serreslife

Επισκέψεις του Δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη στον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουπλή και στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γεώργιο Πατούλη για το θέμα της χορήγησης των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων του Δήμου μέσω του Ε9.

Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 26/7/2016 επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Μαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουπλή Παναγιώτη στους οποίους έθεσε το θέμα της χορήγησης των τ.μ. των ακινήτων των Δήμων μέσω του Ε9. Όπως είναι γνωστό, υπάρχει απόκλιση της δήλωσης των τετραγωνικών μέτρων στα δημοτικά τέλη και στο ΤΑΠ έναντι των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων που δηλώνονται στο Ε9.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουπλής δήλωσε ότι το αίτημα αυτό των Δήμων θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση με τίτλο “Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ, ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ κα άλλες διατάξεις”.

Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης ευχαρίστησε τον κ. Κουρουπλή διότι έκανε το αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης δεκτό, αίτημα το οποίο κατατέθηκε από την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ θετική για τους Δήμους διότι μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου με τα επιπλέον χρήματα που θα έρθουν στους Δήμους θα ενισχυθούν σημαντικά οι τομείς καθαριότητας.

Να σημειωθεί ότι για το αίτημα αυτό ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης έχει επισκεφθεί πολλές φορές τα αρμόδια υπουργεία από τις αρχές του έτους 2014.

Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη Γεώργιο, ο κ.Αγγελίδης συζήτησε και άλλα θέματα που απασχολούν τους Δήμους, όπως το ζήτημα των αδέσποτων σκύλων, το οποίο θέμα άλλωστε θα συζητηθεί στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

«Ο Δήμος Σερρών έχει ως μία σημαντική πηγή εσόδων τις εισπράξεις υπέρ Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και Δημοτικών Τελών που αποδίδονται μέσω της ΔΕΗ.

Έχοντας στην διάθεσή μας το ηλεκτρονικό αρχείο ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων όλου του Δήμου Σερρών, (μέσω της ΔΕΔΔΗΕ), διαπιστώσαμε σ’ ένα δειγματοληπτικό έλεγχο που κάναμε, απόκλιση της δήλωσης των τετραγωνικών μέτρων στο ΤΑΠ και στα ΔΤ, έναντι των τετραγωνικών μέτρων που αντιστοιχούν στις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες.

Επειδή οι δηλώσεις ακινήτων (Ε9) του κάθε φορολογούμενου πολίτη, συνδέονται πια και με τον αριθμό παροχής του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου του, αποστείλαμε επιστολή στην Γ.Γ.Π.Σ., ζητώντας σε συνεργασία με το τμήμα μηχανοργάνωσης του Δήμου μας, εάν μπορούν να μας χορηγήσουν για συγκεκριμένους αριθμούς παροχής, που θα αποστέλλαμε, τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν δηλωθεί στο Ε9.

Το Υπουργείο Οικονομικών – Δ/νση Φορολογίας Κεφαλαίου με το υπ’ αρ. Πρωτ. Δ13ΦΜΑΠ1143083ΕΞ2014/24-10-2014 έγγραφό του, μας έκανε γνωστό ότι : “ μέχρι την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τα θέματα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 17 του ΚΦΔ, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών στις οποίες φυλάσσονται τα παραστατικά έγραφα, υποχρεούνται να χορηγούν στους δήμους τα στοιχεία που τους είναι απαραίτητα για τη άσκηση των αρμοδιοτήτων τους”.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, παρακαλούμε να καταβάλετε πάσα δυνατή προσπάθεια, ώστε το Υπουργείο Οικονομικών – Δ/νση Φορολογίας Κεφαλαίου, να δύναται να χορηγεί σ’ όλους τους Δήμους της χώρας, τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν δηλωθεί στο Ε9, σε αντιστοίχιση με τον αριθμό παροχής του ακινήτου, γιατί όπως καταλαβαίνετε θα είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για όλους τους Δήμους.

Ήδη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, με το υπ’ αρ. 849/9/ΑΙ/20-7-2016 έγγραφό της προς την Κ.Ε.Δ.Ε., το οποίο κοινοποιεί και στο υπουργείο σας, προτείνει στο υπό συζήτηση – διαβούλευση για την Αυτοδιοίκηση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου σας, σημαντική τροποποίηση, στην παρ. 3 του άρθρου 261 του Ν. 3852/2010 (Α’87), την οποία σας επισυνάπτουμε και ζητάμε την άμεση προώθησή της».

Συνημμένα σας καταθέτουμε την επιστολή του Δημάρχου προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστε επίσης: