Άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
gourounakia.jpgΧρειάζεται όραμα και τόλμη για να επιχειρήσει να ασχοληθεί κανείς με την κτηνοτροφία και δη τη βιολογική. Τα στοιχεία αυτά χαρακτηρίζουν τον Γιώργο Πασχαλίδη, τον κτηνοτρόφο από το Νεοχώρι Σερρών, που κρύβεται πίσω από μια σειρά γευστικές προτάσεις προϊόντων βιολογικής εκτροφής, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετες χημικές ουσίες.

Είναι ίσως ασυνήθιστο, αλλά μόλις αντίκρισα την τοποθεσία όπου βρίσκεται η φάρμα βιολογικής εκτροφής του Γιώργου Πασχαλίδη, στις πλαγιές του όρους Μπέλες, βορειοδυτικά των Σερρών, αισθάνθηκα ότι ζηλεύω αυτά τα παχουλά και λασπωμένα γουρούνια που ζουν εκεί. Η θέα από τη φάρμα -βρίσκεται σε 1.750 μ. υψόμετρο- προς τη λίμνη Κερκίνη είναι μοναδική, μια και γύρω από αυτήν εκτείνεται ένα μεγάλο, κατάφυτο δάσος.

Κι αν τα παχουλά τετράποδα δεν «εκτιμούν» τη θέα, σίγουρα αγαπούν τα βελανίδια, τα «φρούτα του δάσους», τα άγρια σπαράγγια και ό,τι άλλο καρπό της φύσης βόσκουν εκεί. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα 870 στρέμματα δάσους που νοικιάζει και τα 5,5 στρέμματα μαντρί που διαθέτει ο ιδιοκτήτης της φάρμας, για 18 χοιρομητέρες και 200 ζώα συνολικά.

Οχι βέβαια πως φτάνουν τα βελανίδια για να θρέψεις τόσους χοίρους. Γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά γελώντας ο Γιώργος: «Η έκφραση τρώει σαν γουρούνι δεν είναι τυχαία· διότι τα ζώα αυτά θέλουν πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού». Ούτε τα 52 στρέμματα στα οποία ο ίδιος καλλιεργεί ζωοτροφές, με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, επαρκούν - γι' αυτό και αγοράζει σιτηρά, τριφύλλι και καλαμπόκι από άλλους βιοκαλλιεργητές.

Πάντως, κάτι ο αέρας και το νερό του δάσους, κάτι οι τροφές βιολογικής καλλιέργειας, τα κατεψυγμένα χοιρινά κρεατικά (σουβλάκια, τηγανιά, μπριζόλες, χοιρινά παϊδάκια κ.ά.) που παρασκευάζει ο Γιώργος είναι πεντανόστιμα και έχουν τη σφραγίδα του πιστοποιητικού οργανισμού aCert. Υπάρχουν βέβαια και τα καταπληκτικά καπνιστά λουκάνικα, που ξεκίνησε να φτιάχνει πριν από δύο μήνες, αλλά αυτά πωλούνται νωπά σε βάκουμ συσκευασία και όχι κατεψυγμένα.

Μάλιστα, για την παραγωγή των προϊόντων αυτών συνεργάζεται με δύο ανεξάρτητα σφαγεία και με αντίστοιχο αριθμό συσκευαστηρίων. Τα λουκάνικα παρασκευάζονται και συσκευάζονται σε κρεοπωλείο-συσκευαστήριο στο χωριό Κερκίνη - ένα κατάστημα που έχει ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης πιστοποιητικών ποιότητας ISO. Τα δε κατεψυγμένα προϊόντα παράγονται στην περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας, όπου υπάρχουν πιστοποιημένο συσκευαστήριο για κρέατα από ζώα βιολογικής εκτροφής και καταψύκτες ειδικών προδιαγραφών.

Βιολογική παραγωγή

pasxalidis_farma.jpg«Αποφάσισα να κάνω αυτή την κίνηση γιατί ήθελα να παράγω «καθαρά» προϊόντα. Ηθελα να ξεφύγουμε από τη λογική που είχαμε παλιά με τα φυτοφάρμακα. Ηταν και οι επιδοτήσεις, που σου έδιναν μια ασφάλεια. Είχες μια βοήθεια από τα πρώτα βήματα», λέει ο Γιώργος, ο οποίος ξαφνικά στα 43 χρόνια του θέλησε να ασχοληθεί με τη βιολογική παραγωγή. Μέχρι τότε, ως αγρότης και μόνιμος κάτοικος στο Νεοχώρι Σερρών, είχε κάνει πολλές δουλειές για να στηρίξει την πενταμελή οικογένειά του. Σήμερα, τρία χρόνια μετά τη στροφή στη βιολογική κτηνοτροφία, δεν έχει μετανιώσει για την επιλογή του - παρ' όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην εμπορία και διακίνηση του προϊόντος.

Κι αυτό, διότι η ελληνική αγορά δεν έχει συνηθίσει ακόμη το κατεψυγμένο κρέας. Πολλοί καταναλωτές προτιμούν να αγοράσουν νωπό κρέας και να το καταψύξουν οι ίδιοι -σε λάθος συνθήκες και με μικρή διάρκεια ζωής- παρά να αγοράσουν ένα προϊόν που έχει καταψυχθεί σε ιδανικές συνθήκες και διατηρεί τα ίδια θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία με το νωπό.

Σύστημα βαθιάς ψύξης

Προκειμένου να επιτύχει ο Γιώργος αυτή την υψηλή ποιότητα, καταψύχει το φρεσκοκομμένο και φρεσκο-συσκευασμένο κρέας στους -42° C, όπου παραμένει για 8 ώρες. Επειτα τα διατηρεί σε ψυγεία, στους -18° C, έως ότου το προϊόν αγοραστεί και φτάσει στη δική μας κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο τα χοιρινά μεζεδάκια βιολογικής κτηνοτροφίας διατηρούν όλα τα θρεπτικά στοιχεία τους, αποτελώντας μια ασφαλή εναλλακτική διατροφική επιλογή, προσαρμοσμένη στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Γιατί δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που, όταν πρόκειται να μαγειρέψουν, ανοίγουν πρώτα την κατάψυξη και μετά το ψυγείο.

Βιολογική vs συμβατικής κτηνοτροφίας

Οσο για το κόστος παραγωγής, «σε σύγκριση με τη συμβατική κτηνοτροφία η βιολογική έχει πολύ περισσότερα έξοδα. Στη συμβατική, σε πέντε μήνες το κάθε γουρούνι πρέπει να φτάσει τα 100 κιλά, ενώ εμείς χρειαζόμαστε 11 μήνες για να φτάσουν τα 40 κιλά και να τα σφάξουμε. Δηλαδή, θέλουμε διπλάσια τιμή στην τροφή και διπλάσιο χρόνο στην απόδοση. Εμείς έχουμε ακόμα το κόστος της συσκευασίας, που είναι υποχρεωτικό για το βιολογικό (κρέας), όπως και τα έξοδα για τις πιστοποιήσεις, με τα οποία επιβαρυνόμαστε», εξηγεί ο Γιώργος. «Στη βιολογική κτηνοτροφία δεν γίνεται προληπτικός εμβολιασμός. Οταν χρειάζεται βοήθεια, απευθύνομαι στα κτηνιατρεία της περιοχής, αλλά και όσον αφορά τη βιολογική αντιμετώπιση των ασθενειών, οι κτηνίατροι δεν φαίνεται να γνωρίζουν πολλά. Ουσιαστικά είμαστε χωρίς βοήθεια. Γι' αυτό το 75% των ζώων που αρρωσταίνουν πεθαίνουν».

Είναι όμως και το κλίμα της περιοχής, όπου έχει εγκαταστήσει το μαντρί ο Γιώργος, που του δημιουργεί κάποια προβλήματα. Γιατί, μπορεί μεν το μέρος να είναι ειδυλλιακό για βόλτα, αλλά λόγω του ότι βρίσκεται μέσα σε παρθένο δάσος, δεν έχει ρεύμα και το χειμώνα υπάρχει ο κίνδυνος τα μικρά ζώα να πεθάνουν από το κρύο.

Πέρα όμως από αυτές τις δυσκολίες, τα χοιρινά του Γιώργου δίνουν κρέατα εξαιρετικής γεύσης και νοστιμιάς. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν η μαλακιά και ζουμερή χοιρινή βιολογική μπριζόλα και η ψιλοκομμένη τηγανιά.

Δυστυχώς, το δίκτυο πωλήσεων δεν έχει φτάσει ακόμα στη Νότια Ελλάδα και μέχρι σήμερα τα κατεψυγμένα προϊόντα του Πασχαλίδη τα βρίσκει κανείς από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, στα σούπερ μάρκετ του Μασούτη, καθώς και σε πολλά καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

«Μην ξεχνάτε ότι το κατεψυγμένο κρέας είναι καλύτερα να ξεπαγώνει αργά», μας υπενθυμίζει καθώς φεύγουμε, «για να μη σπάσουν οι ίνες». Ναι, «αλλά γιατί το λουκάνικο έχει διάρκεια ζωής τρεις μήνες, αφού δεν έχει νιτρώδη;» ρωτάμε με τη σειρά μας. «Είναι καπνισμένο σε φούρνο και έτσι έχει ψηθεί, οπότε αντέχει», μας λέει όλο καμάρι για το νέο αυτό προϊόν και μας δίνει μερικά συσκευασμένα λουκάνικα για το δρόμο. Στην ετικέτα διαβάζουμε ότι, εκτός από το βιολογικό κρέας, περιέχει πιστοποιημένο σκόρδο, ρίγανη, αλάτι και μαυροπίπερο. Μια πραγματικά σπιτική συνταγή, χωρίς συντηρητικά.

Αυτή είναι η τελευταία γευστική πρόταση που μας έρχεται από το Νεοχώρι Σερρών, από έναν τολμηρό παραγωγό, νεοφερμένο στο χώρο των βιολογικών προϊόντων.

Αρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ

Διαβάστε επίσης: