμούς Μετρό, την επίπλωση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων διαμονής αθλητών και δημοσιογράφων το 2004, το «ντύσιμο» όλων των καταστημάτων της Eurobank, των γραφείων και των καταστημάτων του ΟΤΕ, του ΙΚΑ κ.α.

Παίρνει και δουλειές για τράπεζες στα Βαλκάνια όπως της Bank Posto στη Ρουμανία, συνεργάζεται με τη Daimler για την προμήθεια επίπλων για τις ανάγκες των εκθέσεων της εταιρείας, ενώ το 2010 ολοκληρώνεται η διαδικασία πιστοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας της Δρομέας από την Mercedes (Group Daimler) ως Επισήμου Προμηθευτή χυτοπρεσσαριστών εξαρτημάτων αλουμινίου.

Επενδύσεις και εξωστρέφεια 

Αυτή η διεθνής μετεξέλιξη δεν έγινε τυχαία, αλλά κατόπιν σχεδίου, μεγάλων επενδύσεων, συντονισμένης έρευνας και προσαρμογής στους καιρούς.

Η Δρομέας από πλευράς τεχνολογίας, εγκαταστάσεων και υποδομής θεωρείται (μακράν) η μεγαλύτερη εταιρεία επίπλων γραφείου στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη από πλευράς υποδομής, τεχνολογίας, εγκαταστάσεων, παραγωγικότητας και ποιότητας προϊόντων.

Η παραγωγή της Δρομέας είναι καθετοποιημένη με πέντε ανεξάρτητες εξειδικευμένες Μονάδες Παραγωγής εγκατεστημένες στην Βιομηχανική Περιοχή Σερρών σε ενιαίο οικόπεδο 115.000 τ.μ., με 55.000 τετραγωνικά μέτρα εργοστασιακές εγκαταστάσεις, ενώ παράγει συνολικά 35.000 κωδικούς-προϊόντα.

Διαθέτει μονάδα ξύλου, μονάδα μετάλλου, μονάδα χύτευσης αλουμινίου, μονάδα πλαστικού και πολυουρεθάνης, μονάδα ταπετσαρίας, μονάδα καλουπιών και Logistics.

Το δίκτυο πωλήσεων περιλαμβάνει 34 επώνυμα καταστήματα στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Εξάγει ολοκληρωμένα προϊόντα και εξαρτήματα σε Μ. Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Αυστραλία, Σαουδική Αραβία, Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Αίγυπτο, Κύπρο, Ρωσία, Βουλγαρία και Αλβανία.

Χρηματιστήριο

Η εταιρεία Δρομέας έκανε την εισαγωγή της στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 24 Νοεμβρίου του 2000. Τότε διέθεσε στο επενδυτικό κοινό 2.170,000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ήτοι το 25% του συνόλου των 8.680.000 μετοχών ονομαστικής αξίας εκάστης 0,59 ευρώ. Η τιμή εισαγωγής ήταν στα 5,43 ευρώ ανά μετοχή.

Ο «χάρτης» της οικονομικής κατάστασης της Δρομέας

Κεφαλαιοποίηση: 4 εκατ. ευρώ

Τιμή μετοχής: 0,114 ευρώ

Χαμηλό – υψηλό 52 εβδομάδων: 0,066 – 0,152 ευρώ

Σύνολο Καθαρής θέσης: 26,19 εκατ. ευρώ

P/BV: 0,15

Βook value μετοχής: 0,7400 ευρώ…

Μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις: 23,47 εκατ. ευρώ

Βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις: 4,34 εκατ. ευρώ

Ταμειακά διαθέσιμα: 1,66 εκατ. ευρώ

Καθαρός δανεισμός: 26,1 εκατ. ευρώ

Δείκτης δανειακής μόχλευσης: 1

Αποτελέσματα 9μήνου 2016: Ζημιές 578 χιλ. ευρώ

Κέρδη ανά μετοχή: (0,0167) από (0,0284) το 2015

Ρ/Ε (6μηνο): Αρνητικό

EBITDA: 1,01 εκατ. από 0,61 εκατ. ευρώ.

Πηγή: liberal.gr - Του Απόστολου Σκουμπούρη

Διαβάστε επίσης: