serreslife

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Κώστας Χασαπίδης επισήμανε ότι δεν επιρρίπτει σε κανέναν ευθύνες - Για να μην κατηγορηθεί όμως η δημοτική αρχή ότι συγκαλύπτει το θέμα, σε συνεργασία με την νομική υπηρεσία της ΔΕΥΑΣ, θα εξεταστεί αν θα πρέπει να γίνει  έρευνα για τυχόν ευθύνες.

Ακατάλληλο και μη αξιοποιήσιμο κρίθηκε τοδίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της Τοπικής Κοινότητας Καλών Δένδρων, από την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΣ, δίκτυο που κατασκευάστηκε την περίοδο των Καποδιστριακών δήμων. Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών, Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016,πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και συζήτηση με θέμα: Έλεγχος καταλληλότητας υφιστάμενου δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Τ.Κ. Καλών Δένδρων και ταυτόχρονη προσέγγιση προϋπολογισμού μελέτης συμπληρωματικού έργου αποχέτευσης στη Τ.Κ. Καλών Δένδρων,με εισηγητή τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ Κωνσταντίνο Χασαπίδη.

Το θέμα κυριάρχησε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών και επικράτησε ένταση και αντιπαράθεση μεταξύ των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως ανέφερε ο εισηγητής του θέματος , Κώστας Χασαπίδης η μελέτη του έργου έγινε από εξωτερικό συνεργάτη του δήμου Λευκώνα το 2003 και επικυρώθηκε η μελέτη από την ΤΥΔΚ τον Μάρτιο του2004 και εντός τουίδιου έτουςάρχισε να υλοποιείται ενώτο 2009 εκτελέστηκε η τελευταία εργολαβία. Οι εργασίες του έργου, που δενολοκληρώθηκε, έγιναν κατά την χρονική διάρκεια θητειών δύο δημάρχων στο δήμο Λευκώνα ,του Στέφανου Φωτιάδη , αρχικά, και του Θεόδωρου Γεωργιάδη στο τέλος, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αλλά μέσω ΣΑΤΑ και ιδίων πόρων του δήμου Λευκώνα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ,Κωνσταντίνος Χασαπίδης, ενημερώνοντας για το έργο το Σώμα, τόνισε ότι το 2012 η τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑΣ προέβη σε έλεγχο για την καταλληλότητα του δικτύου με το αποφρακτικό και κάμερα. Η έρευνα έγινε σε έκταση εξήμιση χιλιομέτρων, από τα εννέα που είχαν κατασκευαστεί, και διαπιστώθηκε ότι δεν έχει τα χαρακτηριστικά δικτύου. «Η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΣ εκτίμησε ότι το έργο δεν είναι λειτουργικό και αξιοποιήσιμο, φροντίσαμε να υπάρχει σε ετοιμότητα νέα μελέτη ώστε να εντάξουμε το έργο σε νέο πρόγραμμα, μόλις ανακοινωθούν προγράμματα. Για να ολοκληρωθεί –επισκευαστεί το έργοαπαιτούνται περίπου δύο εκατομμύρια τετρακόσιεςχιλιάδες ευρώ με όλα τα ρίσκα που υπάρχουν και την υποχρέωση να χρηματοδοτηθεί από την ΔΕΥΑΣ εξ ολοκλήρου αφού έργα ανακατασκευής δεν μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα ενώ η νέα μελέτη για να ενταχθεί το έργο σε πρόγραμμα θα κοστίσει δύο εκατομμύρια πεντακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά κονδύλια» ανέφερεο κ. Χασαπίδης.

Επισημαίνοντας ο κ. Χασαπίδης ότι δεν επιρρίπτει σε κανένανευθύνες για να μην κατηγορηθούν ότι συγκαλύπτουν το θέμα, σε συνεργασία με την νομική υπηρεσία της ΔΕΥΑΣ, θα εξεταστεί αν θα πρέπει να γίνει  έρευνα για τυχόν ευθύνες.«Εμείς ούτε τη Δικαιοσύνη θέλουμε να υποκαταστήσουμε, ούτε όμως θα αφήσουμε να αιωρούνται κατηγορίες ότι συγκαλύπτουμε κάτι» κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ

Ο Θωμάς Τσίμας, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλών Δένδρων, παίρνοντας το λόγο δήλωσε ότι οι κάτοικοι των Καλών Δένδρων είναι απογοητευμένοικαι αγανακτισμένοι για την άσχημη πορείατου έργου.«Η κοινωνία του χωριού επιθυμεί το θέμα να μην  συγκαλυφθεί. Δεν είναι δυνατόν να έχουν πέσει τόσα χρήματα και να μην έχουμε δίκτυο. Τα Καλά Δέντρα είναι μεγάλο χωριό, μια ζωντανή κοινότητα με 1300 κατοίκους που θέλουν ποιότητα ζωής. Δεν είναι δυνατόν ο Λευκώνας και το Χριστός να έχουν δίκτυο και τα Καλά Δένδρα όχι . Θέλουμε το χωριό μας να αποκτήσει δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων» τόνισε ο κ. Τσίμας και ανέφερε ότι τα φρεάτια είναι κατασκευασμένα ανά τετρακόσια μέτρα σε κάποια σημεία ενώ οι τεχνικοί της ΔΕΥΑΣ του ανέφεραν ότι πρέπει να είναι ανά πενήντα μέτρα και ότι σε ορισμένα σημεία που έγιναν εργασίες για το έργο, η άσφαλτος έχει καθίσει δέκα έως και είκοσι πόντους. «Θεωρώ το πρόβλημα τεχνικό. Δεν θέλω να ρίξω πολιτικές ευθύνες. Να αποδοθούν ευθύνες, να μην συγκαλυφθεί» κατέληξε ο κ. Τσίμας.

Στην ερώτηση του Γιάννη Γάτσιου, δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης, πόσο στοίχησετο έργο, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ ανέφερε ότι για τις πέντε εργολαβίες ξοδεύτηκαν 450.000 ευρώ ενώ για άλλες τρεις εργολαβίες δεν βρέθηκαν στοιχεία.

Ο Βασίλης Χρυσανθίδης, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, αναρωτήθηκε πια η σκοπιμότητα της συζήτησης και τι προτείνει η δημοτική αρχή. Ρώτησε μάλιστα γιατί δεν έγινε νωρίτερα ο έλεγχος όταν είχε αναλάβει η δημοτική αρχή δημοτική αρχή το 2011.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμιά σκοπιμότητα καιότι η συζήτηση έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα καιτίποταάλλο. Σημειώνοντας δε, ότι για την απόδοση των ευθυνών υπάρχουν θεσμικά όργανα. «Από τις πρώτες ενδείξεις οι τεχνικοί έλεγχοι έδειξαν ότι ήταν ακατάλληλο το έργο και μη αξιοποιήσιμο. Δώσαμε εντολή να υπάρχει ετοιμότητα για μελέτη καινούρια αν ανοίξει πρόγραμμα» τόνισε.

«Θα ήμασταν επιπόλαιοι και ανεύθυνοι αν λέγαμε για σκοπιμότητα και νααποδώσουμε ευθύνες .Οι πρακτικές αυτές ανήκουν σε άλλους όχι σε εμάς» κατέληξε ο κ. Αγγελίδης.

Η τοποθέτησητου Παναγιώτη Γρηγοριάδη, αντιδήμαρχου Τουρισμού, ότι θάφτηκανχρήματα στον πρώην Δήμο Λευκώνα καθώς και του Παντελή Χράπα, αντιδημάρχου καθαριότητας , ότι η κοινωνία των Καλών Δέντρων παραπλανήθηκε προεκλογικά για το έργο καιότι οι κάτοικοι των Καλών Δέντρων ήταν όμηροι προεκλογικά, κοροιδευτηκαν και του ςέκλεψαν την ψήφο, προκάλεσαν την ένονη διαμαρτυρία των δημοτικών συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσηςΒασίλη Χρσυανθίδη, Αθανασίου Γάτσιου και Χρυσούλας Δρίγκα.

Ο Βασίλης Χρυσανθίδης ανέφερε ότι πείστηκε για το καλοπροαίρετο της συζήτησης από τον δήμαρχο Σερρών,Πέτρο Αγγελίδη και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ Κωνσταντίνο Χασαπίδη αλλά εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για τις τοποθετήσεις συνεργατών του δημάρχου αλλά και του προέδρου της Τοπική Κοινότητας Καλών Δένδρων,Θωμά Τσίμα, τονίζοντας ότι επιχειρείται προσπάθεια να μπεί στο κάδρο των ευθυνών ο πρώην δήμαρχος Λευκώνα και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στέφανος Φωτιάδης.

« Ούτε λεφτά θάφτηκαν , ούτε ευθύνες υπάρχουν. Οι μηχανικοί που έκαναν τους ελέγχους ήταν οι ίδιοι που είναι σήμερα στο δήμο Σερρών.Άξιοι είναι αυτοί που βρήκαν τα λεφτά για να ξεκινήσει το έργο στα Καλά Δένδρα» επεσήμανε ο κ. Χρυσανθίδης.

Κλείνοντας τον κύκλο της συζήτησης ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης επεσήμανε ότι αν υπάρχουν κάποιες διαπιστώσεις από συναδέλφους, δεν σημαίνει μομφή προς ορισμένα πρόσωπα και ότι με καλή διάθεση για ενημέρωση και χωρίς να υπάρχει πρόθεση απόδοσης ευθυνών πραγματοποιήθηκε η συζήτηση .

Επισημαίνεται ότι από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών, απουσίαζαν αρκετά μέλη του,μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης , Στέφανος Φωτιάδης και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Θεόδωρος Μηλίδης.

Δήμητρα Μετόκη

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

Διαβάστε επίσης: